Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek, miska

Ciasto francuskie kroimy na 10 równych kawałków.

Na każdą jego część układamy pasek mlecznej czekolady.

Kawałki ciasta zwijamy w rulon jak rogalik.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rogaliki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy je w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.

Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą na blaszce
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
Koszt przygotowania dania
11.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
184 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
53

Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rogalikach z ciasta francuskiego z czekoladą

Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto francuskie nadziewane mleczną czekoladą jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że rogaliki znikną w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku ciasto francuskie kroimy na 10 równych kawałków. Na każdą jego część układamy pasek mlecznej czekolady. Kawałki ciasta zwijamy w rulon jak rogalik. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Sprawdzony przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajka, które posiada wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Najlepsze i smaczne rogaliki z czekoladą odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze rogalików z ciasta francuskiego z czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(37g)
Energia (kalorie)
498.16 kcal
184.32 kcal
Białko
12.86 g
4.76 g

Węglowodany w rogalikach z ciasta francuskiego z czekoladą

Na 100g
Na porcję
(37g)
Węglowodany
42.88 g
15.86 g
Węglowodany przyswajalne
41.14 g
15.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.74 g
0.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(37g)
Tłuszcz
32.80 g
12.14 g
Tłuszcze nasycone
12.78 g
4.73 g
Tłuszcze nienasycone
20.02 g
7.41 g
Tłuszcze jednonasycone
16.26 g
6.02 g
Tłuszcze wielonasycone
3.76 g
1.39 g
Cholesterol
50.02 mg
18.51 mg

Witaminy w przepisie na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą

Na 100g
Na porcję
(37g)
Witamina A
32.31 µg (mcg)
11.95 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina E
0.60 mg
0.22 mg
Retinol
32.31 µg (mcg)
11.95 µg (mcg)
Tiamina
0.29 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.11 mg
Niacyna
2.84 mg
1.05 mg
Foliany
59.75 µg (mcg)
22.11 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą

Na 100g
Na porcję
(37g)
Sód
196.73 mg
72.79 mg
Potas
138.66 mg
51.30 mg
Wapń
54.90 mg
20.31 mg
Fosfor
109.21 mg
40.41 mg
Magnez
25.85 mg
9.56 mg
Żelazo
2.42 mg
0.89 mg
Cynk
1.01 mg
0.37 mg
Miedź
0.19 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z ciasta francuskiego z czekoladą 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rogalikach z ciasta francuskiego z czekoladą

Lista alergenów dla rogalików z ciasta francuskiego z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania rogalików z ciasta francuskiego z czekoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
19.50
Jak oceniasz przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób