Przepis na ciasto francuskie z parówką krok po kroku

Składniki
  • Ciasto francuskie 300 g
  • Jajko 2 szt.
  • Ser gouda 100 g
  • Parówki 200 g drobiowe, 6 sztuk
  • Ketchup 50 g
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Ciasto francuskie podziel na 6 równych części (najlepiej prostokąty o takich wymiarach, aby zawinąć w nie parówki).

Każdy kawałek ciasta posmaruj ketchupem, następnie ułóż na niego kawałki sera, aby nie wystawały za ciasto.

Na ser ułóż parówki i owiń je ciastem. Tak przygotowane parowki pokrój na mniejsze kawałki.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż na niej kawałki parówki zawiniętej w ciasto.

Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Parówki w cieście piecz w piekarniku nagrzanym do około 220 stopni przez około 20 minut.

Gotowe parówki w cieście wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto francuskie z parówką podane na talerzu.
Ciasto francuskie z parówką
Koszt przygotowania dania
15.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Ciasto francuskie z parówką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście francuskim z parówką

Ciasto francuskie z parówką i z serem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę serwowaną podczas spotkań rodzinnych czy ze znajomymi. Jest to rownież doskonały wybór na szybkie danie zabierane w formie lunch box’a do pracy. Parówki w cieście francuskim świetnie sprawdzą się także jako danie zabierane w podróż lub na piknik z całą rodziną. Na naszej stronie znajdziesz przepis jak zrobić ciasto francuskie do parówek. Przepis na roladki z parówką jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je wykonać. Do przygotowania tego dania niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jajka, ser żółty, parówki oraz ketchup. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych oraz są przystępne cenowo.

Jak przygotować ciasto francuskie z parówką? Wystarczy, że ciasto francuskie posmarujesz ketchupem i zawiniesz w nie ser żółty oraz parówkę. Następnie ciasto pokrój na mniejsze kawałki a roladki piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez około 20 minut. Tak przygotowane parówki w cieście pozostaw do wystudzenia i podawaj z dodatkiem sosów.

Produkty użyte do przygotowania potrawy są wysokoprzetworzona, dlatego warto ograniczyć ich ilość w swojej diecie. Warto jednak wiedzieć, że produkty te dostarczają składników mineralnych i witamin. Ser żółty, użyty do przygotowania potrawy, jest dobrym źródłem wapnia, witaminy A, D, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w nim także cynk, fosfor, magnez, miedź, potas czy żelazo. Wapń oraz witamina D w głównej mierze odpowiadają za budowę kośćca, dlatego ich odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie wzrostu oraz w diecie kobiet ciężarnych.

Podsumowując zapiekane parówki w cieście francuskim to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako danie dla dzieci. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów. Do wykonania tego pysznego dania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ przepis jest bardzo prosty.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z parówką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (85g)
Energia (kalorie)
350.37 kcal
297.81 kcal
Białko
12.12 g
10.30 g

Węglowodany w cieście francuskim z parówką

Na 100g
Na porcję (85g)
Węglowodany
20.72 g
17.61 g
Węglowodany przyswajalne
20.11 g
17.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (85g)
Tłuszcz
24.29 g
20.65 g
Tłuszcze nasycone
9.34 g
7.94 g
Tłuszcze nienasycone
14.95 g
12.71 g
Tłuszcze jednonasycone
11.64 g
9.89 g
Tłuszcze wielonasycone
3.31 g
2.82 g

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z parówką

Na 100g
Na porcję (85g)
Witamina B6
0.14 mg
0.12 mg
Witamina E
0.45 mg
0.39 mg
Brak danych dla: ketchup.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.26 mg
Niacyna
2.99 mg
2.54 mg
Foliany
42.79 µg (mcg)
36.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z parówką

Na 100g
Na porcję (85g)
Sód
557.33 mg
473.73 mg
Potas
131.62 mg
111.88 mg
Wapń
124.62 mg
105.93 mg
Fosfor
168.53 mg
143.25 mg
Magnez
17.99 mg
15.29 mg
Żelazo
1.63 mg
1.38 mg
Cynk
1.21 mg
1.03 mg
Miedź
0.09 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z parówką 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z parówką

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z parówką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania ciasta francuskiego z parówką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Parówki
200 g
drobiowe, 6 sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Ketchup
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
29.70
Łączny koszt
15.42
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z parówką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób