Burgery z soczewicy
- Soczewica czerwona (400 g)
- Bułka brioszka (400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (200 g)
- Rukola (80 g)
- Ser Feta (150 g)
- Pomidor - 1 duża sztuka (200 g)
- Majonez (50 g)
- Miód (20 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Bułka tarta (40 g)
- Olej rzepakowy (70 ml)
Przepis na burgery z soczewicy krok po kroku
Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku.
Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładniej masy. Posiekaj drobno koper i dodaj do masy na kotlety.
Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z dwóch stron, aż będą rumiane.
Przekrojoną na pół bułkę brioszkę podpiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla.
Pokrój pomidora w plastry, wymieszaj majonez z miodem.
Bułkę posmaruj majonezem, na spód bułki wyłóż rukolę, na niej połóż kotlet, na niego plastry pomidora i pokruszoną fetę.
Przykryj drugą częścią bułki i wbij wykałaczkę.
-
Hamburgery
-
Burgery
-
Burger drwala
-
Wołowina po burgundzku
-
Mięso na burgery
-
Burger z buraków
-
Sos do burgera
-
Mini hamburgery
-
Vege burger
-
Mięso na hamburgery
-
Burger domowy
-
Sos hamburgerowy
-
Burgery z kurczaka
-
Burger wegetariański
-
Burger z kurczakiem
-
Burger wegański
-
Burger wieprzowy
-
Burger z indyka
-
Burgery
Więcej informacji na temat burgerów z soczewicy
Wegetariańskie burgery z soczewicy to pyszne danie bez mięsa. Aromatyczny kotlet z soczewicy dobrze zastępuje mięso. Dobre burgery możesz przygotować z zielonej lub z czerwonej soczewicy. Przepis na burgery z soczewicy jest łatwy do przygotowania, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia wege burgerów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica czerwona, cebula, jajko, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, bułka brioszka, majonez, miód, pomidor, rukola, ser feta, sól, pieprz i kumin rzymski oraz olej rzepakowy i bułka tarta.
Jak zrobić burgery z soczewicy? Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku. Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładniej masy. Posiekaj drobno koper i dodaj do masy na kotlety. Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety aż będą rumiane. Bułkę brioszkę podpiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Pokrój pomidora w plastry, wymieszaj majonez z miodem. Bułkę posmaruj majonezem, na spód bułki wyłóż rukolę, na niej połóż kotlet, na niego plastry pomidora i pokruszoną fetę. Przykryj drugą częścią bułki i wbij wykałaczkę aby podczas jedzenia składniki pozostały na swoim miejscu.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Koniecznie wypróbuj nasze łatwe do przygotowania burgery z soczewicy.
Alergeny w burgerach z soczewicy
Lista alergenów dla burgerów z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka brioszka
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Bułka brioszka
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze burgerów z soczewicy
Burgery z soczewicy to dobry zamiennik mięsa w naszej diecie. Roślinne białko powinno występować w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Danie zawiera także bardzo dużo błonnika.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.