Przepis na burgery z soczewicy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, malakser

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku.

Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładniej masy. Posiekaj drobno koper i dodaj do masy na kotlety.

Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z dwóch stron, aż będą rumiane.

Przekrojoną na pół bułkę brioszkę podpiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla.

Pokrój pomidora w plastry, wymieszaj majonez z miodem.

Bułkę posmaruj majonezem, na spód bułki wyłóż rukolę, na niej połóż kotlet, na niego plastry pomidora i pokruszoną fetę.

Przykryj drugą częścią bułki i wbij wykałaczkę.

Często zadawane pytania

Burgery z soczewicy podane na desce do krojenia.
Burgery z soczewicy
Koszt przygotowania dania
33.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
931 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
46

Burgery z soczewicy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o burgerach z soczewicy

Wegetariańskie burgery z soczewicy to pyszne danie bez mięsa. Aromatyczny kotlet z soczewicy dobrze zastępuje mięso. Dobre burgery możesz przygotować z zielonej lub z czerwonej soczewicy. Przepis na burgery z soczewicy jest łatwy do przygotowania, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia wege burgerów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica czerwona, cebula, jajko, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, bułka brioszka, majonez, miód, pomidor, rukola, ser feta, sól, pieprz i kumin rzymski oraz olej rzepakowy i bułka tarta.

Jak zrobić burgery z soczewicy? Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku. Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładniej masy. Posiekaj drobno koper i dodaj do masy na kotlety. Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety aż będą rumiane. Bułkę brioszkę podpiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Pokrój pomidora w plastry, wymieszaj majonez z miodem. Bułkę posmaruj majonezem, na spód bułki wyłóż rukolę, na niej połóż kotlet, na niego plastry pomidora i pokruszoną fetę. Przykryj drugą częścią bułki i wbij wykałaczkę aby podczas jedzenia składniki pozostały na swoim miejscu.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Koniecznie wypróbuj nasze łatwe do przygotowania burgery z soczewicy.

Wartości odżywcze burgerów z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
232.90 kcal
931.59 kcal
Białko
9.46 g
37.82 g

Węglowodany w burgerach z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
28.78 g
115.13 g
Węglowodany przyswajalne
16.17 g
64.66 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.92 g
11.70 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
8.99 g
35.97 g
Tłuszcze nasycone
2.89 g
11.55 g
Tłuszcze nienasycone
6.10 g
24.42 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.52 g
14.08 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.59 g
10.34 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cholesterol
29.06 mg
116.23 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na burgery z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
32.98 µg (mcg)
131.94 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.74 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
6.06 mg
24.23 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Retinol
19.12 µg (mcg)
76.49 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.64 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.55 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.74 mg
2.96 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
60.15 µg (mcg)
240.62 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
112.82 µg (mcg)
451.28 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka, koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na burgery z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
132.43 mg
529.71 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Potas
261.57 mg
1046.27 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Wapń
68.61 mg
274.45 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Fosfor
116.05 mg
464.21 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.29 mg
89.15 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.04 mg
8.17 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cynk
1.17 mg
4.68 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.31 mg
1.23 mg
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgerów z soczewicy 46
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burgerach z soczewicy

Lista alergenów dla burgerów z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania burgerów z soczewicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
400 g
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Bułka brioszka
400 g
1.30
Za 100.0 g
Liczba opakowań 4
5.20
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ziemniaki późne
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Rukola
80 g
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 80 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Pomidor
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Miód
20 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Koszt składników
71.00
Jak oceniasz przepis na burgery z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób