Burgery z soczewicy

Opublikowano: 15.10.2021 r., 8:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Burgery z soczewicy podane na desce do krojenia.
Burgery z soczewicy
Burgery z soczewicy to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Bez mięsne kotleciki świetnie posłużą także do przygotowania innych dań.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
931 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Soczewica czerwona (400 g)
  • Bułka brioszka (400 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ziemniaki późne 2 średnie sztuki (200 g)
  • Rukola (80 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Pomidor 1 duża sztuka (200 g)
  • Majonez (50 g)
  • Miód (20 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
  • Bułka tarta (40 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, malakser

Przepis na burgery z soczewicy krok po kroku

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku.

Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładniej masy. Posiekaj drobno koper i dodaj do masy na kotlety.

Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z dwóch stron, aż będą rumiane.

Przekrojoną na pół bułkę brioszkę podpiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla.

Pokrój pomidora w plastry, wymieszaj majonez z miodem.

Bułkę posmaruj majonezem, na spód bułki wyłóż rukolę, na niej połóż kotlet, na niego plastry pomidora i pokruszoną fetę.

Przykryj drugą częścią bułki i wbij wykałaczkę.

Jak oceniasz przepis na burgery z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat burgerów z soczewicy

Wegetariańskie burgery z soczewicy to pyszne danie bez mięsa. Aromatyczny kotlet z soczewicy dobrze zastępuje mięso. Dobre burgery możesz przygotować z zielonej lub z czerwonej soczewicy. Przepis na burgery z soczewicy jest łatwy do przygotowania, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia wege burgerów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica czerwona, cebula, jajko, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, bułka brioszka, majonez, miód, pomidor, rukola, ser feta, sól, pieprz i kumin rzymski oraz olej rzepakowy i bułka tarta.

Jak zrobić burgery z soczewicy? Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku. Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładniej masy. Posiekaj drobno koper i dodaj do masy na kotlety. Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety aż będą rumiane. Bułkę brioszkę podpiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Pokrój pomidora w plastry, wymieszaj majonez z miodem. Bułkę posmaruj majonezem, na spód bułki wyłóż rukolę, na niej połóż kotlet, na niego plastry pomidora i pokruszoną fetę. Przykryj drugą częścią bułki i wbij wykałaczkę aby podczas jedzenia składniki pozostały na swoim miejscu.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Koniecznie wypróbuj nasze łatwe do przygotowania burgery z soczewicy.

Alergeny w burgerach z soczewicy

Lista alergenów dla burgerów z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze burgerów z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Burgery z soczewicy to dobry zamiennik mięsa w naszej diecie. Roślinne białko powinno występować w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Danie zawiera także bardzo dużo błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
232.90
931.59
Białko (g)
9.46
37.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
28.78
115.13
Węglowodany przyswajalne (g)
16.17
64.66
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.92
11.70
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
8.99
35.97
Tłuszcze nasycone (g)
2.89
11.55
Tłuszcze nienasycone (g)
6.10
24.42
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
14.08
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.59
10.34
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.06
116.23
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
32.98
131.94
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.74
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.24
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.06
24.23
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.53
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.12
76.49
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.64
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.55
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.74
2.96
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.15
240.62
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
112.82
451.28
Brak danych dla: bułka brioszka, koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
132.43
529.71
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Potas (mg)
261.57
1046.27
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.61
274.45
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
116.05
464.21
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.29
89.15
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.04
8.17
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.17
4.68
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
1.23
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgerów z soczewicy 46
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burgerów z soczewicy

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
400 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Bułka brioszka
400 g
1.30
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
5.20
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ziemniaki późne
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Rukola
80 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 80 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Pomidor
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Koszt składników
71.00