Bao zi
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Mleko 1,5% - ciepłe (125 ml)
- Cukier - 1 płaska łyżka (10 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na bao zi krok po kroku
Ciepłe mleko wymieszaj z połową szklanki wody oraz z cukrem.
Do wody z mlekiem dodaj drożdże i rozpuść je. Odczekaj chwilę, aż drożdże zaczną się pienić.
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz pieniące się drożdże.
Ze składników w misce zagnieć elastyczne ciasto.
Ciasto włóż do miski i przykryj ciepłą oraz wilgotną ściereczką.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
Następnie dodaj łyżkę octu balsamicznego, mięso mielone i przyprawy z tabasco według uznania.
Mięso przesmaż około 10 minut, zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
Z ciasta wynik koła o średnicy około 10 cm.
Na koła z ciasta włóż po 2 płaskie łyżki farszu i brzegi ciasta ściągnij do góry tak, aby powstała sakiewka.
Gotowe kluski gotuj na parze w koszyczku bambusowym przez około 10-15 minut.
Bao zi podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat bao zi
Bao zi to różnych rozmiarów chińskie kluski gotowane na parze przygotowywane z mąki pszennej z dodatkiem tłuszczu. Wnętrze klusek wypełnia farsz — w przepisie wykorzystano farsz przygotowany na bazie mięsa mielonego. Bao zi stanowi doskonały pomysł na smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Przepis na bao zi jest umiarkowanie trudny do przygotowania, dlatego wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, drożdże świeże, mleko spożywcze, cukier, mięso mielone wieprzowo-wołowe, cebula, olej rzepakowy, sól, ocet balsamiczny, przyprawa do mięsa oraz tabasco.
Jak zrobić bao zi? Ciepłe mleko wymieszaj z połową szklanki wody oraz z cukrem. Do wody z mlekiem dodaj drożdże i rozpuść je. Odczekaj chwilę, aż drożdże zaczną się pienić. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz pieniące się drożdże. Ze składników w misce zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto włóż do miski i przykryj ciepłą oraz wilgotną ściereczką. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Następnie dodaj łyżkę octu balsamicznego, mięso mielone i przyprawy z tabasco według uznania. Mięso przesmaż około 10 minut, zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj. Z ciasta wynik koła. Na koła z ciasta włóż farsz i brzegi ciasta ściągnij do góry tak, aby powstała sakiewka. Gotowe kluski gotuj na parze w koszyczku bambusowym przez około 10-15 minut.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Cebula jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Odpowiednia podaż witaminy C korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując pyszne kluseczki z nadzieniem mięsnym świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Bao zi są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w bao zi
Lista alergenów dla bao zi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa mielonego
Wartości odżywcze bao zi
Bao zi to danie wywodzące się z kuchni chińskiej. Jest to danie dość pikantne, dlatego osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego powinny ograniczyć ich spożycie.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.