Bao zi
Opublikowano: 19.05.2022 r.
Bao zi to danie wywodzące się z kuchni chińskiej. Kluseczki drożdżowe z nadzieniem mięsnym doskonale sprawdzą się jako smaczny obiad. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Drożdże świeże - 20 g
- Mleko 1,5% - 125 ml (ciepłe)
- Cukier - 10 g (1 płaska łyżka)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, ocet balsamiczny, przyprawa do mięsa mielonego, tabasco
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, wałek, sitko, ściereczka, bambusowe sitko do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Ciepłe mleko wymieszaj z połową szklanki wody oraz z cukrem.
- Do wody z mlekiem dodaj drożdże i rozpuść je. Odczekaj chwilę, aż drożdże zaczną się pienić.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz pieniące się drożdże.
- Ze składników w misce zagnieć elastyczne ciasto.
- Ciasto włóż do miski i przykryj ciepłą oraz wilgotną ściereczką.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
- Następnie dodaj łyżkę octu balsamicznego, mięso mielone i przyprawy z tabasco według uznania.
- Mięso przesmaż około 10 minut, zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
- Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
- Z ciasta wynik koła o średnicy około 10 cm.
- Na koła z ciasta włóż po 2 płaskie łyżki farszu i brzegi ciasta ściągnij do góry tak, aby powstała sakiewka.
- Gotowe kluski gotuj na parze w koszyczku bambusowym przez około 10-15 minut.
- Bao zi podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Bao zi to danie wywodzące się z kuchni chińskiej. Jest to danie dość pikantne, dlatego osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego powinny ograniczyć ich spożycie.