Przepis na bao zi krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet balsamiczny, przyprawa do mięsa mielonego, tabasco
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, wałek, sitko, ściereczka, bambusowe sitko do gotowania na parze

Ciepłe mleko wymieszaj z połową szklanki wody oraz z cukrem.

Do wody z mlekiem dodaj drożdże i rozpuść je. Odczekaj chwilę, aż drożdże zaczną się pienić.

Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz pieniące się drożdże.

Ze składników w misce zagnieć elastyczne ciasto.

Ciasto włóż do miski i przykryj ciepłą oraz wilgotną ściereczką.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.

Następnie dodaj łyżkę octu balsamicznego, mięso mielone i przyprawy z tabasco według uznania.

Mięso przesmaż około 10 minut, zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

Z ciasta wynik koła o średnicy około 10 cm.

Na koła z ciasta włóż po 2 płaskie łyżki farszu i brzegi ciasta ściągnij do góry tak, aby powstała sakiewka.

Gotowe kluski gotuj na parze w koszyczku bambusowym przez około 10-15 minut.

Bao zi podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Bao zi podane w bambusowym sitku do gotowania na parze.
Bao zi
Koszt przygotowania dania
12.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
751 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Bao zi - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bao zi

Bao zi to różnych rozmiarów chińskie kluski gotowane na parze przygotowywane z mąki pszennej z dodatkiem tłuszczu. Wnętrze klusek wypełnia farsz — w przepisie wykorzystano farsz przygotowany na bazie mięsa mielonego. Bao zi stanowi doskonały pomysł na smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Przepis na bao zi jest umiarkowanie trudny do przygotowania, dlatego wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, drożdże świeże, mleko spożywcze, cukier, mięso mielone wieprzowo-wołowe, cebula, olej rzepakowy, sól, ocet balsamiczny, przyprawa do mięsa oraz tabasco.

Jak zrobić bao zi? Ciepłe mleko wymieszaj z połową szklanki wody oraz z cukrem. Do wody z mlekiem dodaj drożdże i rozpuść je. Odczekaj chwilę, aż drożdże zaczną się pienić. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz pieniące się drożdże. Ze składników w misce zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto włóż do miski i przykryj ciepłą oraz wilgotną ściereczką. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Następnie dodaj łyżkę octu balsamicznego, mięso mielone i przyprawy z tabasco według uznania. Mięso przesmaż około 10 minut, zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj. Z ciasta wynik koła. Na koła z ciasta włóż farsz i brzegi ciasta ściągnij do góry tak, aby powstała sakiewka. Gotowe kluski gotuj na parze w koszyczku bambusowym przez około 10-15 minut.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Cebula jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Odpowiednia podaż witaminy C korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując pyszne kluseczki z nadzieniem mięsnym świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Bao zi są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze bao zi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
268.56 kcal
751.96 kcal
Białko
11.68 g
32.70 g

Węglowodany w bao zi

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
28.67 g
80.26 g
Węglowodany przyswajalne
28.31 g
79.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
11.82 g
33.09 g
Tłuszcze nasycone
4.43 g
12.40 g
Tłuszcze nienasycone
7.39 g
20.69 g

Witaminy w przepisie na bao zi

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina B6
0.19 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.64 mg
1.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.08 mg
11.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
67.44 µg (mcg)
188.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bao zi

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
25.47 mg
71.32 mg
Potas
190.83 mg
534.32 mg
Wapń
26.51 mg
74.21 mg
Fosfor
124.48 mg
348.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.60 mg
63.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.36 mg
6.62 mg
Cynk
1.36 mg
3.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bao zi 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bao zi

Lista alergenów dla bao zi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa mielonego

Cena przygotowania bao zi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Mleko 1,5%
125 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
10 g
1 płaska łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na bao zi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób