Bakłażan z piekarnika
- Bakłażan - 2 sztuki (600 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na bakłażan z piekarnika krok po kroku
Bakłażan przekrój wzdłuż i natnij miąższ na krzyż.
Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj bakłażan.
Całość skropl oliwą z oliwek i posyp ziołami.
Przełóż warzywa na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat bakłażana z piekarnika
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób do wielu dań lub przekąsek.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na bakłażana pieczonego, którego możesz podawać jako dodatek do dania głównego lub potraktować jako przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy, że dodasz odrobinę węglowodanów w postaci np. gruboziarnistej kaszy lub ryżu. Pyszna i pożywna sałatka idealna na lunch gotowa.
Bakłażan to warzywo, które jest niskokaloryczne, a w 90% składa się z wody. Dodatkowo jest on źródłem związków fenolowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
W tym warzywie znajdziemy takie witaminy jak: C, K i witaminy z grupy B. Bakłażan dostarcza nam też potas, miedź czy magnez, a także błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami, przyśpiesza perystaltykę jelit.
Zatem, jak zrobić bakłażana w piekarniku?
W pierwszej kolejności zaopatrz się w kilka bakłażanów, oliwę z oliwek, czosnek i świeże przyprawy takie jak: rozmaryn, tymianek czy oregano.
Warzywa dokładnie umyj, osusz i przekrój wzdłuż, natnij je na krzyż i skropl oliwą z oliwek. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj bakłażan, a następnie posyp ziołami.
Przełóż całość na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku przez około 20 minut, do momentu, aż będzie miękki.
Bakłażan to idealny dodatek do sałatek z grillowanych warzyw czy dań na ciepło.
Z jego dodatkiem w szybki i prosty sposób przygotujesz smaczny obiad dla całej rodziny.
W Grecji na bazie bakłażana powstaje moussaka, czyli taka śródziemnomorska zapiekanka bez ziemniaków, a właśnie na bazie bakłażana, który jest jej głównym składnikiem.
W kilka chwil przygotujesz pyszny posiłek dla całej swojej rodziny.
Skoro już wiesz w ile czasu powstanie pieczony bakłażan z piekarnika, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj go na obiad.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Alergeny w bakłażan z piekarnika
Lista alergenów dla bakłażana z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bakłażan z piekarnika
Wartości odżywcze bakłażana z piekarnika
Grillowane warzywa to idealny dodatek do wielu sałatek i dań na ciepło.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.