Babka piaskowa bezglutenowa
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (200 g)
- Masło (100 g)
- Mąka ryżowa (100 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
Przepis na babkę piaskową bezglutenową krok po kroku
Nagrzej piekarnik na 175 st. C.
Masło roztop i ostudź.
Przesiej mąki wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia do miski.
Do drugiej miski dodaj cukier, oba aromaty oraz jajka. Miksuj do uzyskania puszystej masy (bardzo zwiększy się objętość).
Stopniowo dodawaj roztopione, zimne masło i cały czas miksuj.
Dodaj do masy jajecznej mąkę (podziel na 3 części). Po każdej części mieszaj już łyżką.
Do ciasta zetrzyj skórkę z całej pomarańczy.
Formę na babkę posmaruj masłem (niewliczone w składniki). Posyp mąką ryżową, by przykleiła się dokładnie do ścianek (nie jest wliczona w składniki).
Masę wlej do foremki.
Wstaw ciasto do gorącego piekarnika i piecz przez 35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjmij babkę z blaszki.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki piaskowej bezglutenowej
Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej i nie wiesz jak upiec dobre ciasto, poznaj ten przepis. Babka piaskowa bezglutenowa jest super pomysłem na święta. Ciasto ma pyszny, waniliowo-pomarańczowy smak. Jego konsystencja jest dobra — wilgotna i sypka. Przepis na babkę piaskową bezglutenową jest wykonany na mące bez glutenu. Ta babka jest najlepsza na Wielkanoc. Zobacz, jak zrobić babkę piaskową bezglutenową. To dobry pomysł na coś słodkiego dla osób, które muszą jeść ciasta zrobione z mąki niezawierającej glutenu.
Babka piaskowa bezglutenowa jest smaczną i odpowiednią alternatywą na wypieki w diecie bezglutenowej. Ciasto to ma sypką strukturę, ale jednocześnie nie jest suche. Babka piaskowa jest zrobiona z mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej. Poza tym dodaje się cukier, jajka, masło, aromaty do smaku oraz proszek do pieczenia. Jak zrobisz babkę piaskową bezglutenową, pyszna będzie z polewą. Zarówno polewa z białej jak i mlecznej czy gorzkiej czekolady będzie smaczna. Dodatkowo posypać można ją orzeszkami lub posypką. Będzie smaczna, zwłaszcza dla dzieci.
Jak upiec coś dobrego, by można było to zjeść na diecie bez glutenu? Należy pamiętać, by zastosować odpowiednie produkty. Do przepisu na babkę piaskową bezglutenową najlepsza jest mąka ryżowa i skrobia ziemniaczana. Wtedy ciasto jest pyszne i ma odpowiednią strukturę. Dobra będzie także do tego gotowa mieszanka mąk bezglutenowych. Inne mąki bez glutenu to na przykład mąka gryczana (ma ona specyficzny smak, który niekoniecznie może każdemu pasować).
Pomysł na ciasto z mąką bez glutenu to coś pożądanego przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Babka piaskowa bez glutenu jest tego smacznym przykładem. Jak zrobić babkę piaskową bezglutenową? Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Należy je wyjąć wcześniej z lodówki. Przygotuj piekarnik, a także składniki. Masło roztop w garnku i wystudź je. Mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Do miski wsyp cukier, dodaj jajka i aromaty (pomarańczowy i waniliowy) do smaku. Zacznij miksować. Potrwa to minimum 5 minut. Masa z jajek powinna znacznie urosnąć. Do puszystej piany wlej zimne masło. Nie przerywaj miksowania i dodawaj je stopniowo. Na końcu wsyp mąki partiami. Mieszaj łyżką (nie mikserem). Zetrzyj do ciasta skórkę z pomarańczy. Wymieszaj ponownie łyżką. Foremkę natłuść i posyp mąką. Wlej ciasto do formy. Przepis na babkę piaskową bezglutenową najlepiej jest piec do suchego patyczka. Zajmie to około 35 minut. Jak upieczesz babkę piaskową bezglutenową, studź ją poza piekarnikiem. Stanie się z wierzchu pyszna i chrupiąca.
Alergeny w babce piaskowej bezglutenowej
Lista alergenów dla babki piaskowej bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
W przepisie na babkę piaskową bezglutenową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- aromat pomarańczowy, skórka pomarańczy
Wartości odżywcze babki piaskowej bezglutenowej
Babka piaskowa nie zawiera glutenu. Będzie to wypiek dobry dla osób na diecie bezglutenowej (cierpiących na celiakię). Można zmienić masło na olej kokosowy, by także wyeliminować z przepisu białka mleka krowiego.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.