Cytryna - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w cytrynie oraz jakie alergie mogą powodować.
Cytryna - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Wartości odżywcze cytryny - tabela

Energia i białka

CytrynaSkórka z cytrynyKandyzowana skórka cytryny
na 100 gna 100 gna 100 g
Białko1.10 g1.50 g0.30 g
Fenyloalaninab/db/db/d

Węglowodany w cytrynie

CytrynaSkórka z cytrynyKandyzowana skórka cytryny
na 100 gna 100 gna 100 g
Węglowodany9.32 g16.00 g75.00 g
Węglowodany przyswajalne6.52 g5.40 g71.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)2.80 g10.60 g3.40 g
Sacharoza (cukier)b/db/db/d
Glukozab/db/db/d
Fruktozab/db/db/d
Skrobiab/db/db/d
Laktozab/db/db/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

CytrynaSkórka z cytrynyKandyzowana skórka cytryny
na 100 gna 100 gna 100 g
Tłuszcz0.30 g0.30 g0.10 g
Tłuszcze nasycone0.20 g0.20 g0.00 g
Tłuszcze nienasycone0.10 g0.10 g0.10 g
Tłuszcze jednonasycone0.01 g0.01 gb/d
Tłuszcze wielonasycone0.09 g0.09 gb/d
Tłuszcze transb/d0.00 gb/d
Cholesterol0.00 mg0.00 mgb/d

Witaminy w przepisie na cytrynę

CytrynaSkórka z cytrynyKandyzowana skórka cytryny
na 100 gna 100 gna 100 g
Witamina A1.00 µg (mcg)3.00 µg (mcg)b/d
Witamina B60.08 mg0.17 mgb/d
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d
Witamina C53.00 mg129.00 mgb/d
Witamina D0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d
Witamina E0.15 mg0.25 mgb/d
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d
Tiamina0.04 mg0.06 mgb/d
Ryboflawina0.02 mg0.08 mgb/d
Niacyna0.10 mg0.40 mgb/d
Foliany11.00 µg (mcg)13.00 µg (mcg)b/d
Beta karoten3.00 µg (mcg)7.00 µg (mcg)b/d

Składniki mineralne w przepisie na cytrynę

CytrynaSkórka z cytrynyKandyzowana skórka cytryny
na 100 gna 100 gna 100 g
Sód2.00 mg6.00 mg100.00 mg
Potas138.00 mg160.00 mgb/d
Wapń26.00 mg134.00 mgb/d
Fosfor16.00 mg12.00 mgb/d
Magnez8.00 mg15.00 mgb/d
Żelazo0.06 mg0.80 mgb/d
Cynk0.06 mg0.25 mgb/d
Miedź0.04 mg0.09 mgb/d
Manganb/db/db/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102594/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167749/nutrients
  • https://www.frisco.pl/pid,9766/n,bakalland-skorka-pomaranczowa/stn,product

Alergie w cytrynie

  • brak danych
  • brak danych
  • Kandyzowana skórka cytryny - Dwutlenek siarki i siarczyny

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z cytryną

Przepisy z cytryną

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z cytryną

łosoś pieczony kcal, bubble tea kcal, cynamonka kcal, herbatniki kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto