Cytryna - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w cytrynie oraz jakie alergie mogą powodować.
Cytryna - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Wartości odżywcze cytryny - tabela

Energia i białka

Cytryna Skórka z cytryny Kandyzowana skórka cytryny
na 100 g na 100 g na 100 g
Białko 1.10 g 1.50 g 0.30 g
Fenyloalanina b/d b/d b/d

Węglowodany w cytrynie

Cytryna Skórka z cytryny Kandyzowana skórka cytryny
na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 9.32 g 16.00 g 75.00 g
Węglowodany przyswajalne 6.52 g 5.40 g 71.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.80 g 10.60 g 3.40 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Cytryna Skórka z cytryny Kandyzowana skórka cytryny
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.30 g 0.30 g 0.10 g
Tłuszcze nasycone 0.20 g 0.20 g 0.00 g
Tłuszcze nienasycone 0.10 g 0.10 g 0.10 g
Tłuszcze jednonasycone 0.01 g 0.01 g b/d
Tłuszcze wielonasycone 0.09 g 0.09 g b/d
Tłuszcze trans b/d 0.00 g b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg b/d

Witaminy w przepisie na cytrynę

Cytryna Skórka z cytryny Kandyzowana skórka cytryny
na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 1.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg) b/d
Witamina B6 0.08 mg 0.17 mg b/d
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d
Witamina C 53.00 mg 129.00 mg b/d
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d
Witamina E 0.15 mg 0.25 mg b/d
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d
Tiamina 0.04 mg 0.06 mg b/d
Ryboflawina 0.02 mg 0.08 mg b/d
Niacyna 0.10 mg 0.40 mg b/d
Foliany 11.00 µg (mcg) 13.00 µg (mcg) b/d
Beta karoten 3.00 µg (mcg) 7.00 µg (mcg) b/d

Składniki mineralne w przepisie na cytrynę

Cytryna Skórka z cytryny Kandyzowana skórka cytryny
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 2.00 mg 6.00 mg 100.00 mg
Potas 138.00 mg 160.00 mg b/d
Wapń 26.00 mg 134.00 mg b/d
Fosfor 16.00 mg 12.00 mg b/d
Magnez 8.00 mg 15.00 mg b/d
Żelazo 0.06 mg 0.80 mg b/d
Cynk 0.06 mg 0.25 mg b/d
Miedź 0.04 mg 0.09 mg b/d
Mangan b/d b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102594/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167749/nutrients
  • https://www.frisco.pl/pid,9766/n,bakalland-skorka-pomaranczowa/stn,product

Alergie w cytrynie

  • brak danych
  • brak danych
  • Kandyzowana skórka cytryny - Dwutlenek siarki i siarczyny

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z cytryną

Przepisy z cytryną

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z cytryną

łosoś pieczony kcal, bubble tea kcal, cynamonka kcal, herbatniki kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto