Solanka do ryb

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Solanka do ryb w naczyniu z rybami.
Solanka do ryb
Solanka do ryb to dodatek, który sprawdzi się, jeśli planujesz wędzenie ryb. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a pozwala nadać wyjątkowy smak i konsystencję.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
500 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
4
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Sól (250 g)
  • Cukier (120 g)
  • Koperek (50 g)
  • Cytryna (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, miska

Przepis na solankę do ryb krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 1 litr wody. W dużym garnku zagotuj wodę.

Dodaj sól, cukier, suszony koperek, ziarna pieprzu, plastry cytryny, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Zdejmij garnek z ognia i pozostaw solankę do ostygnięcia.

Gdy solanka ostygnie, odcedź ją przez sitko, aby usunąć wszelkie składniki aromatyczne.

Jak oceniasz przepis na solankę do ryb
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób

Więcej informacji na temat solanki do ryb

Solanka do ryb to dodatek, który sprawdzi się, jeśli planujesz wędzenie ryb. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a pozwala nadać wyjątkowy smak i konsystencję.

Przepis na solankę do ryb jest niezwykle prosty. W dodatku wszystkie składniki z łatwością znajdziesz w każdym większym sklepie. Z tego przepisu dowiesz się, ile soli dokładnie potrzebujesz do ryby. Domowa solanka jest idealnym wyborem. Ta tradycyjna opcja jest idealna do wędzenia. Jeśli zastanawiasz się, ile soli należy dodać, by powstała odpowiednia solanka, to ten przepis w łatwy sposób to wyjaśnia. Proporcje podane w tym przepisie są najpopularniejsze, a przy tym najlepiej działające. Do przygotowania solanki do peklowania na 1 kg mięsa potrzeba roztworu sporządzonego z 1000 ml wody oraz 250 g soli. Jest to najbardziej tradycyjna solanka. W solance do mięs można przygotować właściwie każdy produkt: od wołowiny, poprzez wieprzowinę, drób, dziczyznę aż po ryby. W podstawowej wersji solanki do mięsa do takiej ilości składników warto dodać 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Można jednak dodać do niej inne zioła. Powstaje z niego dobra, domowa solanka, która doskonale uzupełnia każde mięso. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz już w swojej domowej spiżarni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić solankę do ryb, by była najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Jest w nim przedstawione całe przygotowanie solanki do wędzenia ryb krok po kroku. Dzięki temu nie musisz martwić się, że nie dasz rady z jej stworzeniem. Najważniejsze są w niej odpowiednie proporcje. Solanka przydaje się do peklowania, czyli przedłużania świeżości mięsa, przy jednoczesnym jego doprawieniu. Metoda ta znana była już od dawna i niegdyś była jedną z najpopularniejszych do konserwacji mięsa. Obecnie odeszła nieco w zapomnienie. Jeśli zastanawiasz się, czy do przygotowania solanki potrzebujesz używać saletry, to odpowiedź zależy od tego, jakiego rodzaju wyrób przygotowujecie. Do tych, które nie są zjadane od razu, przyda się jej niewielki dodatek.

Alergeny w solance do ryb

Lista alergenów dla solanki do ryb przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na solankę do ryb

Wartości odżywcze solanki do ryb

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, ponieważ chroni mięso przed niekorzystnym wpływem drobnoustrojów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
104.35
500.90
Białko (g)
0.50
2.39
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.04
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
26.80
128.62
Węglowodany przyswajalne (g)
26.23
125.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
2.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
0.23
1.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.61
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.08
0.41
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.10
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
40.33
193.60
Witamina B6 (mg)
0.03
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.48
74.30
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.05
Ryboflawina (mg)
0.04
0.19
Niacyna (mg)
0.18
0.84
Foliany (µg (mcg))
17.00
81.60
Beta karoten (µg (mcg))
0.38
1.80
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
20215.19
97032.90
Potas (mg)
98.79
474.20
Wapń (mg)
37.67
180.80
Fosfor (mg)
8.88
42.60
Magnez (mg)
7.25
34.80
Żelazo (mg)
0.88
4.22
Cynk (mg)
0.16
0.75
Miedź (mg)
0.04
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny solanki do ryb 4
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania solanki do ryb

Koszt składników
6.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól
250 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Koperek
50 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Cytryna
60 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 60 g
Koszt składników
6.80