Solanka do kaczki

Opublikowano: 06.03.2023 r., 13:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Solanka do kaczki znajduje się w garnku. W solance marynuje się kaczka.
Solanka do kaczki
Solanka do kaczki to doskonała propozycja na zalewę do mięsa. Marynata z soli oraz przypraw pozwala mięsu skruszeć i nabrać smaku. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
1117 kcal
Kcal w porcji
3000 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Sól (60 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na solankę do kaczki krok po kroku

Do miski wlej 3 litry wody. Dodaj do niej sól, majeranek, obrane ząbki czosnku, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe oraz 5 ziarenek pieprzu czarnego.

Składniki solanki dokładnie wymieszaj.

W gotowej solance zamocz tuszkę kaczki i całość odstaw w chłodne miejsce na noc (minimum 12 godzin przed pieczeniem).

Jak oceniasz przepis na solankę do kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat solanki do kaczki

Solanka do kaczki to doskonały pomysł na marynowanie mięsa. Tradycyjna solanka jest najlepsza do przygotowania pysznej kaczki pieczonej. Prosty przepis na solankę do kaczki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania solanki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: woda, sól, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A ile soli wykorzystać do przygotowania zalewy? Proporcje do przygotowania pysznej zalewy do kaczki pieczonej to 2 płaskie łyżki stołowe soli na każdy litr wody. Solanka z mniejszą ilością soli świetnie sprawdzi się do marynowania mięsa do pieczenia. Wędzenie kaczki wymaga namoczenia mięsa w solance z większą ilością soli - około 3 płaskich łyżek stołowych na każdy litr wody.

A jak zrobić solankę do kaczki? Do miski wlej 3 litry wody. Dodaj do niej sól, majeranek, obrane ząbki czosnku, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe oraz 5 ziarenek pieprzu czarnego. Składniki solanki dokładnie wymieszaj. W gotowej solance zamocz tuszkę kaczki i całość odstaw w chłodne miejsce na noc (minimum 12 godzin przed pieczeniem).

Sól w diecie osoby dorosłej powinna stanowić około 5 gram (czyli jedna łyżeczka). Jednak nie powinniśmy jej całkowicie eliminować. Sól stanowi źródło trzech cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: sodu, chloru oraz jodu. Chlor stanowi składnik kwasu solnego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku. W diecie Polaków często brakuje jodu, jednak zalecane dzienne spożycie soli jodowanej nie pokryje dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Aby wzbogacić dietę w produkty bogate w jod warto sięgać po tłuste ryby morskie, warzywa zielone (np. szpinak, szparagi czy jarmuż) lub cebulę.

Podsumowując: znasz już przepis na prostą solankę do marynowania kaczki. Solanka jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Mięso w solance powinno moczyć się przez minimum 12 godzin.

Alergeny w solance do kaczki

Lista alergenów dla solanki do kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na solankę do kaczki

Wartości odżywcze solanki do kaczki

na 100g gotowej potrawy

Solanka do kaczki to doskonała propozycja na marynatę. Marynowanie kaczki warto rozpocząć 12 godzin przed planowanym pieczeniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(3000g)
Energia (kcal)
37.25
1117.50
Białko (g)
1.59
47.70
Fenyloalanina (mg)
0.20
6.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(3000g)
Węglowodany (g)
8.28
248.25
Węglowodany przyswajalne (g)
7.75
232.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
15.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(3000g)
Tłuszcz (g)
0.12
3.75
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
1.80
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
1.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
1.88
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(3000g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.31
9.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.80
234.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.60
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
1.50
Ryboflawina (mg)
0.03
0.82
Niacyna (mg)
0.17
5.25
Foliany (µg (mcg))
0.75
22.50
Beta karoten (µg (mcg))
1.25
37.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(3000g)
Sód (mg)
29104.25
873127.50
Potas (mg)
106.25
3187.50
Wapń (mg)
63.25
1897.50
Fosfor (mg)
38.25
1147.50
Magnez (mg)
7.00
210.00
Żelazo (mg)
0.67
20.18
Cynk (mg)
0.36
10.95
Miedź (mg)
0.10
2.92
Mangan (mg)
0.49
14.78
Szacunkowy indeks glikemiczny solanki do kaczki 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania solanki do kaczki

Koszt składników
4.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól
60 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 60 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
4.00