Solanki

solanki

Dawniej peklowanie, solenie czy wędzenie mięsa było najlepszą metodą na przedłużenie świeżości i daty jego spożycia. Gdy w mieszkaniach zaczęły coraz częściej pojawiać się zamrażarki i lodówki, solanki straciły na swojej popularności. Całe szczęście znów wracamy do dawnych, klasycznych metod na konserwowanie mięsa. Dzięki solankom można zatem samodzielnie przyrządzić smaczną szynkę, a nawet rybę. To właśnie domowa solanka sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Świetnie poradzi z nią sobie zupełnie każdy, nawet amatorzy gotowania.

Solanki - pozostałe przepisy

Solanki – sprawdzone przepisy na solanki do różnych mięs

Moczenie mięsa w solance, nazywane inaczej peklowaniem, jest starym i doskonale znanym sposobem na jego konserwowanie. Jeśli szukasz sposobu na delikatne, kruche i aromatyczne mięso, właśnie solanka umożliwi osiągnięcie takiego efektu. W jaki sposób przyrządza się solankę? Które mięso można w niej zamarynować? O czym warto pamiętać, robiąc solankę? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!

Jak zrobić solankę? Sprawdzone sposoby na solanki do mięsa

Solanki do mięsa – czym jest solanka i jakie mięso nadaje się na peklowanie?

Solanka jest niczym innym, jak roztworem wody i soli, który przyrządza się w odpowiednich proporcjach z ulepszającymi jej trwałość i smak dodatkami. Oczywiście, mówiąc z dodatkami, mamy na myśli solankę na sprzedaż hurtową, ponieważ do domowej solanki raczej nie dodaje się nic poza wodą i solą – czasem można dorzucić też podstawowe przyprawy. Solanki nie dość, że przedłużają trwałość mięsa, to w dodatku sprawiają, że robi się ono soczyste, aromatyczne i kruche. Solanka do peklowania ma krótki skład, co akurat przemawia na jej korzyść. Nie dość, że są one łatwo dostępne, to w dodatku stosunkowo tanie, porównując do wielu innych produktów w sklepie spożywczym. Aby podkreślić smak solanki, zalewa może zostać wzbogacona o przyprawy, takie jak ziele angielskie albo liść laurowy. Mięso z solanki po pierwsze wyjdzie smaczne i bardzo miękkie, a po drugie jego zapach będzie naprawdę obłędny. Żaden mięsożerca nie będzie w stanie się mu oprzeć!

Wielu początkujących w peklowaniu zastanawia się, jaki rodzaj mięsa wykorzystać do zalewy. Okazuje się, że w solance można zrobić niemal każde mięso – zarówno dziczyznę, jak i wieprzowinę, wołowinę, drób, a nawet ryby. Oczywiście nie wystarczy jedynie wrzucić mięsa do solanki i moczyć je w zalewie bez końca. Aby solanka rzeczywiście się udała, a mięso było smaczne, należy dobrze rozplanować czas jego moczenia. Każde mięso musi być bowiem przetrzymane w solance przez krótszy lub dłuższy czas, o czym nie można zapominać. Warto uświadomić też sobie, że do każdego mięsa pasują zupełnie inne rodzaje przypraw. Przy wieprzowinie znakomicie sprawdzi się majeranek, pikantna papryka i szałwia, do drobiu pasuje oregano, kumin i zioła prowansalskie, a do wołowiny gorczyca z kolendrą. Jeśli chcesz przygotować dziczyznę, dodaj tymianek lub jałowiec. Z kolei zalewa solankowa do ryb może zostać dodatkowo wzbogacona takimi przyprawami – trawą cytrynową, pieprzem lub koprem. Zalewy można też przyrządzić zupełnie inaczej, w zależności od preferencji smakowych.

Solanka do peklowania mięsa – czy wymaga saletry?

Aby przyrządzić domową solankę do mięsa, należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie proporcje. Na zaledwie kilogram mięsa potrzebna jest solanka, która składać się będzie z 40 g soli i 400 ml wody. Jeśli właśnie taką ilość mięsa chcesz zapeklować w solance, możesz dodać do niego (w podstawowej wersji) ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gdy już znasz proporcje i składniki, które konieczne są przygotowania do zalewy, można jak najbardziej zabrać się za peklowanie mięsa. Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.

Na początku trzeba rozpuścić sól z przyprawami w letniej, przegotowanej wodzie. Gdy tylko woda ostygnie, zalej mięsne kawałki tak, aby zostały całkiem zanurzone. Mięso powinno leżeć tak w solance przez 4-5 dni. Jeśli jednak nie masz na to czasu lub chcesz podać mięso na obiad od razu, możesz zostawić je w solance na kilka lub kilkanaście godzin – zależnie od tego, ile czasu możesz przeznaczyć na moczenie mięsa. A może przyrządzasz ryby? Wówczas ich peklowanie w solance powinno trwać maksymalnie kilka minut. Zanim zaczniesz obrabiać mięso przed podaniem gościom, koniecznie je wcześniej osusz! To bardzo ważne, zwłaszcza że przecież zostanie wyjęte prosto z solanki.

Warto odpowiedzieć na jeszcze jedną zasadniczą kwestię, która nurtuje zwłaszcza początkujących w peklowaniu mięsa. Czy do przyrządzenia solanki potrzebna jest saletra? Chyba każdy, kto chce zająć się własnoręcznym konserwowaniem mięsa, spotkał się kiedyś z takim pytaniem. Saletra znana jest również jako azotan potasu. Właśnie ta substancja sprawdza się znakomicie jako utrwalacz do mięsa. Pozwala też, aby zachowało ono swój smak i kolor. Saletra przyda się wówczas, gdy chcesz peklować mięso przez kilka dni w solance. A może szukasz sposobu na solankę do wędzonego mięsa? Wówczas także powinieneś skorzystać z saletry. Jak widzisz, nie saletra nie jest koniecznością, jednak w niektórych przypadkach może się świetnie sprawdzić i na dłużej zakonserwować przyrządzaną w solance żywność.

Czy mięso pekluje się tylko na specjalne okazje?

Oczywiście, że nie! Mięso można konserwować zupełnie bez okazji, gdy tylko masz na to ochotę. Solanki sprawdzą się nie tylko od święta, ale również na zwykłą kolację z bliskimi czy na przekąskę – już w formie gotowego mięsa. Wcale nie trzeba zatem czekać na specjalną okazję, aby przyrządzić solankę i zakonserwować w niej mięso np. na peklowaną szynkę z sosem. Jeśli jednak nie jesteś do końca przekonany, czy solanka się uda (zakładając, że robisz ją po raz pierwszy), nie kombinuj! Możesz przyrządzić ją w tradycyjny sposób, aby zrobić później np. soloną wieprzowinę z warzywami. Mimo że całość brzmi skomplikowanie, mięso jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Aby przygotować mięso z solanki na specjalne okazje, potrzeba będzie już oczywiście nieco większej wprawy w peklowaniu. Gdy już będziesz umieć robić solankę do poszczególnych rodzajów mięsa, wówczas przygotować możesz np. pieczoną szynkę z wybranym gęstym sosem (np. chrzanowym albo grzybowym). Świetnie sprawdzi się też peklowana szynka, zapieczona później w cieście – do takiego mięsa trzeba jednak dobrze wiedzieć, jak zrobić solankę oraz ile czasu trzymać w niej mięso. Jeśli dobrze zaznajomisz się z zasadami robienia solanki, na pewno poradzisz sobie z większością przepisów na peklowane mięso.

Wiedza na temat solanek przyda się zwłaszcza przed świętami! Zamiast stać w kolejce za przygotowanym na Boże Narodzenie mięsem, będziesz mógł zrobić swoje własne i domowe. Nie dość, że każde mięso we własnoręcznie przyrządzonej solance smakować będzie wybornie, to w dodatku będzie znacznie zdrowsze niż niektóre produkty z marketu. Jak wiadomo, wiele z nich ulepszanych jest specjalnymi dodatkami, które mają wzmocnić smak i trwałość mięsa. Nie są one jednak pożyteczne dla naszego zdrowia. Właśnie dlatego lepiej jest opanować sztukę przyrządzania solanek i peklować mięso samodzielnie w domu.

Sprawdzone przepisy na solanki – do jakich mięs można je przygotować?

Solanki do mięsa – zobacz, o czym warto pamiętać!

Solankę przygotować można w zasadzie pod każdy rodzaj mięsa. Co ciekawe, jeśli nie wymoczysz w niej np. dziczyzny lub baraniny, akurat to mięso może zrobić się łykowate i twarde. Oczywiście czas moczenia mięsa w solance będzie mocno zróżnicowany. Zależy on od jego konkretnego rodzaju. Oto kilka ważnych informacji, które warto wiedzieć na temat peklowania mięsa w solance:

  1. Zanim zaczniesz piec wieprzowinę, zostaw ją w solance na całą noc. W ten sposób podbijesz jego aromat. Z kolei już po upieczeniu mięso wieprzowe będzie bardzo soczyste i wyraziste, jeśli chodzi o jego barwę. Solanka przedłuży też jego trwałość.
  2. Przyrządzając kurczaka na wystawny obiad dla gości, warto go również zostawić w solance na noc. Zalewa sprawi, że po wyjęciu mięsa drobiowego z piekarnika stanie się ono delikatne i jednocześnie kruche. Funkcja pary (jeśli taką masz w piekarniku) sprawi dodatkowo, że skórka kurczaka będzie chrupiąca, a mięso w środku miękkie i rozpływające się w ustach.
  3. Jako że ryby wyróżniają się niezwykle delikatnym mięsem, lepiej nie moczyć ich w solance zbyt długo. Kilka minut to wystarczająco, aby biała pianka nie wyciekała z mięsa. Jeśli jednak chcesz je wędzić, możesz moczyć chudą rybę od 6 do nawet 12 godzin w solance. Tłuste ryby wymagają solanki składającej się z ok. 80 g peklowej soli na 1 l wody. W przypadku ryb obowiązuje też prostota składników, czyli tradycyjne przyprawy – pieprz cytrynowy, pieprz czarny i koperek.

Przepis na solankę – sprawdź, jak prawidłowo ją zrobić

Przepis na solankę jest prosty i nie wymaga zbyt wielkiego zaangażowania ani specjalistycznej wiedzy. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i zadbać o odpowiednie proporcje. Jak już wiesz, na 1 kilogram mięsa przypadać może 40 g soli peklowej i 400 ml wody. Do tak przyrządzanego roztworu dodać można również liście laurowe i ziele angielskie. W letniej, przegotowanej wodzie powinno się rozpuścić sól razem z przyprawami. Gdy ostygnie, zalej mięso solanką w ten sposób, aby całkiem się w niej zanurzyło. Robisz mięso na obiad? Mocz je zatem w solance przez minimum kilka godzin – a najlepiej przez całą noc. Zanim zabierzesz się za jego obróbkę, koniecznie dokładnie je najpierw opłucz. Dopiero wtedy możesz zabrać się za przyrządzanie pysznych dań mięsnych.

Warto dodać, że solankę wykorzystać można m.in. jako marynatę do mięsa. Pasuje zwłaszcza do mięsa wieprzowego. Możesz dodać do zalewy również przyprawy, ale i zioła, które najbardziej lubisz. Mile widziane są owoce jałowca, goździki, kolendra, chili i gorczyca. Dzięki marynowaniu mięsa możesz sprawić, że będzie ono miękkie i soczyste, ale też dłużej zakonserwowane i świeże. Jeśli chcesz zachować jego niesamowity smak, nie dodawaj saletry ani żadnych innych polepszaczy. Chyba że planujesz długie peklowanie, aby zakonserwować mięso na więcej dni – wówczas po dodaniu saletry będzie ono mogło dłużej poleżeć np. w lodówce. Nie zapominaj jeszcze o tym, że w przypadku chęci marynowania większych kawałków należy zawsze mnożyć składniki o gramaturę mięsa, które zamierzasz wykorzystać.

Jak dokładnie przygotować solankę do mięsa? Najpierw zaopatrz się w następujące składniki: sól, woda, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i  zioła – tymianek oraz majeranek. Umieść wszystkie te produkty w garnku i zagotuj, następnie wystudź. Szynkę ułóż w kamiennym albo emaliowanym naczyniu, po czym zalej je solanką – mięso musi zostać zakryte w całości. Przykryj garnek i odstaw go w solance na 5 dni. Możesz przetrzymać je w ten sposób nawet do tygodnia. Przewracaj szynkę każdego dnia po kilka razy. Pod koniec peklowania warto wstrzyknąć w mięso solankę, aby dodatkowo podbić efekt. Mięso po zamarynowaniu należy wyjąć z solanki i dokładnie osuszyć. Dopiero w takiej postaci nadawać się ono będzie do dalszej obróbki termicznej – do wędzenia, pieczenia albo po prostu gotowania.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto