Lox

Opublikowano: 06.03.2023 r., 13:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lox podane na bułce posmarowanej serkiem.
Lox
Lox to smaczny łosoś marynowany w przyprawach. Warto podać go z dodatkiem pieczywa posmarowanego serkiem kanapkowym. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne danie.
Przygotowanie 30 min
268 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łosoś filet (1500 g)
  • Cukier pół szklanki (75 g)
  • Sól (50 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
jałowiec, płatki chilli, pieprz wielokolorowy grubo mielony
Sprzęt kuchenny
folia spożywcza, miska

Przepis na lox krok po kroku

Koper posiekaj drobno.

Pokrój łososia w poprzek na dwie połówki.

W misce wymieszaj cukier, sól, 2 płaskie łyżeczki zmielonych ziaren pieprzu, 3 jagody jałowca, koperek i pół łyżeczki płatków chili.

Połóż połowę łososia skórą do dołu na długim arkuszu folii spożywczej.

Przykryj mięso łososia mieszanką przypraw.

Połóż drugi filet miąższem do dołu na mieszankę przypraw.

Kawałki ryby zawiń szczelnie w folię spożywczą.

Umieść rybę zawiniętą w folię spożywczą w płytkim naczyniu do pieczeni. Umieść blachę do pieczenia na łososiu i obciąż go ciężkim przedmiotem (np. torebkami z ryżem).

Włóż rybę do lodówki i pozostaw na 3 do 4 dni, obracając łososia dwa razy dziennie lub przynajmniej raz dziennie. Jeśli nagromadził się płyn, wylej go i zmień folię spożywczą.

Gdy lox będzie gotowy do podania, zdejmij folię spożywczą, odlej płyn i zdejmij większość mieszanki przypraw, pozostawiając trochę na brzegach do dekoracji.

Jak oceniasz przepis na lox
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat lox

Lox to filet łososia marynowany w przyprawach. Łosoś z przyprawami może być również wędzony na zimno. Tradycyjny lox najczęściej tej podawany jest na bajglu z serkiem śmietankowym, czeto kanapka ozdobiona jest pomidorem, ogórkami oraz kaparami. Pyszny lox stanowi również dobry pomysł na przystawkę podawaną podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na lox jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filet łososia, cukier, sól, koperek, jałowiec, płatki chilli, pieprz wielokolorowy grubo mielony.

A więc jak zrobić lox? Koper posiekaj drobno. Pokrój łososia w poprzek na dwie połówki. W misce wymieszaj cukier, sól, 2 płaskie łyżeczki zmielonych ziaren pieprzu, 3 jagody jałowca, koperek i pół łyżeczki płatków chilli. Połóż połowę łososia skórą do dołu na długim arkuszu folii spożywczej. Przykryj mięso łososia mieszanką przypraw. Połóż drugi filet miąższem do dołu na mieszankę przypraw. Kawałki ryby zawiń szczelnie w folię spożywczą. Umieść rybę zawiniętą w folię spożywczą w płytkim naczyniu do pieczeni. Umieść blachę do pieczenia na łososiu i obciąż go ciężkim przedmiotem (np. torebkami z ryżem). Włóż rybę do lodówki i pozostaw na 3 do 4 dni, obracając łososia dwa razy dziennie lub przynajmniej raz dziennie. Jeśli nagromadził się płyn, wylej go i zmień folię spożywczą. Gdy lox będzie gotowy do podania, zdejmij folię spożywczą, odlej płyn i zdejmij większość mieszanki przypraw, pozostawiając trochę na brzegach do dekoracji.

W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w łososiu możemy zaliczyć potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.

Podsumowując łosoś nasączony solanką to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Lox najlepszy jest dopiero po kilku dniach, dlatego podczas jego przygotowania warto uzbroić się w cierpliwość. Łosoś marynowany w przyprawach stanowi doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.

Alergeny w lox

Lista alergenów dla lox przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet

W przepisie na lox nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli, pieprz wielokolorowy grubo mielony
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze lox

na 100g gotowej potrawy

Lox to danie przygotowywane z łososia. Łosoś jest rybą, która zawiera spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć go do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
178.82
268.23
Białko (g)
17.92
26.89
Fenyloalanina (mg)
0.70
1.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.67
7.00
Węglowodany przyswajalne (g)
4.61
6.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.06
0.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.36
14.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.89
4.33
Tłuszcze nienasycone (g)
6.47
9.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.96
5.95
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.51
3.77
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.78
67.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
133.31
199.97
Witamina B6 (mg)
0.36
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
1.16
1.75
Witamina C (mg)
6.12
9.18
Witamina E (mg)
1.09
1.64
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
121.79
182.69
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.11
0.16
Niacyna (mg)
7.59
11.38
Foliany (µg (mcg))
31.34
47.01
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
1202.16
1803.25
Potas (mg)
375.19
562.79
Wapń (mg)
30.25
45.38
Fosfor (mg)
260.78
391.16
Magnez (mg)
86.75
130.12
Żelazo (mg)
0.43
0.65
Cynk (mg)
0.42
0.64
Miedź (mg)
0.04
0.06
Mangan (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lox 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lox

Koszt składników
112.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
1500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 8
97.50
Za 1500 g
Cukier
75 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Sól
50 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
50 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 50 g
Koszt składników
112.50