Makrela pieczona

Opublikowano: 08.08.2023 r., 8:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makrela pieczona w towarzystwie cytryn.
Makrela pieczona
Makrela pieczona jest niezwykle smacznym pomysłem na wykorzystanie tej aromatycznej ryby. Zrobisz ją w kilka chwil, idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 35 min
949 kcal
Kcal w porcji
507 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makrela (800 g)
  • Masło (40 g)
  • Cytryna (104 g)
  • Natka pietruszki (24 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwki czarne (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, grill

Przepis na makrelę pieczoną krok po kroku

Makrelę umyj, usuń płetwy.

Zrób kilka nacięć w poprzek ryby z wierzchu po obu stronach.

Do środka ryby włóż kilka plasterków świeżego czosnku, część pokrojonego masła oraz cytryny. Dodaj też świeżo posiekanej natki pietruszki.

Oliwki przekrój na pół, niektóre pokrój w plasterki.

Makrele posól i włóż do formy do pieczenia.

Na wierzch połóż kawałki masła oraz oliwki.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 35 minut.

Możesz również potem wstawić pod grill i zapiec jeszcze przez 5-10 minut, żeby były bardziej chrupiące z wierzchu.

Jak oceniasz przepis na makrelę pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat makreli pieczonej

Makrela pieczona jest niezwykle smacznym pomysłem na wykorzystanie tej aromatycznej ryby. Zrobisz ją w kilka chwil, idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Przepis na makrelę pieczoną to doskonały pomysł na obiad, gdy jesteś na diecie. Makrela pieczona lub grillowana w ziołach, często nazywana jest rybą po chorwacku. Nie musisz jednak wybierać się na wakacje, by jej spróbować. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić ją w domu. To najlepsza opcja, jeśli masz w domu makrelę i nie wiesz, co z nią zrobić. Upieczenie makreli może nie być pierwszą rzeczą, która przyjdzie Ci do głowy, jednak warto, jest to zrobić. Ryba po upieczeniu jest smaczna, a także niezwykle delikatna. Pieczenie jest bardzo zdrową metodą obróbki termicznej. Pozwala na przygotowanie dań z niewielką ilością tłuszczu, dzięki czemu wspiera układ nerwowy i układ krwionośny. Jeśli kochasz ryby, ale zwykle je smażysz, koniecznie sięgnij po opcję z piekarnika. Dodaj swoje ulubione dodatki i ciesz się doskonałym smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec makrelę w piekarniku, by była smaczna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ryba pieczona w całości sprawdza się doskonale w codziennej diecie. Jest bogatym źródłem białka, ale jej najcenniejszym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób serca. Znajdujące się w makreli witaminy i minerały bardzo korzystnie wpływają na układ kostny i wzmacniają odporność. Jest także doskonałym źródłem witamin A, D, E i K, witaminy C oraz witamin z grupy B. To niezwykle zdrowa opcja, która może pojawiać się w diecie każdego dnia. Warto sięgać po tę rybę. Zazwyczaj to produkt, który wciąż gości na talerzach zbyt rzadko. Ryby zawierają sporo cennych właściwości, a najczęściej sięgamy po nie tylko przy okazji świąt. Jeśli nie wiesz, w jaki sposób przyrządzić rybę, by była smaczna i naprawdę aromatyczna skorzystaj z tego przepisu. Możesz urozmaicić go o ulubione dodatki, czy zioła. Ryba doskonale komponuje się z ziemniakami z wody i frytkami.

Alergeny w makreli pieczonej

Lista alergenów dla makreli pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze makreli pieczonej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(507g)
Energia (kcal)
187.21
949.14
Białko (g)
15.43
78.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(507g)
Węglowodany (g)
1.91
9.69
Węglowodany przyswajalne (g)
1.47
7.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
2.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(507g)
Tłuszcz (g)
12.94
65.59
Tłuszcze nasycone (g)
5.81
29.47
Tłuszcze nienasycone (g)
7.12
36.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.69
23.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.43
12.34
Cholesterol (mg)
57.45
291.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(507g)
Witamina A (µg (mcg))
69.09
350.31
Witamina B6 (mg)
0.34
1.70
Witamina B12 (µg (mcg))
5.76
29.22
Witamina C (mg)
9.30
47.16
Witamina D (µg (mcg))
10.90
55.25
Witamina E (mg)
1.22
6.16
Retinol (µg (mcg))
58.08
294.49
Tiamina (mg)
0.14
0.69
Ryboflawina (mg)
0.28
1.44
Niacyna (mg)
7.03
35.65
Foliany (µg (mcg))
5.70
28.89
Beta karoten (µg (mcg))
131.18
665.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(507g)
Sód (mg)
90.73
459.99
Potas (mg)
308.02
1561.68
Wapń (mg)
25.27
128.11
Fosfor (mg)
154.74
784.53
Magnez (mg)
50.06
253.81
Żelazo (mg)
1.51
7.66
Cynk (mg)
0.57
2.88
Miedź (mg)
0.08
0.42
Szacunkowy indeks glikemiczny makreli pieczonej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makreli pieczonej

Koszt składników
44.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela
800 g
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
22.40
Za 800 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cytryna
104 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 104 g
Natka pietruszki
24 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 24 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwki czarne
25 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 25 g
Koszt składników
44.30