Ciasto z ricottą

Opublikowano: 08.08.2023 r., 0:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto z ricottą
Ciasto z ricottą
Ciasto z ricottą jest niezwykle puszyste i wilgotne. Koniecznie zapamiętaj mój przepis i przygotuj ciasto dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 35 min
203 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Serek ricotta - 1 opakowanie (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Ekstrakt waniliowy - kilka kropel (2 ml)
  • Jogurt naturalny 2% - 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (350 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (20 g)
  • Skórka z cytryny - 1/2 sztuki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasto z ricottą krok po kroku

W dużym naczyniu wymieszaj miękkie masło z cukrem, ekstraktem waniliowym i skórką z cytryny.

Dodaj do masy ricottę i żółtka jajek. Wymieszaj, aż składniki się połączą.

W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników.

W osobnej misce ubij białka jajek z odrobiną soli na sztywno.

Delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek do masy ciasta.

Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.

Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze około 180 st. C przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste i suchy patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty.

Jak oceniasz przepis na ciasto z ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta z ricottą

Ciasto z ricottą jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, dodatkowo jest zdecydowanie bardziej pulchne niż tradycyjne ciasto.

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na ciasto z ricottą, do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: serek ricotta, jajka, masło, cukier, ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny, mąka pszenna, proszek do pieczenia, skórka z cytryny.

Zatem, jak zrobić ciasto z ricottą?

W dużym naczyniu wymieszaj miękkie masło z cukrem, ekstraktem waniliowym i skórką z cytryny. Dodaj do masy ricottę i żółtka jajek. Wymieszaj, aż składniki się połączą. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników. W osobnej misce ubij białka jajek z odrobiną soli na sztywno. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek do masy ciasta. Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze około 180°C przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste i suchy patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty. Nasze najlepsze ciasto jest dobre do spożycia.

Pamiętaj, że serek ricotta jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na pyszne ciasto z serkiem ricottą. Będzie to idealny pomysł na smaczne ciasto dla całej Twojej rodziny.

Alergeny w cieście z ricottą

Lista alergenów dla ciasta z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Masło
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z ricottą

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz podawać z owocami lub lodami waniliowymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
290.96
203.67
Białko (g)
7.40
5.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
43.75
30.62
Węglowodany przyswajalne (g)
42.87
30.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
10.47
7.33
Tłuszcze nasycone (g)
7.01
4.90
Tłuszcze nienasycone (g)
3.46
2.42
Cholesterol (mg)
75.86
53.10
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.06
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.36
7.25
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.19
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.18
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.90
1.33
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.41
35.29
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
46.37
32.46
Potas (mg)
272.77
190.94
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
138.11
96.67
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
203.30
142.31
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.36
12.15
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.01
1.40
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
0.43
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z ricottą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z ricottą

Koszt składników
32.15
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek ricotta
250 g
1 opakowanie
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Ekstrakt waniliowy
2 ml
kilka kropel
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.39
Za 2 ml
Jogurt naturalny 2%
20 g
2 łyżki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
350 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Skórka z cytryny
100 g
1/2 sztuki
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
32.15