Naleśniki z ricottą
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Mleko 2% - 1 i 1/2 szklanki (370 ml)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Serek ricotta - 1 opakowanie (250 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
- Truskawki - 1 szklanka (250 g)
Przepis na naleśniki z ricottą krok po kroku
W misce wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj jajka i wlej mleko. Mieszaj energicznie, aby uzyskać gładkie ciasto bez grudek.
Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
W innej misce połącz ricottę z cukrem i ekstraktem waniliowym.
Rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm na średnim ogniu.
Smaż naleśnik z jednej strony przez około 1-2 minuty, aż pojawią się na nim bąbelki.
Na środku każdego naleśnika połóż około 2 łyżki nadzienia z ricotty.
Następnie zroluj naleśniki, aby nadzienie było w środku.
Podawaj naleśniki z ricottą na ciepło, posypane ulubionymi owocami, jak truskawki.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z ricottą
Nie ma chyba osoby, która nie lubi naleśników. Tradycyjna wersja, którą zna każdy z nas, powstaje z mąki pszennej, z dodatkiem mleka. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na naleśniki z ricottą, które możesz przygotować, także w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną np. na gryczaną lub kukurydzianą.
Aby przygotować ciasto naleśnikowe będzie nam potrzebna mąka, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, mleko, odrobina wody, jajka i olej rzepakowy oraz truskawki.
Zatem, jak zrobić naleśniki z ricottą?
W misce wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli.
Dodaj jajka i wlej mleko. Mieszaj energicznie, aby uzyskać gładkie ciasto bez grudek. Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło. W innej misce połącz ricottę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm na średnim ogniu. Smaż naleśnik z jednej strony przez około 1-2 minuty, aż pojawią się na nim bąbelki. Na środku każdego naleśnika połóż około 2 łyżki nadzienia z ricotty. Następnie zroluj naleśniki, aby nadzienie było w środku. Podawaj naleśniki z ricottą na ciepło, posypane ulubionymi owocami, jak truskawki. Nasze najlepsze naleśniki są dobre do spożycia.
Jak widzisz, przepis na naleśniki z ricottą jest tak samo prosty i szybki, jak ich tradycyjna wersja. W krótkim czasie przygotujesz posiłek dla całej rodziny. Możesz podawać je na słodko z owocami lub w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem i łososiem.
Wersja na słodko będzie świetnym rozwiązaniem na śniadanie dla dzieci, które pokochają puszyste naleśniki z ricottą.
Naleśniki możesz podawać tak naprawdę z dowolnym nadzieniem na słodko i jako każdy posiłek w ciągu dnia, wystarczy, że dobierzesz odpowiednie dodatki.
Będą pyszne, jeśli podasz je od razu z patelni na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać je na zimno. Będzie to najlepszy pomysł na lunch lub drugie śniadanie w pracy, szkole czy na uczelni. Skoro już wiesz, jak się robi smaczne naleśniki, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak smaczne są naleśniki.
Alergeny w naleśnikach z ricottą
Lista alergenów dla naleśników z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- serek ricotta
Wartości odżywcze naleśników z ricottą
Naleśniki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.