Naleśniki z ricottą

Opublikowano: 08.08.2023 r., 0:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
naleśniki z ricottą
Naleśniki z ricottą
Naleśniki z ricottą to idealny pomysł na posiłek bez mięsa dla każdego, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jakie są pyszne.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 5 min
154 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 4 łyżki (40 g)
  • Mleko 2% - 1 i 1/2 szklanki (370 ml)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Serek ricotta - 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
  • Truskawki - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na naleśniki z ricottą krok po kroku

W misce wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj jajka i wlej mleko. Mieszaj energicznie, aby uzyskać gładkie ciasto bez grudek.

Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.

W innej misce połącz ricottę z cukrem i ekstraktem waniliowym.

Rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm na średnim ogniu.

Smaż naleśnik z jednej strony przez około 1-2 minuty, aż pojawią się na nim bąbelki.

Na środku każdego naleśnika połóż około 2 łyżki nadzienia z ricotty.

Następnie zroluj naleśniki, aby nadzienie było w środku.

Podawaj naleśniki z ricottą na ciepło, posypane ulubionymi owocami, jak truskawki.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat naleśników z ricottą

Nie ma chyba osoby, która nie lubi naleśników. Tradycyjna wersja, którą zna każdy z nas, powstaje z mąki pszennej, z dodatkiem mleka. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na naleśniki z ricottą, które możesz przygotować, także w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną np. na gryczaną lub kukurydzianą.

Aby przygotować ciasto naleśnikowe będzie nam potrzebna mąka, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, mleko, odrobina wody, jajka i olej rzepakowy oraz truskawki.

Zatem, jak zrobić naleśniki z ricottą?

W misce wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli.

Dodaj jajka i wlej mleko. Mieszaj energicznie, aby uzyskać gładkie ciasto bez grudek. Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło. W innej misce połącz ricottę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm na średnim ogniu. Smaż naleśnik z jednej strony przez około 1-2 minuty, aż pojawią się na nim bąbelki. Na środku każdego naleśnika połóż około 2 łyżki nadzienia z ricotty. Następnie zroluj naleśniki, aby nadzienie było w środku. Podawaj naleśniki z ricottą na ciepło, posypane ulubionymi owocami, jak truskawki. Nasze najlepsze naleśniki są dobre do spożycia.

Jak widzisz, przepis na naleśniki z ricottą jest tak samo prosty i szybki, jak ich tradycyjna wersja. W krótkim czasie przygotujesz posiłek dla całej rodziny. Możesz podawać je na słodko z owocami lub w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem i łososiem.

Wersja na słodko będzie świetnym rozwiązaniem na śniadanie dla dzieci, które pokochają puszyste naleśniki z ricottą.

Naleśniki możesz podawać tak naprawdę z dowolnym nadzieniem na słodko i jako każdy posiłek w ciągu dnia, wystarczy, że dobierzesz odpowiednie dodatki.

Będą pyszne, jeśli podasz je od razu z patelni na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać je na zimno. Będzie to najlepszy pomysł na lunch lub drugie śniadanie w pracy, szkole czy na uczelni. Skoro już wiesz, jak się robi smaczne naleśniki, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak smaczne są naleśniki.

Alergeny w naleśnikach z ricottą

Lista alergenów dla naleśników z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • serek ricotta

Wartości odżywcze naleśników z ricottą

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
154.16
154.16
Białko (g)
6.39
6.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
22.34
22.34
Węglowodany przyswajalne (g)
21.95
21.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.50
4.50
Tłuszcze nasycone (g)
2.53
2.53
Tłuszcze nienasycone (g)
1.97
1.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.46
1.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.51
43.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.52
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.41
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.11
38.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
45.42
45.42
Potas (mg)
154.14
154.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
87.65
87.65
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
104.95
104.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.82
17.82
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.33
1.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.57
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z ricottą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z ricottą

Koszt składników
37.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Mleko 2%
370 ml
1 i 1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 370 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Serek ricotta
250 g
1 opakowanie
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Truskawki
250 g
1 szklanka
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Koszt składników
37.60