Naleśniki z ricottą
![Naleśniki z ricottą Ricotta-filled crepes with fruit](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/111/11199/main-l_l.webp)
Opublikowano: 08.08.2023 r.
Naleśniki z ricottą to idealny pomysł na posiłek bez mięsa dla każdego, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jakie są pyszne.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 40 g (4 łyżki)
- Mleko 2% - 370 ml (1 i 1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Serek ricotta - 250 g (1 opakowanie)
- Cukier wanilinowy - 10 g (1 łyżka)
- Truskawki - 250 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj jajka i wlej mleko. Mieszaj energicznie, aby uzyskać gładkie ciasto bez grudek.
- Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
- W innej misce połącz ricottę z cukrem i ekstraktem waniliowym.
- Rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm na średnim ogniu.
- Smaż naleśnik z jednej strony przez około 1-2 minuty, aż pojawią się na nim bąbelki.
- Na środku każdego naleśnika połóż około 2 łyżki nadzienia z ricotty.
- Następnie zroluj naleśniki, aby nadzienie było w środku.
- Podawaj naleśniki z ricottą na ciepło, posypane ulubionymi owocami, jak truskawki.
Komentarz dietetyka
Naleśniki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem.