Przepis na muszle ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek, gałka muszkatołowa, cukier, bazylia świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, praska do czosnku

Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente.

Na patelnie wlej dwie łyżki oliwy i dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Gdy minie pół minuty dodaj szpinak i duś całość przez kilka minut.

Szpinak przełóż do miski i zostaw do ostygnięcia.

Gdy szpinak ostygnie, dodaj serek ricotta. Dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

W garnku podgrzej pozostałą oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj pół minuty. Wlej pomidory z puszki i dodaj sól, oregano, pieprz i ewentualnie cukier. Gotuj całość 15 minut.

Muszle nadziewaj szpinakiem z serkiem. Sos pomidorowy wlej do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim gotowe muszle.

Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp wierzch muszli.

Muszle ze szpinakiem piecz przez 20-25 minut w 180 st. C.

Przed podaniem posyp całość posiekanymi listkami bazylii.

Muszle ze szpinakiem ułożone w pomidorowym sosie
Muszle ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
32.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
679 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Muszle ze szpinakiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muszlach ze szpinakiem

Muszle ze szpinakiem to najlepszy i bardzo efektywny pomysł na obiad. Koniecznie sprawdź, jak ten prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się pyszny obiad.

Jak zrobić muszle ze szpinakiem? Wystarczy tylko kilka składników i ten dobry posiłek pojawi się na Twoim stole.

Na początku makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente. Na patelnie wlej dwie łyżki oliwy i dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Gdy minie pół minuty dodaj szpinak i duś całość przez kilka minut. Szpinak przełóż do miski i zostaw do ostygnięcia. Gdy szpinak ostygnie, dodaj serek ricotta. Dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. W garnku podgrzej pozostałą oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj pół minuty. Wlej pomidory z puszki i dodaj sól, oregano, pieprz i ewentualnie cukier. Gotuj całość 15 minut. Muszle nadziewaj szpinakiem z serkiem. Sos pomidorowy wlej do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim gotowe muszle. Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp wierzch muszli. Muszle ze szpinakiem piecz przez 20-25 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp całość posiekanymi listkami bazylii. Mam nadzieję, że ten szybki przepis na muszle ze szpinakiem na stałe zawita w Waszej kuchni.

Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Takie danie jak muszle ze szpinakiem to również świetny pomysł na wprowadzenie do diety szpinaku. Z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i ricotty na pewno wszystkich zachwyci.

Wartości odżywcze muszli ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kalorie)
147.68 kcal
679.32 kcal
Białko
6.90 g
31.74 g
Fenyloalanina
0.27 mg
1.23 mg
Brak danych dla: serek ricotta.
czytaj dalej

Węglowodany w muszlach ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany
15.27 g
70.25 g
Węglowodany przyswajalne
13.71 g
63.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.56 g
7.20 g
Sacharoza (cukier)
0.08 g
0.38 g
Brak danych dla: serek ricotta, czosnek.
czytaj dalej
Glukoza
0.91 g
4.17 g
Brak danych dla: serek ricotta, czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza
1.04 g
4.80 g
Brak danych dla: serek ricotta, czosnek.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: serek ricotta, czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz
6.90 g
31.72 g
Tłuszcze nasycone
3.50 g
16.11 g
Tłuszcze nienasycone
3.39 g
15.61 g
Tłuszcze jednonasycone
2.86 g
13.13 g
Tłuszcze wielonasycone
0.54 g
2.48 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.20 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol
17.25 mg
79.35 mg

Witaminy w przepisie na muszle ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A
108.25 µg (mcg)
497.94 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.64 mg
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
1.94 µg (mcg)
Witamina C
8.01 mg
36.83 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Witamina E
0.91 mg
4.17 mg
Retinol
39.22 µg (mcg)
180.40 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.62 mg
Niacyna
0.89 mg
4.10 mg
Foliany
35.68 µg (mcg)
164.15 µg (mcg)
Beta karoten
826.56 µg (mcg)
3802.19 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na muszle ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód
172.18 mg
792.01 mg
Potas
274.64 mg
1263.34 mg
Wapń
128.14 mg
589.46 mg
Fosfor
115.58 mg
531.65 mg
Magnez
32.01 mg
147.24 mg
Żelazo
1.20 mg
5.54 mg
Cynk
0.85 mg
3.92 mg
Miedź
0.14 mg
0.65 mg
Mangan
0.34 mg
1.57 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muszli ze szpinakiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muszlach ze szpinakiem

Lista alergenów dla muszli ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser Mozzarella

W przepisie na muszle ze szpinakiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania muszli ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron muszelki
250 g
conchiglioni
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Szpinak
250 g
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Ser Mozzarella
250 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Koszt składników
56.60
Jak oceniasz przepis na muszle ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób