Ciasto francuskie z łososiem

Opublikowano: 08.02.2023 r., 14:44 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie z łososiem
Ciasto francuskie z łososiem
Ciasto francuskie z łososiem wędzonym jest najlepszą przekąską na imprezę. Potrzebujesz pomysłu na przystawkę? Zobacz, jak zrobić ciasto francuskie z łososiem.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
800 kcal
Kcal w porcji
252 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (275 g)
  • Łosoś wędzony na zimno (100 g)
  • Serek ricotta (100 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Sezam nasiona do posypania (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, blaszka do pieczenia, pędzelek, miska

Przepis na ciasto francuskie z łososiem krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 200 st C (góra-dół). Na blaszce ułóż papier do pieczenia.

Ciasto francuskie przekrój na pół od dłuższego brzegu (by powstały dwa równej wielkości kawałki). Układaj wszystkie produkty na jednym kawałku.

Zostaw 2 cm wolnego brzegu z każdej strony! Ricottą posmaruj jeden kawałek ciasta.

Posyp solą i pieprzem do smaku.

Łososia pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na cieście. Posyp go startą skórką z jednej cytryny.

Pokrój oliwki na pół, a cebulę w piórka. Posyp całość.

Na końcu wyłóż ser mozzarella starty na dużych oczkach tarki i dodatkowo bardzo dokładnie odciśnięty!

Wszystko przykryj drugim płatem ciasta. Dociśnij widelcem albo palcami na końcach, by zlepić brzegi ze sobą.

Zrób kilka skośnych nacięć na cieście.

Posmaruj wierzch rozbełtanym z solą i pieprzem jajkiem.

Posyp sezamem.

Wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut do zarumienienia ciasta. Włącz termoobieg na ostatnie 5 minut pieczenia.

Po upieczeniu należy ostrożnie nakładać porcję na talerz.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z łososiem

Ciasto francuskie z łososiem wędzonym jest najlepszą przekąską na imprezę. Potrzebujesz pomysłu na przystawkę? Zobacz jak zrobić ciasto francuskie z łososiem. To bardzo szybkie i łatwe. Dodatkowo, to danie jest smaczne. Przepis na ciasto francuskie z łososiem to także pyszny ser, oliwki i cebula. Taka przekąska jest dobra na każdą okazję. Możesz ją jeść na ciepło i na zimno. Najlepsza jest jednak podana na gorąco. Jest to świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią takie łatwe i szybkie rozwiązania.

Ciasto francuskie z łososiem jest to przekąska z ciasta francuskiego, która jest duża i kwadratowa. Po upieczeniu całość kroi się na mniejsze kawałki i podaje. Przepis na ciasto francuskie z łososiem zawiera takie dodatki jak serek ricotta i ser mozzarella, czarne oliwki i cebulę czerwoną. Do smaku świetnie pasuje sól, pieprz oraz… skórka z cytryny. Danie te przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Ciasto francuskie z łososiem dobre jest podane solo. Ta przystawka najlepsza jest jednak w towarzystwie wybranego dodatku. Do przepisu na ciasto francuskie z łososiem pasuje idealnie sos tatarski, sos czosnkowy, sos koperkowy lub sos chrzanowy. Warto podawać potrawę na gorąco, gdy ser jest ciągnący się. W formie na zimno też będzie pyszne.

Jak zrobić ciasto francuskie z łososiem: zacznij od nagrzania piekarnika i ułożenia papieru do pieczenia na blaszce. Ciasto rozwiń i podziel na 2 równej wielkości płaty. Wszystko należy wyłożyć na jedną połowę. Najpierw posmaruj ciasto ricottą (pozostaw 2 cm wolnego brzegu), posyp solą oraz pieprzem. Ułóż kawałki łososia, pokrojone wzdłuż na pół oliwki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Posyp wszystko startym na dużych oczkach tarki serem i przykryj drugim płatem ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlep dokładnie za pomocą widelca lub palców. Zrób skośne nacięcia nożem z wierzchu, posmaruj rozbełtanym jajkiem z solą i pieprzem oraz posyp sezamem. Piecz do złotego koloru.

*Bardzo ważne jest to, by dobrze odcisnąć całą wodę z sera mozzarella.

Jak zrobisz ciasto francuskie z łososiem pokrój go w na mniejsze porcje. Takie danie jest dobre nie tylko podczas spotkań ze znajomymi i rodziną. Sprawdzi się także na zwykły, codzienny posiłek.

Żeby odchudzić te danie i sprawić, by miało niższą wartość kaloryczną, warto zmienić używane produkty. Ciasto francuskie można kupić w wersji „light”. Warto więc z tego skorzystać. Podobnie można zamienić ser mozzarella. Zamiast tego o standardowej ilości tłuszczu, wybierz opcję „lekką”. Przy tym także wzrośnie znacznie ilość białka w potrawie.

Alergeny w cieście francuskim z łososiem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser Mozzarella
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Łosoś dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne w diecie człowieka. Ponadto jest źródłem białka. W przepisie znajdują się wszystkie makroskładniki (białko, tłuszcz, węglowodany).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(252g)
Energia (kcal)
317.75
800.74
Białko (g)
11.21
28.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(252g)
Węglowodany (g)
19.15
48.25
Węglowodany przyswajalne (g)
18.13
45.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
2.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(252g)
Tłuszcz (g)
21.91
55.21
Tłuszcze nasycone (g)
8.42
21.22
Tłuszcze nienasycone (g)
13.49
33.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.64
26.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.84
7.16
Cholesterol (mg)
49.72
125.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(252g)
Witamina A (µg (mcg))
61.30
154.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.99
2.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.31
0.77
Witamina E (mg)
0.38
0.97
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
59.40
149.70
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.61
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.31
5.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.36
91.62
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
21.81
54.96
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(252g)
Sód (mg)
314.58
792.73
Potas (mg)
109.75
276.58
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
150.32
378.82
Fosfor (mg)
153.79
387.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.50
61.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.90
4.79
Cynk (mg)
1.10
2.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z łososiem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z łososiem

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Łosoś wędzony
100 g
na zimno
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Serek ricotta
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Oliwki czarne
30 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Sezam nasiona
20 g
do posypania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
49.50