Przepis na ciasto francuskie z łososiem krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, blaszka do pieczenia, pędzelek, miska

Rozgrzej piekarnik do 200 st C (góra-dół). Na blaszce ułóż papier do pieczenia.

Ciasto francuskie przekrój na pół od dłuższego brzegu (by powstały dwa równej wielkości kawałki). Układaj wszystkie produkty na jednym kawałku.

Zostaw 2 cm wolnego brzegu z każdej strony! Ricottą posmaruj jeden kawałek ciasta.

Posyp solą i pieprzem do smaku.

Łososia pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na cieście. Posyp go startą skórką z jednej cytryny.

Pokrój oliwki na pół, a cebulę w piórka. Posyp całość.

Na końcu wyłóż ser mozzarella starty na dużych oczkach tarki i dodatkowo bardzo dokładnie odciśnięty!

Wszystko przykryj drugim płatem ciasta. Dociśnij widelcem albo palcami na końcach, by zlepić brzegi ze sobą.

Zrób kilka skośnych nacięć na cieście.

Posmaruj wierzch rozbełtanym z solą i pieprzem jajkiem.

Posyp sezamem.

Wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut do zarumienienia ciasta. Włącz termoobieg na ostatnie 5 minut pieczenia.

Po upieczeniu należy ostrożnie nakładać porcję na talerz.

Ciasto francuskie z łososiem
Ciasto francuskie z łososiem
Koszt przygotowania dania
27.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
800 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
55

Ciasto francuskie z łososiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście francuskim z łososiem

Ciasto francuskie z łososiem wędzonym jest najlepszą przekąską na imprezę. Potrzebujesz pomysłu na przystawkę? Zobacz jak zrobić ciasto francuskie z łososiem. To bardzo szybkie i łatwe. Dodatkowo, to danie jest smaczne. Przepis na ciasto francuskie z łososiem to także pyszny ser, oliwki i cebula. Taka przekąska jest dobra na każdą okazję. Możesz ją jeść na ciepło i na zimno. Najlepsza jest jednak podana na gorąco. Jest to świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią takie łatwe i szybkie rozwiązania.

Ciasto francuskie z łososiem jest to przekąska z ciasta francuskiego, która jest duża i kwadratowa. Po upieczeniu całość kroi się na mniejsze kawałki i podaje. Przepis na ciasto francuskie z łososiem zawiera takie dodatki jak serek ricotta i ser mozzarella, czarne oliwki i cebulę czerwoną. Do smaku świetnie pasuje sól, pieprz oraz… skórka z cytryny. Danie te przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Ciasto francuskie z łososiem dobre jest podane solo. Ta przystawka najlepsza jest jednak w towarzystwie wybranego dodatku. Do przepisu na ciasto francuskie z łososiem pasuje idealnie sos tatarski, sos czosnkowy, sos koperkowy lub sos chrzanowy. Warto podawać potrawę na gorąco, gdy ser jest ciągnący się. W formie na zimno też będzie pyszne.

Jak zrobić ciasto francuskie z łososiem: zacznij od nagrzania piekarnika i ułożenia papieru do pieczenia na blaszce. Ciasto rozwiń i podziel na 2 równej wielkości płaty. Wszystko należy wyłożyć na jedną połowę. Najpierw posmaruj ciasto ricottą (pozostaw 2 cm wolnego brzegu), posyp solą oraz pieprzem. Ułóż kawałki łososia, pokrojone wzdłuż na pół oliwki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Posyp wszystko startym na dużych oczkach tarki serem i przykryj drugim płatem ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlep dokładnie za pomocą widelca lub palców. Zrób skośne nacięcia nożem z wierzchu, posmaruj rozbełtanym jajkiem z solą i pieprzem oraz posyp sezamem. Piecz do złotego koloru.

*Bardzo ważne jest to, by dobrze odcisnąć całą wodę z sera mozzarella.

Jak zrobisz ciasto francuskie z łososiem pokrój go w na mniejsze porcje. Takie danie jest dobre nie tylko podczas spotkań ze znajomymi i rodziną. Sprawdzi się także na zwykły, codzienny posiłek.

Żeby odchudzić te danie i sprawić, by miało niższą wartość kaloryczną, warto zmienić używane produkty. Ciasto francuskie można kupić w wersji „light”. Warto więc z tego skorzystać. Podobnie można zamienić ser mozzarella. Zamiast tego o standardowej ilości tłuszczu, wybierz opcję „lekką”. Przy tym także wzrośnie znacznie ilość białka w potrawie.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(252g)
Energia (kalorie)
317.75 kcal
800.74 kcal
Białko
11.21 g
28.26 g

Węglowodany w cieście francuskim z łososiem

Na 100g
Na porcję
(252g)
Węglowodany
19.15 g
48.25 g
Węglowodany przyswajalne
18.13 g
45.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.02 g
2.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(252g)
Tłuszcz
21.91 g
55.21 g
Tłuszcze nasycone
8.42 g
21.22 g
Tłuszcze nienasycone
13.49 g
33.98 g
Tłuszcze jednonasycone
10.64 g
26.82 g
Tłuszcze wielonasycone
2.84 g
7.16 g
Cholesterol
49.72 mg
125.28 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z łososiem

Na 100g
Na porcję
(252g)
Witamina A
61.30 µg (mcg)
154.49 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.99 µg (mcg)
2.49 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
0.31 mg
0.77 mg
Witamina E
0.38 mg
0.97 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
59.40 µg (mcg)
149.70 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.45 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.61 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
2.31 mg
5.81 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
36.36 µg (mcg)
91.62 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
21.81 µg (mcg)
54.96 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z łososiem

Na 100g
Na porcję
(252g)
Sód
314.58 mg
792.73 mg
Potas
109.75 mg
276.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
150.32 mg
378.82 mg
Fosfor
153.79 mg
387.55 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
24.50 mg
61.75 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.90 mg
4.79 mg
Cynk
1.10 mg
2.76 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.50 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z łososiem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z łososiem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser Mozzarella
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Cena przygotowania ciasta francuskiego z łososiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Łosoś wędzony
100 g
na zimno
12.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Serek ricotta
100 g
6.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Oliwki czarne
30 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Sezam nasiona
20 g
do posypania
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób