Tarta z ricottą

Opublikowano: 07.08.2023 r., 23:32 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tarta z ricottą
Tarta z ricottą
Tarta nie zawsze musi być przygotowywana na słodko jako deser, poznaj mój dzisiejszy przepis na tartę z ricottą i przekonaj się, jak pyszna jest w wersji wytrawnej.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 35 min
386 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 rulon (375 g)
  • Serek ricotta - 1 opakowanie (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 1 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Tymianek świeży - 2 gałązka (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na tartę z ricottą krok po kroku

W rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka.

Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty.

W osobnej misce połącz ricottę, jajka, śmietanę kremówkę i starty parmezan. Wymieszaj, aż powstanie gładka masa.

Dodaj cebulę z czosnkiem i wymieszaj, aby dobrze połączyć składniki. Dodaj sól, pieprz, tymianek.

Ciasto rozłóż na stolicy i przełóż na okrągłą blaszkę do pieczenia.

Wylej nadzienie ricotta na ciasto.

Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180 st. C przez około 30-35 minut lub aż nadzienie będzie ścięte i lekko zrumienione.

Jak oceniasz przepis na tartę z ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,2% osób

Więcej informacji na temat tarty z ricottą

Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko.

Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy lunch w ciągu dnia, obojętnie co znajdzie się w jej środku, wybierz swoje ulubione warzywa i dodatki.

Natomiast tarta na słodko, może być pysznym deserem w gronie znajomych lub po prostu przekąską do kawy w Twoim domu.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z ricottą

Do ich przygotowania będziesz potrzebować, podstawowych składników takich jak:

Ciasto francuskie w rulonie, ser ricotta, jajka, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, tymianek.

W przepisie występuje ciasto francuskie, które zawiera mąkę pszenną, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Cebulę i czosnek będziemy podsmażać z pieczarkami na oleju rzepakowym, nie pomijaj tego etapu. Te warzywa są bogate w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.

Zatem, jak zrobić tartę z ricottą?

W rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty. W osobnej misce połącz ricottę, jajka, śmietanę kremówkę i starty parmezan. Wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Dodaj cebulę z czosnkiem i wymieszaj, aby dobrze połączyć składniki. Dodaj sól, pieprz, tymianek. Ciasto rozłóż na stolicy i przełóż na okrągłą blaszkę do pieczenia. Wylej nadzienie ricotta na ciasto. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180 st. C przez około 30-35 minut lub aż nadzienie będzie ścięte i lekko zrumienione.

Sam widzisz, jak szybka jest w przygotowaniu moja tarta z ricottą, będzie to najlepsza i pyszna propozycja na obiad lub posiłek wegetariański.

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na tartę z serem ricotta i zobacz, jaka jest smaczna, będzie dobra dla każdego.

Tarta to dobry pomysł na posiłek dla każdego.

Alergeny w tarcie z ricottą

Lista alergenów dla tarty z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z ricottą

na 100g gotowej potrawy

Użyłam gotowego ciasta w rulonie, jeśli chcesz przygotowywać je samodzielnie, postaw na ciasto kruche będzie zdecydowanie łatwiejsze do przygotowania niż ciasto francuskie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
322.08
386.50
Białko (g)
7.11
8.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
23.24
27.88
Węglowodany przyswajalne (g)
22.07
26.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
22.52
27.03
Tłuszcze nasycone (g)
7.82
9.38
Tłuszcze nienasycone (g)
14.70
17.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.01
14.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.69
3.23
Cholesterol (mg)
60.08
72.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
59.16
71.00
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.42
Witamina C (mg)
4.80
5.77
Witamina E (mg)
0.72
0.86
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
52.94
63.53
Tiamina (mg)
0.19
0.22
Ryboflawina (mg)
0.28
0.33
Niacyna (mg)
1.88
2.25
Foliany (µg (mcg))
43.22
51.86
Beta karoten (µg (mcg))
73.92
88.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
155.12
186.15
Potas (mg)
139.68
167.61
Wapń (mg)
83.21
99.85
Fosfor (mg)
100.94
121.13
Magnez (mg)
18.95
22.74
Żelazo (mg)
1.79
2.15
Cynk (mg)
0.61
0.73
Miedź (mg)
0.08
0.10
Mangan (mg)
0.27
0.32
Brak danych dla: jajko, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z ricottą 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z ricottą

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
1 rulon
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Serek ricotta
250 g
1 opakowanie
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
1 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Tymianek świeży
20 g
2 gałązka
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Koszt składników
56.00