Tarta z ricottą
Opublikowano: 07.08.2023 r.
Tarta nie zawsze musi być przygotowywana na słodko jako deser, poznaj mój dzisiejszy przepis na tartę z ricottą i przekonaj się, jak pyszna jest w wersji wytrawnej.
Składniki dla 5 porcji:
- Ciasto francuskie - 375 g (1 rulon)
- Serek ricotta - 250 g (1 opakowanie)
- Jajko - 2 szt.
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (1 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Tymianek świeży - 20 g (2 gałązka)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- W rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka.
- Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
- W osobnej misce połącz ricottę, jajka, śmietanę kremówkę i starty parmezan. Wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
- Dodaj cebulę z czosnkiem i wymieszaj, aby dobrze połączyć składniki. Dodaj sól, pieprz, tymianek.
- Ciasto rozłóż na stolicy i przełóż na okrągłą blaszkę do pieczenia.
- Wylej nadzienie ricotta na ciasto.
- Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180 st. C przez około 30-35 minut lub aż nadzienie będzie ścięte i lekko zrumienione.
Komentarz dietetyka
Użyłam gotowego ciasta w rulonie, jeśli chcesz przygotowywać je samodzielnie, postaw na ciasto kruche będzie zdecydowanie łatwiejsze do przygotowania niż ciasto francuskie.