Przepis na makaron ze szpinakiem i ricottą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Szpinak rozmroź na sicie i odciśnij nadmiar wody.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni podgrzej oliwę z oliwek.

Zeszklij cebulę i czosnek.

Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem.

Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, aż woda odparuje ze szpinaku.

Dodaj ricottę i wymieszaj.

Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do sosu.

W garnku zagotuj wodę, wsyp sól.

Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut.

Makaron odcedź i połącz z sosem.

Podawaj w głębokich talerzach.

Makaron ze szpinakiem i ricottą podany w brązowym talerzu.
Makaron ze szpinakiem i ricottą
Koszt przygotowania dania
25.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
767 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Makaron ze szpinakiem i ricottą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie ze szpinakiem i ricottą

Makaron ze szpinakiem i ricottą to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron można przygotować ze szpinakiem świeżym lub mrożonym. Ricotta dodana do makaronu nadaje daniu kremowości. Przepis na makaron ze szpinakiem i ricottą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, szpinak mrożony, ricotta, parmezan, sól, pieprz.

Jak zrobić makaron ze szpinakiem i ricottą? Szpinak rozmroź na sicie i odciśnij nadmiar wody. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, aż woda odparuje ze szpinaku. Dodaj ricottę i wymieszaj. Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do sosu. W garnku zagotuj wodę, wsyp sól. Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut. Makaron odcedź i połącz z sosem. Podawaj w głębokich talerzach.

Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Parmezan jest wyrobem zawierającym bardzo dużą ilość cholesterolu, dlatego nie powinny go spożywać w dużej ilości osoby z hipercholesterolemią. Szpinak jest zielonym warzywem liściastym zawierającym w sobie bardzo dużą ilość składników mineralnych. Szpinak zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego, który reguluje pracę naszych jelit.

Podsumowując pyszny makaron ze szpinakiem jest doskonały na obiad. Zamiast makaronu spaghetti podać można także penne lub świderki. Szpinak mrożony można zamienić na świeży szpinak, który należy posiekać i podsmażyć na maśle przed dodaniem do sosu. Makaron jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Sos można przechowywać w lodówce przez 2 dni. Makaron należy ugotować przed samym podaniem.

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i ricottą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kalorie)
207.35 kcal
767.21 kcal
Białko
7.25 g
26.82 g

Węglowodany w makaronie ze szpinakiem i ricottą

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany
23.27 g
86.10 g
Węglowodany przyswajalne
19.59 g
72.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.68 g
13.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz
10.09 g
37.33 g
Tłuszcze nasycone
3.50 g
12.95 g
Tłuszcze nienasycone
6.59 g
24.38 g
Tłuszcze jednonasycone
5.54 g
20.50 g
Tłuszcze wielonasycone
1.05 g
3.88 g

Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem i ricottą

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A
181.13 µg (mcg)
670.18 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.60 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Witamina C
2.85 mg
10.55 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E
1.01 mg
3.72 mg
Retinol
29.13 µg (mcg)
107.78 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.49 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.67 mg
Niacyna
2.24 mg
8.30 mg
Foliany
57.32 µg (mcg)
212.09 µg (mcg)
Beta karoten
1825.48 µg (mcg)
6754.29 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem i ricottą

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód
82.19 mg
304.12 mg
Potas
257.42 mg
952.45 mg
Wapń
122.71 mg
454.03 mg
Fosfor
144.52 mg
534.71 mg
Magnez
53.42 mg
197.65 mg
Żelazo
1.48 mg
5.46 mg
Cynk
0.99 mg
3.66 mg
Miedź
0.16 mg
0.59 mg
Mangan
0.76 mg
2.82 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i ricottą 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i ricottą

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser parmezan

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem i ricottą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
400 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 400 g
Makaron spaghetti
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Serek ricotta
300 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 300 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób