Sernik z ricottą

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z ricottą podany na drewnianej desce.
Sernik z ricottą
Sernik z ricottą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych deserów. Zachwyca niesamowitą puszystością i nadaje się również dla osób na diecie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
343 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Serek ricotta (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier (200 g)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Sok cytrynowy (25 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na sernik z ricottą krok po kroku

W dużej misce ubij masło z cukrem.

Do masła dodawaj małymi partiami sery, ciągle ubijając.

Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.

Do ciasta dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Do masy przesiej proszek budyniowy i wlej sok z cytryny. Dokładnie rozmieszaj.

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na sernik z ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat sernika z ricottą

Sernik z ricottą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych deserów. Zachwyca niesamowitą puszystością i nadaje się również dla osób na diecie.

Przepis na sernik z ricottą to doskonały pomysł na smaczny deser. To placek, który można przygotować w kilka chwil w swoim domu. Zachwyca niesamowitą puszystością i nadaje się również dla osób na diecie bezglutenowej. Ma dużo niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjne wersje dlatego będzie również dobrym rozwiązaniem w przypadku cukrzycy czy insulinooporności. Sernik z tego przepisu można też przygotować z normalnego twarogu, jednak wcześniej należy dobrze go zmielić, żeby był bardzo delikatny i drobny. W tym przypadku sernik jest bardzo waniliowy, jednak można dodać do niego budyniu o innych smaku, by całkowicie zmienić jego oblicze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z ricottą, by był pyszny, łatwy i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To ciasto to najlepszy pomysł na deser, który nie ma zbyt wysokiego indeksu glikemicznego. Sernik przygotowany w tej wersji jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo. Choć można go również zrobić bez pieczenia, na zimno, to upieczony tworzy wspaniałą skorupkę na wierzchu, która zachwyca smakiem. To pyszny deser, który skradnie serca wszystkich miłośników serników. To dobry sposób na smaczny i szybki wypiek, którego podstawą jest serek ricotta. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić. Ten dzięki skórce cytrynowej nabiera nowego, nowoczesnego aromatu i choć wygląda jak tradycyjny, to po spróbowaniu pozytywnie zaskakuje każdego niebanalną kompozycją smakową.

Alergeny w serniku z ricottą

Lista alergenów dla sernika z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • mascarpone
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z ricottą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
275.14
343.92
Białko (g)
5.24
6.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
22.15
27.68
Węglowodany przyswajalne (g)
22.11
27.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
18.54
23.17
Tłuszcze nasycone (g)
14.48
18.10
Tłuszcze nienasycone (g)
4.05
5.07
Cholesterol (mg)
110.50
138.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
119.32
149.15
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.56
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.72
0.90
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.46
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.47
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
117.22
146.53
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.23
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.32
11.64
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.61
29.51
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
100.31
125.39
Potas (mg)
108.02
135.03
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
109.71
137.14
Fosfor (mg)
88.76
110.95
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.48
11.86
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.40
Cynk (mg)
0.40
0.50
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z ricottą 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z ricottą

Koszt składników
38.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek ricotta
500 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Sok cytrynowy
25 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.25
Za 25 ml
Koszt składników
38.20