Przepis na ravioli z ricottą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Na maśle podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do niego szpinak i smaż do zwiędnięcia.

Do szpinaku dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Na stolnicy zagnieć ciasto z mąki pszennej, 180 ml ciepłej wody, 15 ml oliwy z oliwek i odrobiny soli.

Ciasto podziel na dwie części - obydwie rozwałkuj cienko.

Z ciasta wytnij po długości prostokątne paski o szerokości 5 cm. Pokrój na kwadraty.

Nakładaj łyżeczkę farszu na środek ciasta. Przykryj farsz płatem ciasta. Brzegi dociśnij widelcem.

W dużym garnku podgrzej wodę z odrobiną soli i gotuj pierożki 3 minuty od wypłynięcia.

Ravioli z ricottą podane na patelni.
ravioli z ricottą
Koszt przygotowania dania
7.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
569 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Ravioli z ricottą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ravioli z ricottą

Ravioli z ricottą to włoski odpowiednik polskich pierogów. W tym wypadku podane są z pysznym i kremowym serkiem, który doskonale łączy się ze szpinakiem.

Przepis na ravioli z ricottą to doskonała opcja na obiad. Jest dobre nawet dla początkujących osób. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz już w swoim domu. Pierożki ze szpinakiem i serkiem smakują niesamowicie pysznie i będą idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny na szybko. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będą idealną opcją dla zabieganych osób. Przepięknie wyglądają i można je zrobić w kilkanaście minut. Szpinak powinien być świeży, dzięki temu całe danie będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Najlepiej połączyć szpinak z cebulą i czosnkiem, które podkreślają jego smak. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu. Jest bardzo sycący, więc zaspokoi głód na długi czas.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ravioli z ricottą, które będzie pyszne i w pełni domowe, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Choć można dostać je w każdym sklepie, to jednak najlepsze jest to tradycyjne, przygotowywane w domu. Warto się za nie zabrać, gdyż wcale nie są skomplikowane. Robi się je z serem i szpinakiem. Dzięki czemu całość jest nie tylko sycąca i smaczna, ale również zdrowa. Ricotta to kremowy serek, który wspaniale komponuje się zarówno na słodko, jak i słono. W opcji ze szpinakiem z ostrym czosnkiem jest po prostu fantastyczny. Czosnek przełamuje lekko słodkawy smak, dzięki czemu całość jest po prostu wspaniała. To danie pochodzi z włoskiej kuchni i zawiera wszystkie charakterystyczne dla niej produkty. Całość nie tylko pięknie się prezentuje, ale również zaskakuje wspaniałym aromatem. Pierożki można podawać z oliwą smakową lub pysznym sosem na bazie pomidorów. Wystarczy skarmelizowana cebula z czosnkiem, świeżym pieprzem i ziołami, by stworzyć naprawdę pyszną kompozycję smakową, która nigdy się nie nudzi. To smaczne danie ma wspaniały aromat, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Jest proste i tanie.

Wartości odżywcze ravioli z ricottą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
271.20 kcal
569.51 kcal
Białko
10.36 g
21.77 g

Węglowodany w ravioli z ricottą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
45.60 g
95.75 g
Węglowodany przyswajalne
44.88 g
94.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
5.57 g
11.70 g
Tłuszcze nasycone
3.22 g
6.76 g
Tłuszcze nienasycone
2.36 g
4.95 g

Witaminy w przepisie na ravioli z ricottą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6
0.11 mg
0.24 mg
Tiamina
0.59 mg
1.24 mg
Ryboflawina
0.35 mg
0.74 mg
Niacyna
4.05 mg
8.51 mg
Foliany
121.40 µg (mcg)
254.94 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ravioli z ricottą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
32.93 mg
69.16 mg
Potas
189.27 mg
397.46 mg
Wapń
69.15 mg
145.21 mg
Fosfor
106.06 mg
222.72 mg
Magnez
41.94 mg
88.08 mg
Żelazo
3.80 mg
7.98 mg
Cynk
0.84 mg
1.77 mg
Miedź
0.15 mg
0.32 mg
Mangan
0.63 mg
1.33 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ravioli z ricottą 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ravioli z ricottą

Lista alergenów dla ravioli z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Masło

Cena przygotowania ravioli z ricottą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Serek ricotta
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koszt składników
41.00
Jak oceniasz przepis na ravioli z ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób