Pizza z ricottą

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z ricottą podana na blacie.
Pizza z ricottą
Pizza z ricottą to świetna opcja na smaczny posiłek, który doskonale sprawdzi się dla wszystkich miłośników włoskich dań. To danie, które jest apetyczne i szybkie.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 10 min
361 kcal
Kcal w porcji
192 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Przecier pomidorowy z solą (200 g)
  • Serek ricotta (90 g)
  • Pomidory koktajlowe (150 g)
  • Bazylia świeża (30 g)
  • Cukier (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia

Przepis na pizzę z ricottą krok po kroku

Utrzyj w misce drożdże ze szczyptą cukru. Całość odstaw na 10 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, wlej drożdże i olej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrób podziel na 2 części i rozwałkuj je odrobinę.

W miseczce zmieszaj przecier z solą, pieprzem i ziołami. Powstałym sosem wysmaruj oba blaty pizzy.

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż na blatach pizzy.

Ser ułóż dekoracyjnie na całej powierzchni pizzy.

Pizzę udekoruj bazylią.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i piecz w nim obie pizze w 250 st. C przez 12-15 minut.

Jak oceniasz przepis na pizzę z ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,5% osób

Więcej informacji na temat pizzy z ricottą

Pizza z ricottą to świetna opcja na smaczny posiłek, który doskonale sprawdzi się dla wszystkich miłośników włoskich dań. To danie, które jest apetyczne i szybkie.

Przepis na pizzę z ricottą to doskonały pomysł na naprawdę smaczny posiłek, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Domowa pizza, choć może się wydawać inaczej, jest naprawdę prosta. W dodatku wszystkie składniki z powodzeniem znajdziesz w każdym większym sklepie. Dzięki temu ten smaczny posiłek przygotujesz w domu w kilka chwil. Przepis na domową pizzę jest bardzo prosty i można podzielić go na dwa etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta. W tej wersji ciasto dobrze rozwałkowane jest niezwykle kruche jak w prawdziwych włoskich restauracjach, dzięki czemu ta pizza zyskuje niepowtarzalnego smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wspaniałych dodatków. Tutaj wybór jest dowolny, jednak z serem wspaniale komponują się pomidorki koktajlowe i bazylia. Warto układać dodatki bliżej krawędzi, tak by nie spadały w trakcie jedzenia. Całość dopełnia delikatny pomidorowy sos, który dzięki dużej zawartości ziół jest niezwykle aromatyczny. To danie smakuje po prostu obłędnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę z ricottą, by była pyszna, szybka i łatwa, to ten sprawdzony przepis stanowi doskonałe rozwiązani. Pizza z serkiem ricotta to dobra alternatywa dla tej na bazie mozzarelli. Jest równie smaczna, a przy tym nieco ciekawsza. Jest łatwa w przygotowaniu, a całość dzięki dużej zawartości sera jest pełna białka i zdrowych tłuszczów. Oprócz tego na pizzy znajduje się cała gama zdrowych warzyw, które powinny pojawiać się w diecie jak najczęściej. To idealna opcja dla miłośników prawdziwych włoskich smaków. To również dobra opcja dla smakoszy, którzy kochają produkty typu fast food, gdyż w tej wersji jest on znacznie zdrowszy. Wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym większym sklepie, jednak warto inwestować w te o lepszej jakości. Ta pizza jest pyszna, a przy tym niezwykle sycąca, ze względu na dużą ilość składników.

Alergeny w pizzy z ricottą

Lista alergenów dla pizzy z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta

Wartości odżywcze pizzy z ricottą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu osób z insulinoopornością, czy cukrzycą zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(192g)
Energia (kcal)
188.14
361.23
Białko (g)
6.43
12.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(192g)
Węglowodany (g)
28.49
54.71
Węglowodany przyswajalne (g)
27.54
52.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(192g)
Tłuszcz (g)
5.80
11.13
Tłuszcze nasycone (g)
2.08
3.99
Tłuszcze nienasycone (g)
3.72
7.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(192g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.20
Tiamina (mg)
0.36
0.70
Ryboflawina (mg)
0.23
0.44
Niacyna (mg)
2.93
5.62
Foliany (µg (mcg))
71.45
137.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(192g)
Sód (mg)
68.27
131.08
Potas (mg)
250.93
481.78
Wapń (mg)
44.29
85.05
Fosfor (mg)
82.27
157.95
Magnez (mg)
25.45
48.86
Żelazo (mg)
2.55
4.89
Cynk (mg)
0.76
1.46
Miedź (mg)
0.17
0.33
Mangan (mg)
0.36
0.69
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z ricottą 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z ricottą

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Przecier pomidorowy z solą
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Serek ricotta
90 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 90 g
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Bazylia świeża
30 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Cukier
3 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Koszt składników
50.50