Przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Cebulę podsmaż na oleju na złoty kolor, następnie dodaj szpinak i przyprawy. Smaż.

Gotowy szpinak odstaw do wystygnięcia.

Następnie wymieszaj go z serkiem ricotta i parmezanem.

Makaron nadziej gotowym farszem.

Pomidory z puszki przelej do małego garnka i zagotuj.

Opcjonalnie dopraw do smaku.

Gotowym sosem zalej dno naczynia żaroodpornego.

Na sos ułóż makaron z farszem.

Całość posyp tartym serem mozzarella.

Piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

cannelloni ze szpinakiem i ricottą w misce
cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Koszt przygotowania dania
37.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
329 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
35

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to dobry pomysł na domowy posiłek, a co ważne szybka w wykonaniu potrawa, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Makaron jest pyszny, dzięki składnikom, które są do nich dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Włoskie cannelloni idealnie sprawdzi się w połączeniu ze szpinakiem i serkiem ricotta dlatego zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Makron z farszem możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić cannelloni ze szpinakiem i ricottą? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć ja na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy szpinak i dalej smażymy. Całość doprawiamy przyprawami wskazanymi w przepisie. Szpinak odstawiamy do wystygnięcia. Chłodny mieszamy z serkiem ricotta i tartym parmezanem. Gotowym farszem nadziewamy makaron. Kolejnym krokiem jest przelanie pomidorów z puszki do małego garnka i ich zagotowanie. Sos możemy doprawić wedle uznania. Gotowym zalewamy dno naczynia żaroodpornego, a następnie układamy na niego makaron z farszem. Całość posypujemy tartą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi ze szpinaku, który posiada bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Między innymi są to silne przeciwutleniacze, które doskonale chronią nas przed chorobami nowotworowymi lub miażdżycą. Ponadto zawiera duże ilości witaminy C, żelazo, potas i kwas foliowy. Szpinak możemy spożywać surowy lub po obróbce termicznej. Doskonale również sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Ponadto szpinak jest bogactwem magnezu, dlatego polecany jest osobom zestresowanym. Jest zalecany dla każdej grupy wiekowej oraz dla kobiet w ciąży ze względy na doskonałe źródło kwasu foliowego w diecie. Szpinak jest również nisko kaloryczny oraz ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Pomysł na smaczne cannelloni idealnie sprawdzi się jako potrawa dla dużych i małych domowników. Prosty w wykonaniu makaron z farszem i serem na pewno zasmakują każdemu. Możesz zarówno przyrządzić danie ze świeżym szpinakiem jak i mrożonym. Opcji ich przyrządzenia jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.

Wartości odżywcze cannelloni ze szpinakiem i ricottą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
131.87 kcal
329.67 kcal
Białko
7.28 g
18.19 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
12.32 g
30.79 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
10.11 g
25.29 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
6.38 g
15.95 g
Tłuszcze nasycone
3.47 g
8.67 g
Tłuszcze nienasycone
2.91 g
7.28 g
Tłuszcze jednonasycone
2.22 g
5.56 g
Tłuszcze wielonasycone
0.69 g
1.72 g

Witaminy w przepisie na cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.39 mg
0.98 mg
Brak danych dla: szpinak, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.36 mg
3.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
63.50 µg (mcg)
158.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1538.68 µg (mcg)
3846.71 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron cannelloni, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
183.09 mg
457.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
318.02 mg
795.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
168.38 mg
420.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
137.69 mg
344.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
44.16 mg
110.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.50 mg
3.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.91 mg
2.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.51 mg
1.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cannelloni ze szpinakiem i ricottą 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Lista alergenów dla cannelloni ze szpinakiem i ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron cannelloni
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser Mozzarella
    • Ser parmezan

Cena przygotowania cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron cannelloni
150 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Ser Mozzarella
120 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser parmezan
70 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 70 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Liczba porcji:
Koszt składników
54.80
Jak oceniasz przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób