Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, stolnica, wałek, sitko, radełko

Przepis na tortellini ze szpinakiem i ricottą krok po kroku

Szpinak umyj, osusz i przełóż do garnka.

Następnie smaż go przez około 3 minuty, aż zwiędnie.

Szpinak odcedź na sicie, ostudź, odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.

Następnie szpinak przełóż do miski, dodaj do niego ricottę, parmezan starty na małych oczkach tarki, jedno jajko, szczyptę soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Na stolnicę przesiej 350 gram mąki pszennej, wybij do niej pozostałe jajka oraz dodaj szczyptę soli. Ze składników wyrób gładkie ciasto przez około 15 minut.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Na jednej połowie ułóż kulki farszu w wielkości orzecha włoskiego (z zachowaniem odstępów).

Następnie kulki farszu przykryj drugą połową ciasta i dociśnij je tak, aby wypełnić nim przestrzenie między farszem.

Przestrzenie między nadzieniem przetnij radełkiem na kwadraty (farsz powinien znajdować się po środku każdego kwadratu).

Ściereczkę obsyp mąką, ułóż na niej tortellini i pozostaw na dwie godziny.

Po tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.

Tortellini gotuj przez około 10 minut we wrzącej wodzie.

Ugotowane tortellini odcedź z wody i podawaj na ciepło.

Tortellini ze szpinakiem i ricottą w trakcie przygotowywania ułożone na drewnianej desce do krojenia. Dookoła leżą produkty z których zostały przygotowane tortellini.
Tortellini ze szpinakiem i ricottą - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - tortellini ze szpinakiem i ricottą

W skrócie
Kalorii w porcji
517 kcal
Wielkość
jednej porcji
270 g
Indeks glikemiczny
72

Wartości odżywcze tortellini ze szpinakiem i ricottą

na 100g gotowej potrawy

Tortellini ze szpinakiem i ricottą to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Tortellini warto podać z dodatkiem śmietanki oraz parmezanu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
191.65
517.45
Białko (g)
11.02
29.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
23.99
64.78
Węglowodany przyswajalne (g)
23.35
63.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
1.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
5.81
15.68
Tłuszcze nasycone (g)
3.70
9.99
Tłuszcze nienasycone (g)
2.11
5.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.62
4.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.64
198.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
199.64
539.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.20
22.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
61.72
166.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.84
Ryboflawina (mg)
0.34
0.91
Niacyna (mg)
2.18
5.90
Foliany (µg (mcg))
107.77
290.97
Beta karoten (µg (mcg))
1654.64
4467.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
152.95
412.96
Potas (mg)
268.84
725.87
Wapń (mg)
167.17
451.35
Fosfor (mg)
161.07
434.88
Magnez (mg)
42.34
114.31
Żelazo (mg)
2.78
7.50
Cynk (mg)
0.97
2.62
Miedź (mg)
0.11
0.30
Mangan (mg)
0.49
1.31
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortellini ze szpinakiem i ricottą 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortellini ze szpinakiem i ricottą

Lista alergenów dla tortellini ze szpinakiem i ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Więcej informacji na temat tortellini ze szpinakiem i ricottą

Tortellini ze szpinakiem i ricottą to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczne, domowe tortellini wywodzi się z kuchni włoskiej - pierożki najczęściej posiadają nadzienie grzybowe, mięsne bądź serowe. Tortellini najczęściej podaje się z sosem pomidorowym i posypuje się je tartym serem. Przepis na tortellini ze szpinakiem i ricottą jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: szpinak, serek ricotta, parmezan, jajka, mąka pszenna, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić tortellini ze szpinakiem i ricottą? Szpinak umyj, osusz i przełóż do garnka. Następnie smaż go przez około 3 minuty, aż zwiędnie. Szpinak odcedź na sicie, ostudź, odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj. Do szpinaku dodaj ricottę, parmezan starty na małych oczkach tarki, jedno jajko, szczyptę soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Składniki dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, wybij do niej pozostałe jajka oraz dodaj szczyptę soli. Ze składników wyrób gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Na jednej połowie ułóż kulki farszu w wielkości orzecha włoskiego. Następnie kulki farszu przykryj drugą połową ciasta. Przestrzenie między nadzieniem przetnij radełkiem na kwadraty. Ściereczkę obsyp mąką, ułóż na niej tortellini i pozostaw na dwie godziny. Tortellini gotuj przez około 10 minut we wrzącej wodzie.

Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już, jak ugotować najlepsze tortellini ze szpinakiem i ricottą. Pyszne tortellini są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Szacunkowy koszt przygotowania tortellini ze szpinakiem i ricottą

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Koszt składników
43.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na tortellini ze szpinakiem i ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 69,6% osób