Tarta na obiad

tarta na obiad

Tarta stanowi klasyczne danie kuchni francuskiej, które znane było już w starożytności. We Francji powstały dwa rodzaje tarty, czyli tarta klasyczna, która może być wykonana na słono lub na słodko oraz quiche, tzw. placek lotaryński, które występuje tylko w wersji wytrawnej. Tartę należy upiec w piekarniku w specjalnej, okrągłej formie do tarty. Jako spód wykorzystujemy ciasto kruche lub francuskie. Podwinięte brzegi sprawiają, że nadzienie nie wypływa w czasie pieczenia. Nadzienie do quiche robimy z kremu ze śmietany i jajek z dodatkami z mięsa lub sera. Tarta wytrawna może mieć różne nadzienia, na przykład z mięsa, warzyw, jajek lub grzybów.

Tarta na obiad - przepisy

Tarta na obiad - proste przepisy na domową tartę na słono

Tarta uchodzi za szybki sposób na zrobienie pysznego, deseru na słodko. Ostatnio zdobywa popularność jako wytrawna tarta na obiad. Domowa tarta jest daniem szybkim i łatwym do zrobienia, zaś przepisy na tarty na słono pozwalają tworzyć najróżniejsze, szybkie, pyszne dania obiadowe. Wyjaśniamy jak zrobić smaczne danie obiadowe na bazie tarty wytrawnej. Doradzamy jak upiec w piekarniku dobre ciasto na spód do tarty.

Przepisy na tarty jako danie obiadowe

Co to jest tarta wytrawna

Tarta należy do klasycznych dań kuchni francuskiej, gdzie już od starożytności pieczono pyszne, okrągłe placki z podwiniętymi brzegami i nadzieniem na wierzchu. Rozróżniamy dwa rodzaje tarty: tartę klasyczną i quiche. Tarta występuje w wersji na słodko i na słono. Natomiast quiche, lub bardziej popularnie kisz, to tarta wytrawna z regionu Alzacji i Lotaryngii.

We Francji pyszne tarty robi się na słodko. Przykładem jest pyszna tarta Tatin z jabłkami. Królują również tarty wytrawne z warzywami, szynką, mięsem, grzybami, szpinakiem i inne. Przepisy na tarty są łatwe do wykonania i uniwersalne. Dlatego idealnie nadają się na szybkie danie obiadowe. Tarta składa się ze spodu i nadzienia, zaś nadzienie może być najróżniejsze.

Szczególnym rodzajem tarty jest quiche, czyli placek lotaryński. Podaje się go na ciepło, dlatego też piecze się go w ceramicznych formach, które dłużej utrzymują temperaturę. Kisz jest wyłącznie wytrawny i robi się go na słonym kruchym cieście, zaś nadzienie składa się z polewy z śmietany i jajek z dodatkiem przypraw, szynki, boczku lub sera.

Wytrawna tarta jako danie obiadowe w Polsce

W Polsce do niedawna tarty traktowane były wyłącznie jako słodki placek z owocami i galaretką lub budyniem. Jednak coraz bardziej popularne stają się proste przepisy na smaczne tarty na słono. Tarta jest daniem, które wystarczy upiec w piekarniku, dlatego też domowa tarta wytrawna stanowi idealny pomysł na szybki i pyszny obiad na co dzień i na imprezę.

Domowa tarta na obiad daje duże możliwości, gdyż pozwala na wykorzystanie różnych resztek, z których można zrobić smaczne nadzienie. Doskonale sprawdza się jako danie imprezowe. Tarta jest sycąca i pożywna, dlatego stanowi odrębne danie, do którego możemy podać sałatke ze świeżych warzyw. Tartę podajemy pokrojoną na trójkąty, jak tort. Można ją jeść na ciepło lub na zimno. Tarta, której nie zjemy na obiad, może posłużyć jako przekąska na zimno na kolację lub jako lunch do pracy do lunch boxa.

Jak zrobić tartę na słono

Jak zrobić dobre ciasto na spód do tarty? Tarta ma kształt okrągły. Aby nadzienie nie spływało brzegi muszą być wywinięte do góry. Dlatego też należy zaopatrzyć się w odpowiednią formę do tarty z metalu, silikonu lub ceramiki. Najlepsze tarty wytrawne robi się na spodzie z ciasta kruchego. Jest to jedno z ciast łatwiejszych do wykonania, gdyż wystarczy tylko zmieszać mąkę, masło i jajka i zagnieść na stolnicy. Należy pamiętać, że ciasto kruche robimy z zimnego masła, które kroimy nożem na kawałki. Gotowe ciasto przed wylepieniem formy musimy schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.

Sposób wykonania tarty jest różny w zależności od przepisu. Niektóre przepisy wymagają, aby najpierw upiec spód w piekarniku, a potem upiec tartę z nadzieniem, w innych zaś pieczemy całość na surowym cieście.

Ciasto kruche jest jednym z łatwiejszych ciast do zrobienia. Jednak jego wykonanie wymaga trochę czasu. Pomysłem na dobre i szybkie spody do tarty jest ciasto francuskie, które kupujemy w formie gotowej. Wystarczy je dociąć, wylepić formę i upiec w piekarniku według przepisu na opakowaniu.

Jak zrobić nadzienie do tarty na słono - proste przepisy

Pyszne nadzienie do tarty wytrawnej można zrobić prawie ze wszystkiego. Jednak niektóre produkty nadają się szczególnie dobrze.

Najlepsze nadzienie do tarty wykonamy na bazie:

  • pieczarek, kurek, grzybów leśnych,
  • serów,
  • jajek,
  • kremu jajecznego jak na kisz,
  • mięsa mielonego,
  • warzyw, jak pomidory, cukinia, brokuł i inne.

Najlepsze pomysły na farsz do tarty wytrawnej:

  • sos pomidorowy z boczkiem, fetą i szparagami,
  • warzywa z kurczakiem,
  • łosoś z serem camembert,
  • krem na bazie żółtego sera z cebulą, czosnkiem i kurczakiem.

Najbardziej klasyczny farsz do tarty wytrawnej robimy ze szpinaku świeżego i mrożonego podsmażonego na maśle, z dodatkiem przypraw, jajek i śmietany. Taki krem szpinakowy możemy położyć na tarcie saute lub z dodatkiem wędlin, mięsa drobiowego lub sera.

Nadzienie do tarty możemy zrobić na bazie kremu jak na kisz lub kremu szpinakowego z dodatkami. Innym sposobem jest po prostu wyłożenie na upieczonym spodzie takich produktów, jak wędliny, ser, pomidory i gotowane warzywa, tak jak na pizzy.

Jak zrobić farsz do quiche? Należy zmiksować jajka z mlekiem, śmietaną lub serkiem. Do kremu możemy dodać szynkę, ser pleśniowy, ryby, owoce morza, boczek, grzyby itd. Kisz na bazie szpinaku z tofu i mlekiem sojowym stanowi przepis na tartę wegańską.

Tarta na obiad - najlepsze proste przepisy na danie obiadowe na co dzień i na imprezę

Przepis na tartę ze szpinakiem

Składniki dla 4 porcji:

  • Mąka pszenna typ 500 160 g,
  • Masło 120 g,
  • Jajko 1 szt.,
  • Cebula 80 g,
  • Mięso mielone wieprzowe 200 g,
  • Olej rzepakowy 40 ml,
  • Pomidory w puszce 240 g,
  • Ser żółty 80 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, garam masala.

Upiecz spód do tarty z ciasta kruchego. Podsmaż czosnek i szpinak na patelni. Dodaj jogurt grecki i przyprawy i podduś, tak aby powstał gęsty sos. Wyłóż na spód do tarty, a na wierzchu posyp tartym parmezanem. Zapiecz przez 20 minut.

Przepis na domową tartę na słono z mięsem mielonym

Składniki dla 4 porcji:

  • Mąka pszenna typ 500 160 g,
  • Masło 120 g,
  • Jajko 1 szt.,
  • Cebula 80 g,
  • Mięso mielone wieprzowe 200 g,
  • Olej rzepakowy 40 ml,
  • Pomidory w puszce 240 g,
  • Ser żółty 80 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, garam masala.

Zrób ciasto kruche na spód do tarty. Zeszklij cebulę na patelni. Dodaj mięso mielone i całość podsmaż z czosnkiem. Dodaj pomidory z puszki, przyprawy i podduś przez 30 minut. Wyłóż formę surowym ciastem kruchym, nakłuj je widelcem. Na surowe ciasto wyłóż mięso mielone, a wierzch posyp startym serem. Całość upiecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Tarta wytrawna lub kisz stanowi idealne danie obiadowe na co dzień lub na imprezę. Tartę robimy na spodzie z ciasta kruchego lub francuskiego. Jako nadzienie sprawdzi się krem ze śmietany i jajek z dodatkami, warzywa, mięso, grzyby lub kombinacja tych składników.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto