Tarta na obiad
-
Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem to naprawdę wspaniały pomysł na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom łatwych ale i smacznych …
30 + 20 min łatwy 4 837 kcal
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
Tarta ze szparagami zielonymi zawiniętymi boczek i posypana serem feta z pomidorowym sosem jest idealnym daniem na zwykły obiad lub …
15 + 25 min łatwy 4 732 kcal -
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe oraz przekąskę na imprezę. Dobra tarta na słono …
40 + 40 min łatwy 4 784 kcal
Tarta na obiad - przepisy
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to wspaniały pomysł na pyszne i szybkie danie. Bezmięsna tarta może być podana także …
20 + 45 min łatwy 8 607 kcal -
Tarta z kurczakiem i warzywami
Tarta najczęściej kojarzona jest z przepysznym ciastem, który spożywany jest w formie deseru. Można przygotować tartę z różnymi dodatkami np. …
20 + 10 min łatwy 4 583 kcal -
Tarta ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert
Przepis na tartę ze szparagami. Wspaniałe quiche z zielonymi szparagami, oliwkami, pomidorem, świeżym łososiem oraz serem camembert jest bardzo dobrym …
20 + 70 min łatwy 4 904 kcal -
Tarta z kurczakiem
Tarta z kurczakiem to dobry pomysł na obiad lub wczesną kolację. Taką tartę można przygotować dla bliskich i znajomych. Obiadowa …
55 + 70 min łatwy 6 589 kcal -
Tarta z warzywami
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
70 + 35 min łatwy 8 684 kcal
-
Tarta na słono
Tarta na słono to pomysł na smaczny obiad. To danie jest proste do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna …
40 + 55 min łatwy 6 573 kcal
-
Tarta z łososiem
Tarta z łososiem to dokonały pomysł na pyszną i jakże łatwą kolację. Robi się ją w kilka minut z niewielu …
15 + 20 min łatwy 4 582 kcal -
Tarta z ciasta francuskiego
Tarta z ciasta francuskiego jest pyszną opcją na ciekawy, szybki i niezwykle sycący posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, a …
30 + 20 min łatwy 4 364 kcal
-
Tarta z brokułami
Tarta z brokułami, kurczakiem, jajkiem i z serem feta to smaczna i sycąca, warzywna tarta. Pyszna tarta na słono to …
30 + 60 min łatwy 8 524 kcal -
Tarta wytrawna
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
45 + 30 min łatwy 12 194 kcal
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
Tarta ze szpinakiem i feta jest pyszną opcją na szybką, ale bardzo wartościową kolację wegetariańską. Ma pyszny smak i świetną …
20 + 40 min łatwy 4 590 kcal
-
Tarta dyniowa
Najlepsza tarta dyniowa na słono – z boczkiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Na kolację to pyszna opcja. Jest to …
45 + 45 min łatwy 8 568 kcal -
Tarta z pieczarkami
Ta tarta z pieczarkami, kukurydzą, natką pietruszki i mozzarellą jest bezbłędna. Koniecznie przygotuj ten sprawdzony przepis na pyszny obiad bez …
30 + 40 min łatwy 8 499 kcal
-
Tarta z cukinią
Tarta wytrawna jest pysznym daniem, które możesz wykonać na obiad, kolację, jako przekąskę na imprezę lub przystawkę podczas romantycznej kolacji. …
90 min łatwy 4 1075 kcal
-
Tarta z porem
Tarta z porem jest świetną opcją na naprawdę pyszne i łatwe danie, które wyróżnia się piękną prezencją. To opcja dla …
15 + 25 min łatwy 4 824 kcal -
Tarta warzywna
Tarta warzywna to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tarta z kruchego ciasta sprawdzi się idealnie jako …
20 + 60 min łatwy 8 805 kcal
-
Tarta na cieście francuskim
Tarta na cieście francuskim z serkiem ricotta oraz z pomidorkami koktajlowymi stanowi doskonały pomysł na przekąskę. Sprawdzony przepis na tartę …
20 + 25 min łatwy 10 386 kcal
-
Tarta z grzybami
Pyszna tarta z grzybami to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 8 298 kcal
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z łososiem i …
15 + 25 min łatwy 5 546 kcal -
Tarta z mięsem mielonym
Tarta z mięsem mielonym to prosty przepis na obiad dla rodziny. Tarta sprawdzi się również na imprezę w gronie znajomych, …
20 + 90 min łatwy 10 693 kcal -
Tarta z kurkami
Tarta z kurkami na kruchym cieście jest jedną z wyśmienitych propozycji dań z użyciem pysznych i zdrowych grzybów, jakimi są …
40 + 60 min łatwy 4 804 kcal
-
Tarta z boczkiem
Tarta z boczkiem to bardzo dobry pomysł na pyszną tarte na słono, którą przygotować możesz na obiad oraz kolację w …
20 + 65 min łatwy 10 803 kcal
-
Tarta z pomidorami
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z pomidorami, która …
40 + 30 min łatwy 4 676 kcal
-
Kruche ciasto do tarty
Kruche ciasto do tarty to świetna opcja na bazę do wielu różnych deserów. Ciasto z przepisu jest smaczne, szybkie i …
60 + 25 min średni 8 208 kcal
-
Tarta z ricottą
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
20 + 35 min łatwy 5
Tarta na obiad - co to jest?
Tarta stanowi klasyczne danie kuchni francuskiej, które znane było już w starożytności. We Francji powstały dwa rodzaje tarty, czyli tarta klasyczna, która może być wykonana na słono lub na słodko oraz quiche, tzw. placek lotaryński, które występuje tylko w wersji wytrawnej. Tartę należy upiec w piekarniku w specjalnej, okrągłej formie do tarty. Jako spód wykorzystujemy ciasto kruche lub francuskie. Podwinięte brzegi sprawiają, że nadzienie nie wypływa w czasie pieczenia. Nadzienie do quiche robimy z kremu ze śmietany i jajek z dodatkami z mięsa lub sera. Tarta wytrawna może mieć różne nadzienia, na przykład z mięsa, warzyw, jajek lub grzybów.
Tarta na obiad - proste przepisy na domową tartę na słono
Tarta uchodzi za szybki sposób na zrobienie pysznego, deseru na słodko. Ostatnio zdobywa popularność jako wytrawna tarta na obiad. Domowa tarta jest daniem szybkim i łatwym do zrobienia, zaś przepisy na tarty na słono pozwalają tworzyć najróżniejsze, szybkie, pyszne dania obiadowe. Wyjaśniamy jak zrobić smaczne danie obiadowe na bazie tarty wytrawnej. Doradzamy jak upiec w piekarniku dobre ciasto na spód do tarty.
Przepisy na tarty jako danie obiadowe
Co to jest tarta wytrawna
Tarta należy do klasycznych dań kuchni francuskiej, gdzie już od starożytności pieczono pyszne, okrągłe placki z podwiniętymi brzegami i nadzieniem na wierzchu. Rozróżniamy dwa rodzaje tarty: tartę klasyczną i quiche. Tarta występuje w wersji na słodko i na słono. Natomiast quiche, lub bardziej popularnie kisz, to tarta wytrawna z regionu Alzacji i Lotaryngii.
We Francji pyszne tarty robi się na słodko. Przykładem jest pyszna tarta Tatin z jabłkami. Królują również tarty wytrawne z warzywami, szynką, mięsem, grzybami, szpinakiem i inne. Przepisy na tarty są łatwe do wykonania i uniwersalne. Dlatego idealnie nadają się na szybkie danie obiadowe. Tarta składa się ze spodu i nadzienia, zaś nadzienie może być najróżniejsze.
Szczególnym rodzajem tarty jest quiche, czyli placek lotaryński. Podaje się go na ciepło, dlatego też piecze się go w ceramicznych formach, które dłużej utrzymują temperaturę. Kisz jest wyłącznie wytrawny i robi się go na słonym kruchym cieście, zaś nadzienie składa się z polewy z śmietany i jajek z dodatkiem przypraw, szynki, boczku lub sera.
Wytrawna tarta jako danie obiadowe w Polsce
W Polsce do niedawna tarty traktowane były wyłącznie jako słodki placek z owocami i galaretką lub budyniem. Jednak coraz bardziej popularne stają się proste przepisy na smaczne tarty na słono. Tarta jest daniem, które wystarczy upiec w piekarniku, dlatego też domowa tarta wytrawna stanowi idealny pomysł na szybki i pyszny obiad na co dzień i na imprezę.
Domowa tarta na obiad daje duże możliwości, gdyż pozwala na wykorzystanie różnych resztek, z których można zrobić smaczne nadzienie. Doskonale sprawdza się jako danie imprezowe. Tarta jest sycąca i pożywna, dlatego stanowi odrębne danie, do którego możemy podać sałatke ze świeżych warzyw. Tartę podajemy pokrojoną na trójkąty, jak tort. Można ją jeść na ciepło lub na zimno. Tarta, której nie zjemy na obiad, może posłużyć jako przekąska na zimno na kolację lub jako lunch do pracy do lunch boxa.
Jak zrobić tartę na słono
Jak zrobić dobre ciasto na spód do tarty? Tarta ma kształt okrągły. Aby nadzienie nie spływało brzegi muszą być wywinięte do góry. Dlatego też należy zaopatrzyć się w odpowiednią formę do tarty z metalu, silikonu lub ceramiki. Najlepsze tarty wytrawne robi się na spodzie z ciasta kruchego. Jest to jedno z ciast łatwiejszych do wykonania, gdyż wystarczy tylko zmieszać mąkę, masło i jajka i zagnieść na stolnicy. Należy pamiętać, że ciasto kruche robimy z zimnego masła, które kroimy nożem na kawałki. Gotowe ciasto przed wylepieniem formy musimy schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Sposób wykonania tarty jest różny w zależności od przepisu. Niektóre przepisy wymagają, aby najpierw upiec spód w piekarniku, a potem upiec tartę z nadzieniem, w innych zaś pieczemy całość na surowym cieście.
Ciasto kruche jest jednym z łatwiejszych ciast do zrobienia. Jednak jego wykonanie wymaga trochę czasu. Pomysłem na dobre i szybkie spody do tarty jest ciasto francuskie, które kupujemy w formie gotowej. Wystarczy je dociąć, wylepić formę i upiec w piekarniku według przepisu na opakowaniu.
Jak zrobić nadzienie do tarty na słono - proste przepisy
Pyszne nadzienie do tarty wytrawnej można zrobić prawie ze wszystkiego. Jednak niektóre produkty nadają się szczególnie dobrze.
Najlepsze nadzienie do tarty wykonamy na bazie:
- pieczarek, kurek, grzybów leśnych,
- serów,
- jajek,
- kremu jajecznego jak na kisz,
- mięsa mielonego,
- warzyw, jak pomidory, cukinia, brokuł i inne.
Najlepsze pomysły na farsz do tarty wytrawnej:
- sos pomidorowy z boczkiem, fetą i szparagami,
- warzywa z kurczakiem,
- łosoś z serem camembert,
- krem na bazie żółtego sera z cebulą, czosnkiem i kurczakiem.
Najbardziej klasyczny farsz do tarty wytrawnej robimy ze szpinaku świeżego i mrożonego podsmażonego na maśle, z dodatkiem przypraw, jajek i śmietany. Taki krem szpinakowy możemy położyć na tarcie saute lub z dodatkiem wędlin, mięsa drobiowego lub sera.
Nadzienie do tarty możemy zrobić na bazie kremu jak na kisz lub kremu szpinakowego z dodatkami. Innym sposobem jest po prostu wyłożenie na upieczonym spodzie takich produktów, jak wędliny, ser, pomidory i gotowane warzywa, tak jak na pizzy.
Jak zrobić farsz do quiche? Należy zmiksować jajka z mlekiem, śmietaną lub serkiem. Do kremu możemy dodać szynkę, ser pleśniowy, ryby, owoce morza, boczek, grzyby itd. Kisz na bazie szpinaku z tofu i mlekiem sojowym stanowi przepis na tartę wegańską.
Tarta na obiad - najlepsze proste przepisy na danie obiadowe na co dzień i na imprezę
Przepis na tartę ze szpinakiem
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 160 g,
- Masło 120 g,
- Jajko 1 szt.,
- Cebula 80 g,
- Mięso mielone wieprzowe 200 g,
- Olej rzepakowy 40 ml,
- Pomidory w puszce 240 g,
- Ser żółty 80 g,
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, garam masala.
Upiecz spód do tarty z ciasta kruchego. Podsmaż czosnek i szpinak na patelni. Dodaj jogurt grecki i przyprawy i podduś, tak aby powstał gęsty sos. Wyłóż na spód do tarty, a na wierzchu posyp tartym parmezanem. Zapiecz przez 20 minut.
Przepis na domową tartę na słono z mięsem mielonym
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 160 g,
- Masło 120 g,
- Jajko 1 szt.,
- Cebula 80 g,
- Mięso mielone wieprzowe 200 g,
- Olej rzepakowy 40 ml,
- Pomidory w puszce 240 g,
- Ser żółty 80 g,
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, garam masala.
Zrób ciasto kruche na spód do tarty. Zeszklij cebulę na patelni. Dodaj mięso mielone i całość podsmaż z czosnkiem. Dodaj pomidory z puszki, przyprawy i podduś przez 30 minut. Wyłóż formę surowym ciastem kruchym, nakłuj je widelcem. Na surowe ciasto wyłóż mięso mielone, a wierzch posyp startym serem. Całość upiecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.
Tarta wytrawna lub kisz stanowi idealne danie obiadowe na co dzień lub na imprezę. Tartę robimy na spodzie z ciasta kruchego lub francuskiego. Jako nadzienie sprawdzi się krem ze śmietany i jajek z dodatkami, warzywa, mięso, grzyby lub kombinacja tych składników.