Herbatniki

Opublikowano: 12.09.2023 r., 15:40 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Herbatniki po upieczeniu
Herbatniki
Przepis na herbatniki to super rozwiązanie, jeśli marzysz o słodkiej przekąsce na szybko. Takie ciasteczka wykonasz ze składników, które na pewno masz w domu.
Przygotowanie 70 min
Pieczenie 10 min
1520 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (70 g)
  • Cytryna - 1 sztuka (50 g)
  • Masło (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, wałek, folia spożywcza, foremki do ciastek

Przepis na herbatniki krok po kroku

Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z cytryny, a z miąższu wyciśnij sok.

Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj jajko i pokrojone w kawałki masło. Dodaj łyżeczkę skórki z cytryny i soku z cytryny.

Zagnieć wszystko, aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Następnie ciasto rozwałkuj i wykrój ciasteczka z pomocą foremek lub szklanki.

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 10-12 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na herbatniki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,8% osób

Więcej informacji na temat herbatników

Przepis na herbatniki to super rozwiązanie jeśli marzysz o słodkiej przekąsce na szybko. Takie ciasteczka wykonasz ze składników, które na pewno masz w domu.

Aby wykonać ten prosty przepis na herbatniki potrzebujesz składniki takie jak mąka, jajko, cukier, mleko i ewentualnie cytryna, która nada ciasteczkom dodatkowego aromatu.

Na początku cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z cytryny, a z miąższu wyciśnij sok. Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj jajko i pokrojone w kawałki masło. Dodaj łyżeczkę skórki z cytryny i soku z cytryny. Zagnieć wszystko, aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkuj i wykrój ciasteczka z pomocą foremek lub szklanki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut w 180 st. C. Jeśli wiesz już, jak zrobić herbatniki to pewnie zastanawiasz się również jak schować je „na później” - choć wątpię, że będzie to konieczne. Upieczone herbatniki przechowuj w zamkniętej puszce.

Taki pomysł na domowe ciasteczka będzie świetny jako przekąska nie tylko dla dzieci. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Herbatniki to ciasteczka, których nazwa wywodzi się ze sposobu ich podawania. Jest to często nieodłączny element popołudniowych, towarzyskich herbatek. Herbatniki to trwałe pieczywo cukiernicze, które wykorzystywane jest również w racjach żywnościowych. W zależności od tego, czy mają jakieś dodatki, możemy rozróżnić herbatniki przekładane lub nieprzekładana. Do przekładania herbatników często służą nadzienia na bazie dżemów, pralin, kremów czekoladowych lub śmietankowych. A te nieprzekładane można podzielić ze względu na to czy mają dodatek cukru.

Ze względu na to, że herbatniki są łatwe w przechowywaniu i transportowaniu, a ich skład zapewnia dobry dodatek węglowodanów do diety, to na stałe wpisały się jako nieodłączny element racji żywnościowych dla wojska lądowego, żeglarzy czy amatorów gór.

Jeśli wiesz już jak przygotować te pyszne ciasteczka, to koniecznie spróbuj wykonać ten przepis w zaciszu swojego domu.

Alergeny w herbatnikach

Lista alergenów dla herbatników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze herbatników

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na to, że herbatniki są łatwe w przechowywaniu i transportowaniu, a ich skład zapewnia dobry dodatek węglowodanów do diety, to na stałe wpisały się jako nieodłączny element racji żywnościowych dla wojska lądowego, żeglarzy czy amatorów gór.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
380.14
1520.55
Białko (g)
7.77
31.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
46.41
185.63
Węglowodany przyswajalne (g)
46.11
184.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
18.95
75.79
Tłuszcze nasycone (g)
12.73
50.93
Tłuszcze nienasycone (g)
6.22
24.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.25
Tiamina (mg)
0.41
1.64
Ryboflawina (mg)
0.25
1.00
Niacyna (mg)
2.79
11.16
Foliany (µg (mcg))
68.28
273.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
20.38
81.52
Potas (mg)
89.33
357.31
Wapń (mg)
22.42
89.68
Fosfor (mg)
81.87
327.49
Magnez (mg)
17.77
71.07
Żelazo (mg)
2.56
10.23
Cynk (mg)
0.62
2.49
Miedź (mg)
0.10
0.39
Szacunkowy indeks glikemiczny herbatników 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania herbatników

Koszt składników
17.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Cytryna
50 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
17.80