Sos szodonowy

Opublikowano: 24.06.2023 r., 19:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sos szodonowy
Sos szodonowy
Sos szodonowy to idealny dodatek do ciast lub dań na słodko dlatego koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszny jest w smaku.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
195 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Wino białe wytrawne - 1 szklanka (250 ml)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier puder (100 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
  • Skórka z cytryny (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos szodonowy krok po kroku

Wino przelej do rondelka i dodaj cukier waniliowy.

Żółtka jaj wbij do miski, dodaj cukier i utrzyj je.

Stopniowo dodawaj podgrzane wino, ubijając masę.

Gdy sos osiągnie gęstą konsystencję, będzie gotowy do podania.

Jak oceniasz przepis na sos szodonowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat sosu szodonowego

Sos szodonowy to szybki i prosty przepis na słodki sos na białym winie ze śmietaną, który idealnie sprawdzi się do słodkich deserów i ciast.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na sos szodonowy i przekonaj się, jaki jest smaczny.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: wino białe wytrawne, żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy, skórka z cytryny.

Zatem, jak zrobić sos szodonowy?

Wino przelej do rondelka i dodaj cukier waniliowy. Żółtka jaj wbij do miski, dodaj cukier i utrzyj je. Stopniowo dodawaj podgrzane wino, ubijając masę. Gdy sos osiągnie gęstą konsystencję, będzie gotowy do podania.

Sam widzisz, jak prosty w przygotowaniu jest mój sprawdzony przepis. Będzie to dobry pomysł na dodatek co ciast, lodów i domowych wypieków. Po kilku minutach nasz domowy sos jest pyszny.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Sos będzie najlepszy z babeczkami, dlatego, jeśli brakuje Ci pomysłu, gdzie wykorzystać sos poznaj mój przepis.

Zatem jak zrobić muffinki kakaowe? Wystarczy, że mąkę przesianą przez sito wsypiesz do miski, dodasz kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej mleko, wbij jajka. Połącz wszystkie składniki i wlej olej. Rozlej ciasto do specjalnych foremek do babeczek i upiecz je w piekarniku. Nasze najlepsze muffinki za 15 minut będą dobre.

Sam widzisz jak łatwe i proste w przygotowaniu są nasze babeczki.

Skoro już znasz mój przepis na muffinki kakaowe, spróbuj je przygotować w swoim domu. Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak świeże maliny, cukier puder lub polewa czekoladowa. Muffinki to świetny pomysł na przyjęcie lub domowy deser. Jeśli już znasz mój przepis, przygotuj go samodzielnie i przekonaj się, jaki jest smaczny, po prostu najlepszy!

Alergeny w sosie szodonowym

Lista alergenów dla sosu szodonowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze sosu szodonowego

na 100g gotowej potrawy

Sos podawaj tylko do dań słodkich.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
195.83
195.83
Białko (g)
2.86
2.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
26.60
26.60
Węglowodany przyswajalne (g)
26.14
26.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.63
4.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
1.85
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
2.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.04
2.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
0.73
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
188.70
188.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
66.39
66.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.61
5.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.94
0.94
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
0.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
64.52
64.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.50
26.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.61
15.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
11.76
11.76
Potas (mg)
64.93
64.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.37
33.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
78.13
78.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.96
6.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
0.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
0.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu szodonowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu szodonowego

Koszt składników
34.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wino białe wytrawne
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 ml
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Skórka z cytryny
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
34.60