Imbir - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w imbirze oraz jakie alergie mogą powodować.
Imbir - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze imbiru - tabela

Energia i białka

imbir korzeń Imbir mielony Imbir krojony w zalewie
na 100 g na 100 g na 100 g
Białko 1.82 g 8.98 g 0.33 g
Fenyloalanina 0.05 mg 0.31 mg b/d

Węglowodany w imbirze

imbir korzeń Imbir mielony Imbir krojony w zalewie
na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 17.77 g 71.62 g 4.83 g
Węglowodany przyswajalne 15.77 g 57.52 g 2.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.00 g 14.10 g 2.60 g
Sacharoza (cukier) b/d 0.20 g 0.00 g
Glukoza b/d 1.22 g 0.00 g
Fruktoza b/d 1.78 g 0.00 g
Skrobia b/d b/d 0.60 g
Laktoza b/d 0.00 g 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

imbir korzeń Imbir mielony Imbir krojony w zalewie
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 4.24 g 4.24 g 0.10 g
Tłuszcze nasycone 3.94 g 2.83 g 0.05 g
Tłuszcze nienasycone 0.30 g 1.41 g 0.05 g
Tłuszcze jednonasycone 0.15 g 0.48 g 0.02 g
Tłuszcze wielonasycone 0.15 g 0.93 g 0.03 g
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g 0.03 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na imbir

imbir korzeń Imbir mielony Imbir krojony w zalewie
na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.16 mg 0.62 mg 0.04 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 5.00 mg 0.70 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg 0.00 mg 0.18 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.03 mg 0.05 mg 0.02 mg
Ryboflawina 0.03 mg 0.17 mg 0.02 mg
Niacyna 0.75 mg 9.62 mg 0.02 mg
Foliany 11.00 µg (mcg) 13.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 18.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na imbir

imbir korzeń Imbir mielony Imbir krojony w zalewie
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 13.00 mg 27.00 mg 906.00 mg
Potas 415.00 mg 1320.00 mg 36.00 mg
Wapń 16.00 mg 114.00 mg 74.00 mg
Fosfor 34.00 mg 168.00 mg 2.00 mg
Magnez 43.00 mg 214.00 mg 4.00 mg
Żelazo 0.60 mg 19.80 mg 0.28 mg
Cynk 0.34 mg 3.64 mg 0.04 mg
Miedź 0.23 mg 0.48 mg 0.02 mg
Mangan 0.23 mg 33.30 mg 0.47 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w imbirze

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z imbirem

Przepisy z imbirem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z imbirem

ramen kcal, makaron ryżowy kcal, sajgonki kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto