Koreańskie Bulgogi
- Polędwica wołowa (400 g)
- Cebula (100 g)
- Sos sojowy (50 ml)
- Ocet ryżowy (25 ml)
- Cukier (20 g)
- Imbir mielony (2 g)
- Olej sezamowy (15 ml)
Przepis na koreańskie bulgogi krok po kroku
Mięso pokrój na cieniutkie plasterki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę chili.
Mięso włóż do marynaty i marynuj w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
Patelnię grillową rozgrzej bardzo mocno i smaż na niej plastry wołowiny partiami.
Na koniec wołowinę drobno posiekaj.
Wołowinę podawaj z ulubionymi dodatkami, najlepiej sprawdza się w towarzystwie warzyw z woka.
Więcej informacji na temat koreańskiego bulgogi
Koreańskie Bulgogi to popularne danie kuchni koreańskiej, które robi się na bazie wołowiny. Zwykle używa się do tego grillowanego mięsa i dodatku warzyw.
Przepis na koreańskie bulgogi to doskonały pomysł na danie kuchni koreańskiej. Dowiesz się z niego, jak się robi ciekawą potrawę grillową, która, choć nie jest popularna w Polsce, warto po nią sięgać. Choć to danie egzotyczne, to wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Wołowinę możesz przygotować w wersji łagodnej, pikantnej lub bardzo pikantnej. Dzięki większej ilości dodanych warzyw danie jest także bardziej treściwe. Wersję podstawową możesz podać z oryginalną, azjatycką surówką z kapusty białej, czerwonej lub ogórków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koreańskie bulgogi, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Wołowina to mięso, które nie gości w menu zbyt często. Nie tylko ze względu na dużą cenę. Jednym z powodów jest również brak pomysłu na jej przygotowanie. Jeśli też zastanawiasz się jak przygotować wołowinę w ciekawy sposób, to ta receptura będzie dobrym wyborem. Wiele osób unika również wołowiny ze względu na dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze działają niekorzystnie na układ krwionośny. To prawda, że wołowina nie powinna gościć w menu zbyt często. Jednak jeśli dbasz o zdrową dietę, wystarczy, że zminimalizujesz jej udział do dwóch porcji w ciągu dnia. To mięso, które jest niezwykle odżywcze. Wołowina zawiera więcej przyswajalnego żelaza w porównaniu do mięsa innych gatunków zwierząt rzeźnych. Wołowina jest źródłem żelaza hemowego, które jest przez nas przyswajane w większym stopniu niż żelazo niehemowe (żelazo pochodzenia roślinnego). Ponadto jest źródłem witamin, w tym: witaminy A, E oraz D, jak również witamin z grupy B – B1, B6 oraz B12. W zależności od rodzaju elementów półtuszy mięso wołowe charakteryzuje się różną wartością energetyczną. Wołowina jest odżywczym i niskokalorycznym produktem, który można bezpiecznie umieścić w menu osoby odchudzającej się.
Alergeny w koreańskim bulgogi
Lista alergenów dla Koreańskiego Bulgogi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
Wartości odżywcze koreańskiego bulgogi
To opcja, która dostarcza sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(153g)
Węglowodany
(153g)
Tłuszcze
(153g)
Witaminy
(153g)
Składniki mineralne
(153g)
-
wołowina,
cebula,
sos sojowy,
cukier,
imbir,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.