Koreańskie Bulgogi

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bulgogi na drewnianym talerzyku.
Koreańskie Bulgogi
Koreańskie Bulgogi to popularne danie kuchni koreańskiej, które robi się na bazie wołowiny. Zwykle używa się do tego grillowanego mięsa i dodatku warzyw.
Przygotowanie 45 min
Smażenie 45 min
223 kcal
Kcal w porcji
153 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica wołowa (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Sos sojowy (50 ml)
  • Ocet ryżowy (25 ml)
  • Cukier (20 g)
  • Imbir mielony (2 g)
  • Olej sezamowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, praska do czosnku

Przepis na koreańskie bulgogi krok po kroku

Mięso pokrój na cieniutkie plasterki.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę chili.

Mięso włóż do marynaty i marynuj w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

Patelnię grillową rozgrzej bardzo mocno i smaż na niej plastry wołowiny partiami.

Na koniec wołowinę drobno posiekaj.

Wołowinę podawaj z ulubionymi dodatkami, najlepiej sprawdza się w towarzystwie warzyw z woka.

Jak oceniasz przepis na koreańskie bulgogi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat koreańskiego bulgogi

Koreańskie Bulgogi to popularne danie kuchni koreańskiej, które robi się na bazie wołowiny. Zwykle używa się do tego grillowanego mięsa i dodatku warzyw.

Przepis na koreańskie bulgogi to doskonały pomysł na danie kuchni koreańskiej. Dowiesz się z niego, jak się robi ciekawą potrawę grillową, która, choć nie jest popularna w Polsce, warto po nią sięgać. Choć to danie egzotyczne, to wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Wołowinę możesz przygotować w wersji łagodnej, pikantnej lub bardzo pikantnej. Dzięki większej ilości dodanych warzyw danie jest także bardziej treściwe. Wersję podstawową możesz podać z oryginalną, azjatycką surówką z kapusty białej, czerwonej lub ogórków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koreańskie bulgogi, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Wołowina to mięso, które nie gości w menu zbyt często. Nie tylko ze względu na dużą cenę. Jednym z powodów jest również brak pomysłu na jej przygotowanie. Jeśli też zastanawiasz się jak przygotować wołowinę w ciekawy sposób, to ta receptura będzie dobrym wyborem. Wiele osób unika również wołowiny ze względu na dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze działają niekorzystnie na układ krwionośny. To prawda, że wołowina nie powinna gościć w menu zbyt często. Jednak jeśli dbasz o zdrową dietę, wystarczy, że zminimalizujesz jej udział do dwóch porcji w ciągu dnia. To mięso, które jest niezwykle odżywcze. Wołowina zawiera więcej przyswajalnego żelaza w porównaniu do mięsa innych gatunków zwierząt rzeźnych. Wołowina jest źródłem żelaza hemowego, które jest przez nas przyswajane w większym stopniu niż żelazo niehemowe (żelazo pochodzenia roślinnego). Ponadto jest źródłem witamin, w tym: witaminy A, E oraz D, jak również witamin z grupy B – B1, B6 oraz B12. W zależności od rodzaju elementów półtuszy mięso wołowe charakteryzuje się różną wartością energetyczną. Wołowina jest odżywczym i niskokalorycznym produktem, który można bezpiecznie umieścić w menu osoby odchudzającej się.

Alergeny w koreańskim bulgogi

Lista alergenów dla Koreańskiego Bulgogi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy

Wartości odżywcze koreańskiego bulgogi

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kcal)
146.37
223.95
Białko (g)
13.36
20.44
Fenyloalanina (mg)
0.50
0.77
Brak danych dla: cebula, sos sojowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany (g)
5.46
8.35
Węglowodany przyswajalne (g)
5.07
7.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.60
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz (g)
7.64
11.69
Tłuszcze nasycone (g)
3.29
5.03
Tłuszcze nienasycone (g)
4.35
6.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.97
4.54
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
2.12
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.98
78.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(153g)
Witamina A (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
0.54
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.83
1.27
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.21
1.85
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.31
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.33
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.75
8.79
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.79
19.56
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.22
0.34
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(153g)
Sód (mg)
507.39
776.31
Potas (mg)
278.81
426.57
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.05
21.50
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
155.45
237.84
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.07
36.82
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
1.12
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.78
2.72
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koreańskiego bulgogi 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koreańskiego bulgogi

Koszt składników
147.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
400 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
48.00
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Sos sojowy
50 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 ml
Ocet ryżowy
25 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.45
Za 25 ml
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Imbir mielony
2 g
1.80
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 2 g
Olej sezamowy
15 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 ml
Koszt składników
147.30