Makaron po koreańsku

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron po koreańsku podany w miseczce ze szczypiorkiem.
Makaron po koreańsku
Makaron po koreańsku to doskonały sposób na smaczne danie, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom prostych, ale sycących potraw na bazie makaronu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
327 kcal
Kcal w porcji
243 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron ryżowy (150 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (180 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Szczypiorek (45 g)
  • Sos sojowy (30 ml)
  • Sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan) (6 g)
  • Cukier (10 g)
  • Ocet ryżowy (15 ml)
  • Imbir mielony (2 g)
  • Kimchi (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron po koreańsku krok po kroku

Makaron ryżowy ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim pokrojone w kostkę warzywa i tofu.

W miseczce zmieszaj sos sojowy, pastę chili, imbir, płaską łyżeczkę czosnku, cukier i ocet. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.

Sos wylej na patelnię i duś w nim warzywa. Gdy zmiękną, dodaj makaron wraz z 1 chochelką wody z gotowania. Dodaj kimchi.

Całość smaż, mieszając.

Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem

Jak oceniasz przepis na makaron po koreańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat makaronu po koreańsku

Makaron po koreańsku to doskonały sposób na smaczne danie, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom prostych, ale sycących potraw na bazie makaronu.

Przepis na makaron po koreańsku to doskonały pomysł na szybki posiłek, który sprawdzi się na obiad. Całość jest bardzo kolorowa i niezwykle apetyczna, przez co stanowi wspaniałą dekorację stołu. Danie można przygotować w naprawdę szybkim czasie, dlatego sprawdzi się idealnie jako awaryjny obiad czy lunch. Można go również pakować do pojemnika i zabierać jako lunch do pracy czy szkoły. To idealna opcja dla wszystkich miłośników azjatyckiej kuchni. Ten makaron jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Dzięki użyciu woka, całość nie potrzebuje nawet zbyt dużo czasu. W ekspresowym tempie można stworzyć danie, które będzie nie tylko pyszne, ale również pełne witamin. Wszystko za sprawą naprawdę dużej ilości warzyw. Papryka jest świetnym źródłem witaminy C i beta-karotenu, podobnie zresztą jak marchewka, która pełna jest tego antyoksydantu. Beta-karoten świetnie wpływa na skórę, dlatego sprawia, że wygląda się młodziej i zdrowiej. To substancja, która dba również o zdrowie oczu. To danie to wspaniały pomysł na zwiększenie ilości warzyw w swoim menu w prosty sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron po koreańsku, by był pyszny i łatwy, to ten prosty przepis stanowi doskonały wybór. Możesz do niego wykorzystać zarówno makaron ryżowy, jak i ten sojowy. Jeśli wolisz, możesz również sięgnąć po wersję pszenną. To danie, choć egzotyczne, to wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Makaron ryżowy idealnie komponuje się z warzywami, zwłaszcza cebulą czy papryką. Tak sparowane warzywa nadają całości wspaniałego smaku i aromatu. To świetny pomysł na przeniesienie do swojej kuchni orientalnych smaków. Całość wzmocniona została przepysznym sosem na bazie aromatycznych przypraw, które odmienią nawet najnudniejszy posiłek i stworzą niepowtarzalny smak. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić makaron ryżowy z warzywami, który jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Alergeny w makaronie po koreańsku

Lista alergenów dla makaronu po koreańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
    • sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan)

Wartości odżywcze makaronu po koreańsku

na 100g gotowej potrawy

To danie, które jest zdrowe i odżywcze. Sprawdzi się więc na zdrowej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(243g)
Energia (kcal)
134.82
327.61
Białko (g)
3.36
8.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(243g)
Węglowodany (g)
17.80
43.27
Węglowodany przyswajalne (g)
16.21
39.39
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
3.70
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(243g)
Tłuszcz (g)
5.81
14.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.09
2.64
Tłuszcze nienasycone (g)
4.72
11.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.62
8.79
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
2.66
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(243g)
Witamina A (µg (mcg))
126.36
307.04
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
35.51
86.29
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.13
2.74
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.60
1.46
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.82
65.16
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1291.16
3137.51
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(243g)
Sód (mg)
267.22
649.35
Potas (mg)
162.85
395.73
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
82.26
199.90
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
63.79
155.01
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.02
43.80
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.59
3.88
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
1.06
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan), ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu po koreańsku 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu po koreańsku

Koszt składników
151.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Szczypiorek
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan)
6 g
21.00
Za 368,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 6 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Ocet ryżowy
15 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.87
Za 15 ml
Imbir mielony
2 g
1.80
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 2 g
Kimchi
60 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 60 g
Koszt składników
151.30