Miód - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w miodzie oraz jakie alergie mogą powodować.
Miód - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Cukier, słodkie przetwory, słodycze

Wartości odżywcze miodu - tabela

Energia i białka

MiódMiód sztuczny
na 100 gna 100 g
Białko0.30 g0.30 g
Fenyloalaninab/db/d

Węglowodany w miodzie

MiódMiód sztuczny
na 100 gna 100 g
Węglowodany82.40 g82.40 g
Węglowodany przyswajalne82.20 g82.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)0.20 g0.20 g
Sacharoza (cukier)b/db/d
Glukozab/db/d
Fruktozab/db/d
Skrobiab/db/d
Laktozab/db/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

MiódMiód sztuczny
na 100 gna 100 g
Tłuszcz0.00 g0.00 g
Tłuszcze nasycone0.00 g0.00 g
Tłuszcze nienasycone0.00 g0.00 g
Tłuszcze jednonasycone0.00 g0.00 g
Tłuszcze wielonasycone0.00 g0.00 g
Tłuszcze trans0.00 g0.00 g
Cholesterol0.00 mg0.00 mg

Witaminy w przepisie na miód

MiódMiód sztuczny
na 100 gna 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina B60.02 mg0.02 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina C0.50 mg0.50 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina E0.00 mg0.00 mg
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Tiamina0.00 mg0.00 mg
Ryboflawina0.04 mg0.04 mg
Niacyna0.12 mg0.12 mg
Foliany2.00 µg (mcg)2.00 µg (mcg)
Beta karoten0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na miód

MiódMiód sztuczny
na 100 gna 100 g
Sód4.00 mg4.00 mg
Potas52.00 mg52.00 mg
Wapń6.00 mg6.00 mg
Fosfor4.00 mg4.00 mg
Magnez2.00 mg2.00 mg
Żelazo0.42 mg0.42 mg
Cynk0.22 mg0.22 mg
Miedź0.04 mg0.04 mg
Manganb/db/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103956/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103956/nutrients

Alergie w miodzie

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z miodem

Przepisy z miodem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z miodem

kiełbasa z grilla kcal, pierniki kcal, chałwa kcal, pierniczki w czekoladzie kcal, bubble tea kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto