Tangsuyuk

Opublikowano: 22.05.2023 r., 6:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tangsuyuk podane na talerzyku z warzywami.
Tangsuyuk
Tangsuyuk to smaczny sposób na wieprzowinę w łatwym i niezwykle aromatycznym sosie. Całość nie zabiera zbyt dużej ilości czasu, a naprawdę smakuje wybornie.
Przygotowanie 45 min
Smażenie 30 min
556 kcal
Kcal w porcji
286 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (450 g)
  • Czerwona pasta curry (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (60 g)
  • Olej sezamowy (30 ml)
  • Sos sojowy (30 ml)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Ketchup (25 g)
  • Miód (25 g)
  • Imbir korzeń (2 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na tangsuyuk krok po kroku

Mięso pokrój w paseczki lub kostkę, w zależności od preferencji.

Mięso oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką słodką.

Jajko wbij do miseczki, a następnie każdy kawałek mięsa dokładnie w nim zamocz.

Mięso oprósz mąką ziemniaczaną.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kawałki mięsa do miękkości.

Mięso odłóż na talerzyk.

Paprykę i cebulę pokrój w paseczki i podsmaż na patelni.

W misce zmieszaj pozostałe składniki, by utworzyły sos.

Wlej sos na patelnię i zagotuj. Następnie dodaj do niego kawałki mięsa, podgrzej przez kilka minut.

Gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na tangsuyuk
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat tangsuyuk

Tangsuyuk to smaczny sposób na wieprzowinę w łatwym i niezwykle aromatycznym sosie. Całość nie zabiera zbyt dużej ilości czasu, a naprawdę smakuje wybornie. To tradycyjne danie kuchni koreańskiej zachwyci wszystkich domowników.

Przepis na tangsuyuk to doskonały pomysł na wykorzystanie wieprzowiny w niezwykle smaczny i prosty sposób. Mięso z sosem słodko-kwaśnym będzie dobrym wyborem na codzienny obiad. Jego tajemnicą jest specjalnie przygotowany sos na bazie wielu przypraw, który wspaniale dopełnia chrupiące kawałki mięsa i warzyw. Całość jest prosta w przygotowaniu, a przy okazji pełna smaku. Idealnie komponuje się zwłaszcza z ryżem, czy z makaronem. Będzie świetnym wyborem dla miłośników azjatyckiej kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tangsuyuk, by było domowe, smaczne i bardzo mięsne to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Danie składa się tylko z kilku składników, a wszystkie z łatwością można dostać w każdym większym sklepie. Oczywiście podstawą jest mięso. W tym daniu świetnie sprawdza się polędwiczka, gdyż nie jest zbyt tłusta, ale też nie ma zbyt wielu błonek. Dzięki temu dobrze się smaży i nie twardnieje. W tym daniu sprawdzi się również schab, jednak warto wybierać plastry, które mają odrobinę tłuszczu, który się wytopi, by całość nie była zbyt sucha. Oprócz mięsa niezwykle ważne są dodatki, w tym wypadku nie dodaje się zbyt wielu warzyw, by nie przytłoczyć całej kompozycji smakowej. Świetnie sprawdza się papryka i cebula, które dzięki użyciu woka, nawet po smażeniu, wciąż są chrupiące i jędrne. Kawałki wieprzowiny wielkości kęsa są panierowane w cieście, zwykle wytwarzanym przez namaczanie mieszanki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej w wodzie przez kilka godzin i odsączanie nadmiaru wody. Ta opcja jednak nie musi być wykorzystana na co dzień, gdyż jest dość czasochłonna. Można również użyć mąki ryżowej . Do ciasta dodaje się białko jaja lub olej, aby zmienić jego konsystencję. Podobnie jak inne koreańskie dania smażone w głębokim tłuszczu, panierowane mięso tangsuyuk jest smażone podwójnie. Jeśli jednak chcesz, by całość poszła szybciej, możesz smażyć tylko raz.

Alergeny w tangsuyuk

Lista alergenów dla Tangsuyuk przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • Sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze tangsuyuk

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny i dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(286g)
Energia (kcal)
194.47
556.19
Białko (g)
9.68
27.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(286g)
Węglowodany (g)
9.49
27.14
Węglowodany przyswajalne (g)
8.52
24.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
2.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(286g)
Tłuszcz (g)
13.32
38.10
Tłuszcze nasycone (g)
2.81
8.05
Tłuszcze nienasycone (g)
10.51
30.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.12
23.22
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.37
6.78
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.34
123.95
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(286g)
Witamina A (µg (mcg))
41.09
117.52
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.44
1.26
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.71
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
28.28
80.89
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.61
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.77
5.08
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.67
21.94
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
1.19
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.54
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.10
8.85
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.67
44.81
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
346.84
991.95
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(286g)
Sód (mg)
256.88
734.68
Potas (mg)
293.83
840.36
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.98
42.83
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
128.05
366.21
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.56
58.80
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
2.19
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.93
2.67
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tangsuyuk 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tangsuyuk

Koszt składników
119.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
450 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 450 g
Czerwona pasta curry
10 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Olej sezamowy
30 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 ml
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Ketchup
25 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Imbir korzeń
2 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 2 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
119.00