Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, duża miska, praska do czosnku

Przepis na sałatkę tajską krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Kapustę czerwoną i pekińską drobno poszatkuj.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Paprykę i szczypiorek pokrój drobno.

Warzywa wymieszaj w dużej misce z makaronem.

W miseczce wymieszaj masło orzechowe, sos sojowy, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, 1/2 łyżeczki curry i szczyptę chili. Tak powstałym sosem polej sałatkę.

Sałatkę podawaj posypaną sezamem i orzechami.

Sałatka tajska podana w dużym talerzu z widelcem.
Sałatka tajska - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - sałatka tajska

W skrócie
Kalorii w porcji
309 kcal
Wielkość
jednej porcji
234 g
Indeks glikemiczny
77

Wartości odżywcze sałatki tajskiej

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo witamin i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(234g)
Energia (kcal)
132.08
309.06
Białko (g)
4.80
11.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(234g)
Węglowodany (g)
12.83
30.01
Węglowodany przyswajalne (g)
10.39
24.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.43
5.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(234g)
Tłuszcz (g)
7.84
18.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
4.62
Tłuszcze nienasycone (g)
5.86
13.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
8.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.25
5.27
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(234g)
Witamina A (µg (mcg))
154.09
360.56
Witamina B6 (mg)
0.26
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
55.20
129.17
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.54
3.60
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Ryboflawina (mg)
0.09
0.22
Niacyna (mg)
2.29
5.36
Foliany (µg (mcg))
49.93
116.84
Beta karoten (µg (mcg))
1702.90
3984.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(234g)
Sód (mg)
176.52
413.06
Potas (mg)
278.91
652.65
Wapń (mg)
81.39
190.45
Fosfor (mg)
98.25
229.89
Magnez (mg)
46.18
108.07
Żelazo (mg)
1.30
3.05
Cynk (mg)
0.80
1.87
Miedź (mg)
0.16
0.37
Brak danych dla: orzeszki ziemne, masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki tajskiej 77
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce tajskiej

Lista alergenów dla sałatki tajskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki ziemne
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Więcej informacji na temat sałatki tajskiej

Sałatka tajska to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań, które sycą na długo i wspaniale smakują. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i kolorowa.

Przepis na sałatkę tajską to doskonały pomysł na sycące i odżywcze danie, które przygotujesz w kilka chwil. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. To doskonały pomysł na to jak włączyć do swojego menu duża ilość warzyw, w niezwykle ciekawej, ale również bardzo smacznej formie. Tak przygotowane warzywa zachwycają smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tajską sałatkę, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje naprawdę smaczna opcja na kolację, czy lunch. W tradycyjnej wersji w tajskich sałatkach bardzo często gości zielona papaja, jednak nie jest to owoc, który z łatwością można znaleźć w polskich sklepach, dlatego, zamiast niej warto po prostu sięgnąć po ogórka. Całość będzie równie smaczna i odświeżająca.

Ta sałatka jest tak smaczna głównie ze względu na ciekawe połączenie smaków. Warzywa, makaron ryżowy i smaczny sos na bazie masła orzechowego to opcja, która smakuje fantastycznie. Na pewno pokochają ją osoby, które przepadają za eksperymentami w kuchni. Dzięki tej sałatce możesz przenieść do swojej kuchni nieco orientu. Całość sprawdzi się zwłaszcza latem.

Dla wielu osób dość kontrowersyjny może być dodatek sosu z masła orzechowego. Jednak pasuje on doskonale do tego typu dań. Nadaje im wyjątkowego, lekko orzechowego aromatu i słodyczy. Doskonale komponuje się z surowymi warzywami. Masło orzechowe, które stanowi główny składnik dostarcza również sporo białka.

Ta sałatka to prawdziwa gratka dla mikrobiomu jelitowego. Ze względu na dużą zawartość świeżych warzyw dostarcza mnóstwo błonnika i witamin. Jeśli zależy Ci na tym, by jeść zdrowo, a przy tym naprawdę ze smakiem, to ta potrawa powinna zagościć w Twoim menu. Znajdziesz w niej mnóstwo zdrowych warzyw - możesz je też wymienić na te, które lubisz najbardziej, dzięki temu będziesz zjadać je z przyjemnością.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki tajskiej

Koszt składników
60.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
60 g
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 60 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Kapusta czerwona
150 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 150 g
Orzeszki ziemne
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Kapusta pekińska
250 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Sezam nasiona
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Szczypiorek
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
60 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 60 g
Imbir mielony
2 g
1.80
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 2 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Sos sojowy
15 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Sok cytrynowy
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
60.80
Jak oceniasz przepis na sałatkę tajską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób