Kurczak na ostro

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak na ostro podany na patelni wraz z świeżymi ziołami.
Kurczak na ostro
Kurczak na ostro to coś dla prawdziwych miłośników prostych dań. Jest smaczny, szybki i diabelnie pikantny, dlatego sprawdzi się, tylko jeśli kochasz mocne smaki.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
332 kcal
Kcal w porcji
208 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (450 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Czosnek (25 g)
  • Tahini (pasta sezamowa) (10 g)
  • Imbir korzeń (20 g)
  • Sos sojowy (40 ml)
  • Czerwona pasta curry (10 g)
  • Mąka ziemniaczana (10 g)
  • Sos rybny (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sok z limonki (10 ml)
  • Sezam nasiona (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, sok z limonki, liście kafiru
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kurczaka na ostro krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę: pół łyżeczki przyprawy do kurczaka, papryki słodkiej, 2 łyżki oliwy, ząbek czosnku posiekany oraz łyżka tahini.

Mięso nasmaruj marynatą i odstaw do lodówki na kilka godzin (lub na całą noc).

Na łyżce oleju podsmaż kurczaka, dodaj do niego starty imbir, resztę posiekanego czosnku oraz liście kafiru.

W czasie gdy mięso się smaży, przygotuj sos: 4 łyżki sosu sojowego, łyżka pasty curry, mąkę ziemniaczaną, łyżkę sosu rybnego, łyżkę cukru trzcinowego, łyżkę soku z limonki oraz 50 ml wody. Całość dobrze wymieszaj.

Wlej przygotowany sos na patelnię i wymieszaj. Dodaj świeżą kolendrę i smaż ok.5 min.

Podawaj na przykład z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem oraz z sezamem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka na ostro
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,1% osób

Więcej informacji na temat kurczaka na ostro

Kurczak na ostro to coś dla prawdziwych miłośników prostych dań. Jest smaczny, szybki i diabelnie pikantny, dlatego sprawdzi się, tylko jeśli kochasz mocne smaki.

Przepis na kurczaka na ostro to idealny pomysł na szybki obiad. Kurczak duszony w sosie to klasyka dań. W tym wypadku jednak pierś z kurczaka została połączona z dużą ilością przypraw. Tak przygotowany kurczak przypomina tego po tajsku. To najlepszy wybór, jeśli ostre przyprawy nie są dla Ciebie straszne. To mięso delikatne, niezbyt tłuste, a przy tym wypełnione pełnowartościowym białkiem po brzegi. Jest również lekkostrawne. Dlatego będzie uniwersalną bazą dla wielu dań. To idealny wybór dla wszystkich na lekkostrawnej diecie, gdyż tak przygotowane mięso nie jest zbyt tłuste ani kaloryczne. Poza tym kurczak to świetne źródło witamin z grupy B, które dbają o zdrowie układu nerwowego. A także cynku, który wspomaga odporność. Jest wspaniałym wyborem na co dzień. W tym daniu można zastąpić go również indykiem, który ma podobne właściwości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka na ostro, by był smaczny i łatwy, to ten prosty przepis będzie wspaniałym rozwiązaniem. Filet z kurczaka jest doskonałym wyborem nie tylko na diecie. To zdrowe mięso, które idealnie sprawdza się na co dzień. Dzięki uniwersalności tego dania można go podawać z wciąż nowymi produktami, dzięki temu tak przygotowany kurczak nigdy się nie nudzi. Ten sprawdzony przepis zawsze się udaje i pozwala na stworzenie pysznego posiłku, który wspaniale sprawdzi się na obiad. Ten przepis na filet z kurczaka będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących kucharzy. Wystarczy tylko kilka chwil, by go przygotować od podstaw. Bardzo ważne są jednak odpowiednie przyprawy, dzięki którym to danie ma taki wspaniały smak. Główną przyprawą jest tutaj chili. Ta ostra papryczka zachwyca swoim smakiem i dobrym wpływem na organizm. Papryka chili ma wiele właściwości leczniczych: antyrakowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Ponadto wspomaga układ krążenia i stymuluje układ pokarmowy. Warto więc sięgać po nią na co dzień, oczywiście tylko w przypadku, gdy nie mamy problemów z układem pokarmowym.

Alergeny w kurczaku na ostro

Lista alergenów dla kurczaka na ostro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)
    • Sezam nasiona
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Czerwona pasta curry
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

W przepisie na kurczaka na ostro nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście kafiru
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kurczaka na ostro

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(208g)
Energia (kcal)
159.69
332.15
Białko (g)
17.84
37.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(208g)
Węglowodany (g)
6.25
13.01
Węglowodany przyswajalne (g)
5.58
11.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
1.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(208g)
Tłuszcz (g)
6.99
14.54
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
4.34
Tłuszcze nienasycone (g)
4.90
10.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.47
7.22
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
2.91
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.56
109.32
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(208g)
Witamina A (µg (mcg))
6.62
13.78
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.68
1.42
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.33
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.96
4.07
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.88
1.83
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.54
13.61
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.36
15.31
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.36
25.71
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.40
2.91
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(208g)
Sód (mg)
627.37
1304.93
Potas (mg)
336.39
699.70
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.19
81.52
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
196.06
407.80
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.52
80.12
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
1.85
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.81
1.69
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: tahini (pasta sezamowa), sos sojowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka na ostro 10
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka na ostro

Koszt składników
101.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
450 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.40
Za 450 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
25 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Tahini (pasta sezamowa)
10 g
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
0.49
Za 10 g
Imbir korzeń
20 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Sos sojowy
40 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 ml
Czerwona pasta curry
10 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Mąka ziemniaczana
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Sos rybny
10 ml
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 ml
Cukier trzcinowy
10 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Sok z limonki
10 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Sezam nasiona
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
101.50