Przepis na indyjskie curry krok po kroku
- Oliwa z oliwek 15 ml
- Cebula 100 g
- Czosnek 10 g
- Papryczka chili czerwona świeża 5 g
- Piersi kurczaka bez skóry 500 g
- Pomidory w puszce 240 g
- Mleczko kokosowe 125 ml
- Sok z limonki 10 ml
- Ryż basmati 200 g
- Imbir korzeń 10 g
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
W moździerzu utrzyj po łyżeczce kurkumy, kuminu, kolendry i soli. Papryczkę posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj przygotowane w moździerzu przyprawy, papryczkę chilli, imbir i czosnek. Smaż razem około 30 sekund.
Dodaj kurczaka i podsmażaj, mieszając, aż obtoczą go przyprawy.
Dodaj pomidory z puszki i duś przez 10-15 minut.
Dodaj mleczko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Curry podawaj z ryżem.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Polędwiczki drobiowe
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Pierogi z kurczakiem
-
Potrawka z kurczaka

(liczba kalorii)
Indyjskie curry - cechy przepisu
Więcej o indyjskim curry
Przepis na indyjskie curry to świetny pomysł na kulinarną podróż do Azji Południowej. To pyszne danie jest szybkie w przygotowaniu i napełni Twoją kuchnie niesamowitymi zapachami.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić indyjskie curry to już pokazuje mój sprawdzony sposób na to danie.
Na początku cebulę pokrój w drobną kostkę. W moździerzu utrzyj po łyżeczce kurkumy, kuminu, kolendry i soli. Papryczkę posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj przygotowane w moździerzu przyprawy, papryczkę chilli, imbir i czosnek. Smaż razem około 30 sekund. Dodaj kurczaka i podsmażaj, mieszając, aż obtoczą go przyprawy. Dodaj pomidory z puszki i duś przez 10-15 minut. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Curry podawaj z ryżem. Takie pikantne danie z kurczakiem to nie tylko dobre rozwiązanie na obiad, ale również bardzo zdrowy posiłek.
Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw w Azji. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Przyprawa pasta panang curry powstaje z suszonej papryczki chilli, galangalu, trawy cytrynowej, skórki z limonki, korzenia i nasion kolendry, kminku, czosnku, cebuli szalotki, pasty z krewetek, soli i orzeszków ziemnych. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym i różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.
Nie czekaj i przygotuj to smaczne danie już dziś!
Wartości odżywcze indyjskiego curry
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w indyjskim curry
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na indyjskie curry
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na indyjskie curry
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w indyjskim curry
Lista alergenów dla indyjskiego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na indyjskie curry