Indyjskie curry

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Indyjskie curry w czarnym naczyniu
Indyjskie curry
Przepis na indyjskie curry to świetny pomysł na kulinarną podróż do Azji Południowej. To pyszne danie jest szybkie w przygotowaniu i napełni Twoją kuchnie niesamowitymi zapachami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
422 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Pomidory w puszce (240 g)
  • Mleczko kokosowe (125 ml)
  • Sok z limonki (10 ml)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kurkuma, imbir świeży, papryczka chilli świeża, kumin, czosnek, kolendra nasiona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, moździerz

Przepis na indyjskie curry krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

W moździerzu utrzyj po łyżeczce kurkumy, kuminu, kolendry i soli. Papryczkę posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj przygotowane w moździerzu przyprawy, papryczkę chilli, imbir i czosnek. Smaż razem około 30 sekund.

Dodaj kurczaka i podsmażaj, mieszając, aż obtoczą go przyprawy.

Dodaj pomidory z puszki i duś przez 10-15 minut.

Dodaj mleczko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Curry podawaj z ryżem.

Jak oceniasz przepis na indyjskie curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat indyjskiego curry

Przepis na indyjskie curry to świetny pomysł na kulinarną podróż do Azji Południowej. To pyszne danie jest szybkie w przygotowaniu i napełni Twoją kuchnie niesamowitymi zapachami.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić indyjskie curry to już pokazuje mój sprawdzony sposób na to danie.

Na początku cebulę pokrój w drobną kostkę. W moździerzu utrzyj po łyżeczce kurkumy, kuminu, kolendry i soli. Papryczkę posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj przygotowane w moździerzu przyprawy, papryczkę chilli, imbir i czosnek. Smaż razem około 30 sekund. Dodaj kurczaka i podsmażaj, mieszając, aż obtoczą go przyprawy. Dodaj pomidory z puszki i duś przez 10-15 minut. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Curry podawaj z ryżem. Takie pikantne danie z kurczakiem to nie tylko dobre rozwiązanie na obiad, ale również bardzo zdrowy posiłek.

Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw w Azji. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Przyprawa pasta panang curry powstaje z suszonej papryczki chilli, galangalu, trawy cytrynowej, skórki z limonki, korzenia i nasion kolendry, kminku, czosnku, cebuli szalotki, pasty z krewetek, soli i orzeszków ziemnych. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym i różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.

Nie czekaj i przygotuj to smaczne danie już dziś!

Alergeny w indyjskim curry

Lista alergenów dla indyjskiego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na indyjskie curry

Wartości odżywcze indyjskiego curry

na 100g gotowej potrawy

Aromatyczne przyprawy nie nadają tylko pięknego zapachu, ale również wzbogacają danie w wiele wartości odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
140.83
422.48
Białko (g)
11.12
33.36
Fenyloalanina (mg)
0.40
1.21
Brak danych dla: cebula, ryż basmati.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
17.54
52.61
Węglowodany przyswajalne (g)
4.13
12.39
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
2.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.88
8.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
3.49
Tłuszcze nienasycone (g)
1.71
5.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.29
3.88
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.06
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.17
93.52
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
8.56
25.68
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
1.17
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.35
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.57
10.71
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe, ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.66
1.98
Brak danych dla: mleczko kokosowe, ryż basmati.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.07
18.21
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.23
12.68
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.54
25.62
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.59
88.78
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
82.54
247.62
Potas (mg)
229.63
688.89
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.76
68.28
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
118.77
356.31
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.46
55.37
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
1.42
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.40
1.19
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: cebula, ryż basmati.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny indyjskiego curry 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania indyjskiego curry

Koszt składników
68.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Pomidory w puszce
240 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 240 g
Mleczko kokosowe
125 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.56
Za 125 ml
Sok z limonki
10 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Ryż basmati
200 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Imbir korzeń
10 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Koszt składników
68.80