Przepis na indyjskie curry krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kurkuma, imbir świeży, papryczka chilli świeża, kumin, czosnek, kolendra nasiona
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, moździerz

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

W moździerzu utrzyj po łyżeczce kurkumy, kuminu, kolendry i soli. Papryczkę posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj przygotowane w moździerzu przyprawy, papryczkę chilli, imbir i czosnek. Smaż razem około 30 sekund.

Dodaj kurczaka i podsmażaj, mieszając, aż obtoczą go przyprawy.

Dodaj pomidory z puszki i duś przez 10-15 minut.

Dodaj mleczko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Curry podawaj z ryżem.

Indyjskie curry w czarnym naczyniu
Indyjskie curry
Koszt przygotowania dania
23.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
422 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Indyjskie curry - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o indyjskim curry

Przepis na indyjskie curry to świetny pomysł na kulinarną podróż do Azji Południowej. To pyszne danie jest szybkie w przygotowaniu i napełni Twoją kuchnie niesamowitymi zapachami.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić indyjskie curry to już pokazuje mój sprawdzony sposób na to danie.

Na początku cebulę pokrój w drobną kostkę. W moździerzu utrzyj po łyżeczce kurkumy, kuminu, kolendry i soli. Papryczkę posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj przygotowane w moździerzu przyprawy, papryczkę chilli, imbir i czosnek. Smaż razem około 30 sekund. Dodaj kurczaka i podsmażaj, mieszając, aż obtoczą go przyprawy. Dodaj pomidory z puszki i duś przez 10-15 minut. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Curry podawaj z ryżem. Takie pikantne danie z kurczakiem to nie tylko dobre rozwiązanie na obiad, ale również bardzo zdrowy posiłek.

Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw w Azji. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Przyprawa pasta panang curry powstaje z suszonej papryczki chilli, galangalu, trawy cytrynowej, skórki z limonki, korzenia i nasion kolendry, kminku, czosnku, cebuli szalotki, pasty z krewetek, soli i orzeszków ziemnych. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym i różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.

Nie czekaj i przygotuj to smaczne danie już dziś!

Wartości odżywcze indyjskiego curry

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
140.83 kcal
422.48 kcal
Białko
11.12 g
33.36 g
Fenyloalanina
0.40 mg
1.21 mg
Brak danych dla: cebula, ryż basmati.
czytaj dalej

Węglowodany w indyjskim curry

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
17.54 g
52.61 g
Węglowodany przyswajalne
4.13 g
12.39 g
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.96 g
2.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.88 g
8.63 g
Tłuszcze nasycone
1.16 g
3.49 g
Tłuszcze nienasycone
1.71 g
5.14 g
Tłuszcze jednonasycone
1.29 g
3.88 g
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
1.06 g
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Cholesterol
31.17 mg
93.52 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na indyjskie curry

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
8.56 µg (mcg)
25.68 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina B6
0.39 mg
1.17 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina C
3.57 mg
10.71 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe, ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina E
0.66 mg
1.98 mg
Brak danych dla: mleczko kokosowe, ryż basmati.
czytaj dalej
Retinol
6.07 µg (mcg)
18.21 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.31 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Niacyna
4.23 mg
12.68 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Foliany
8.54 µg (mcg)
25.62 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Beta karoten
29.59 µg (mcg)
88.78 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na indyjskie curry

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
82.54 mg
247.62 mg
Potas
229.63 mg
688.89 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Wapń
22.76 mg
68.28 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Fosfor
118.77 mg
356.31 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Magnez
18.46 mg
55.37 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
1.42 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Cynk
0.40 mg
1.19 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Mangan
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: cebula, ryż basmati.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny indyjskiego curry 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w indyjskim curry

Lista alergenów dla indyjskiego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na indyjskie curry

Cena przygotowania indyjskiego curry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
3.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Pomidory w puszce
240 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 240 g
Mleczko kokosowe
125 ml
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 1
1.56
Za 125 ml
Sok z limonki
10 ml
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Ryż basmati
200 g
5.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Imbir korzeń
10 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Koszt składników
68.80
Jak oceniasz przepis na indyjskie curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87.1% osób