Przepis na ciastka z dynią krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, foremki do ciastek

Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem.

Do masy dodawaj mąkę, cały czas mieszając mikserem, na przemian z puree dyniowym.

Przesiej proszek do pieczenia, imbir i cynamon, nie przestając miksować.

Wbij jajko i nie przestawaj mieszać.

Na koniec ciasto wyrób rękami.

Z dużego ciasta formuj małe kulki i rozkładaj na blaszce do pieczenia pokrytej papierem.

Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Ciastka z dynią podane na drewnianym blacie.
ciastka z dynią
Koszt przygotowania dania
7.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
354 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Ciastka z dynią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciastkach z dynią

Ciastka z dynią są doskonałym wyborem na słodki, jednak wciąż bardzo zdrowy podwieczorek. Ze względu na duży udział warzyw mają niski indeks glikemiczny. Ciasteczka najlepiej prezentują się z pestkami dyni.

Przepis na ciastka z dynią to dobry pomysł na smaczne przekąski dla dzieci. Całość można zrobić w domu w kilka chwil. To dobre rozwiązanie na jesienne dni. Są bardzo smaczne i pełne korzennych przypraw. To idealny i sprawdzony pomysł dla wszystkich miłośników słodkości w niecodziennym wydaniu. Dyniowe ciasteczka pozwalają przenieść jesienny klimat wprost do twojej kuchni i przygotować deser, który zachwyca każdego. To idealny sposób na przemycenie tego warzywa do swojego menu w bardzo pysznym stylu. Sprawdzi się także, jeżeli nie przepada się za tym warzywem, gdyż w babeczkach jest ono niewyczuwalne. Ciastka smakują przepysznie, lekko cynamonowo i są idealną słodką przekąską. Ich przygotowanie jest naprawdę niezwykle łatwe. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka z dynią, by były pyszne i szybkie, a przy okazji dobre dla początkujących, to ten prosty przepis będzie świetnym wyborem. Dowiesz się z niego jak przygotować najlepsze domowe dyniowe ciasteczka. Są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerza. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak i dużą zawartość warzywa. Dynia, która jest głównym składnikiem tych ciasteczek, jest niezwykle wartościowym produktem. To źródło beta-karotenu, który dobrze wpływa na stan skóry i wzrok. Zawiera również sporo magnezu, potasu i wapnia. Najlepiej korzystać z niej w sezonie jesiennym, gdyż wtedy smakuje najlepiej. Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci. Do ich przygotowania należy wykorzystać puree z dyni. Puree można przygotować z pieczonej dyni, którą należy zblendować. Można również kupić gotowy mus w sklepie. Puree z pieczonej dyni można później zamrozić i użyć do zrobienia zupy czy placuszków. Warto go wtedy odrobinę podgrzać.

Wartości odżywcze ciastek z dynią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(97g)
Energia (kalorie)
365.71 kcal
354.74 kcal
Białko
7.09 g
6.88 g

Węglowodany w ciastkach z dynią

Na 100g
Na porcję
(97g)
Węglowodany
44.19 g
42.87 g
Węglowodany przyswajalne
41.13 g
39.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.06 g
2.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(97g)
Tłuszcz
18.70 g
18.14 g
Tłuszcze nasycone
11.02 g
10.69 g
Tłuszcze nienasycone
7.67 g
7.44 g
Tłuszcze jednonasycone
5.58 g
5.42 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.09 g
2.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
71.82 mg
69.67 mg

Witaminy w przepisie na ciastka z dynią

Na 100g
Na porcję
(97g)
Witamina A
205.42 µg (mcg)
199.26 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Witamina C
1.44 mg
1.40 mg
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina E
0.76 mg
0.73 mg
Retinol
131.18 µg (mcg)
127.24 µg (mcg)
Tiamina
0.27 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.12 mg
Niacyna
0.73 mg
0.71 mg
Foliany
20.18 µg (mcg)
19.58 µg (mcg)
Beta karoten
551.13 µg (mcg)
534.60 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciastka z dynią

Na 100g
Na porcję
(97g)
Sód
45.79 mg
44.42 mg
Potas
295.95 mg
287.08 mg
Wapń
72.49 mg
70.31 mg
Fosfor
248.09 mg
240.65 mg
Magnez
59.45 mg
57.67 mg
Żelazo
2.05 mg
1.98 mg
Cynk
1.43 mg
1.39 mg
Miedź
0.20 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek z dynią 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastkach z dynią

Lista alergenów dla ciastek z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciastek z dynią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
220 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 220 g
Masło
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Puree z dyni
100 g
7.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 100 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cynamon
5 g
1.30
Za 15.0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Imbir mielony
3 g
1.80
Za 15.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 3 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
29.20
Jak oceniasz przepis na ciastka z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.2% osób