Zupa kukurydziana

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa kukurydziana podana w białej miseczce.
Zupa kukurydziana
Zupa kukurydziana z kukurydzy konserwowej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
289 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula 1 średnia cebula (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Kukurydza konserwowa 2 puszki (800 g)
  • Mleczko kokosowe (500 ml)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Koperek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, papryka wędzona, kumin
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, tarka

Przepis na zupę kukurydzianą krok po kroku

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i również pokrój w kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz imbir (składniki mieszaj od czasu do czasu). Składniki smaż przez około 5 minut.

Po tym czasie do garnka dodaj kukurydzę z zalewą, mleczko kokosowe, bulion warzywny, łyżkę stołową soku z cytryny, płaską łyżeczkę papryki wędzonej, pół łyżeczki kuminu oraz sól i pieprz do smaku.

Składniki w garnku wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez około 10 minut.

Następnie zawartość garnka zblenduj na jednolity krem.

Koperek umyj, osusz i posiekaj.

Zupę kukurydzianą podawaj na ciepło.

Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę kukurydzianą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy kukurydzianej

Zupa kukurydziana z kukurydzy konserwowej to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu zupa doskonale smakuje z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego. Przepis na zupę kukurydzianą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, korzeń imbiru, olej rzepakowy, kukurydza z puszki, mleko kokosowe, bulion warzywny, koper, sól, pieprz, sok z cytryny, papryka wędzona oraz kumin.

A jak zrobić zupę z kukurydzy? Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i również pokrój w kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz imbir. Składniki smaż przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka dodaj kukurydzę z zalewą, mleczko kokosowe, bulion warzywny, 1 łyżkę stołową soku z cytryny, 1 płaską łyżeczkę papryki wędzonej, pół łyżeczki kuminu oraz sól i pieprz do smaku. Składniki w garnku wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Następnie zawartość garnka zblenduj na jednolity krem. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Zupę kukurydzianą podawaj na ciepło. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.

Mleko kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nim również potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę C. Mleczko kokosowe jest produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu.

Podsumowując pyszna zupa kukurydziana to doskonała pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczna zupa z kukurydzy z puszki doskonale komponuje się z grzankami, groszkiem ptysiowym lub uprażonymi nasionami słonecznika. Produkty niezbędne do wykonania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w zupie kukurydzianej

Lista alergenów dla zupy kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy kukurydzianej

na 100g gotowej potrawy

Zupa kukurydziana to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Kukurydza stanowi doskonałe źródło niektórych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ja do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
74.16
289.22
Białko (g)
1.64
6.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
13.51
52.69
Węglowodany przyswajalne (g)
12.86
50.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
2.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
2.14
8.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
2.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.40
5.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.98
3.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.65
Cholesterol (mg)
2.81
10.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
13.12
51.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.43
13.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.87
22.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.47
1.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.96
85.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
32.63
127.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
245.78
958.52
Potas (mg)
105.47
411.33
Wapń (mg)
32.21
125.62
Fosfor (mg)
71.22
277.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.37
44.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.27
1.05
Cynk (mg)
0.35
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kukurydzianej 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kukurydzianej

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 średnia cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir korzeń
10 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Kukurydza konserwowa
800 g
2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 3
8.24
Za 800 g
Mleczko kokosowe
500 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koperek
20 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Koszt składników
55.00