Zupka buraczkowa
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Burak (400 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Pietruszka (30 g)
- Cebula (160 g)
- Czosnek (10 g)
- Masło (20 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Sok z cytryny (40 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (40 g)
Przepis na zupkę buraczkową krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku, aż się zeszkli. Następnie wlej do garnka bulion. Gotuj na małym ogniu.
W międzyczasie warzywa umyj i obierz. Pokrój w kostkę (buraki możesz zetrzeć na tarce). Dodaj wraz z czosnkiem do gotującego się bulionu.
Gotuj przez 25 minut pod przykryciem. Dodaj do zupy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz sok z cytryny i dopraw do smaku.
Na koniec dodaj śmietankę i odstaw zupę z palnika.
Więcej informacji na temat zupki buraczkowej
Zupka buraczkowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu i niezwykle odżywcza. Wypróbuj koniecznie tego przepisu na nią.
Przepis na zupę buraczkową to doskonała opcja na obiad. Zupa z czerwonych buraczków sprawdzi się idealnie na co dzień. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować ją w kilka chwil. Sprawdzi się nie tylko dla dorosłych, ale również dzieci. Zaskakuje pysznym kwaskowo słodkim aromatem ze względu na dodatek soku z cytryny. To lepsza alternatywa dla octu, które zwykle ląduje w zupie buraczkowej. Nie każdy jednak może wybierać wersję z octem. Dodatek soku z cytryny sprawdzi się doskonale. Warto wybierać właśnie taką wersję, gdyż jest zdrowsza i łagodniejsza. Do zupy dobrze jest dodać szczyptę cukru, by przełamać kwasowość i wzmocnić słodki smak buraków i ziemniaków. Zupa ta podawana jest z ziemniakami, dlatego jest bardziej sycąca i pożywna. Ma też piękny, czerwony kolor, który po dodaniu śmietany zamienia się w ciemny, intensywny róż. To wszystko sprawia, że wspaniale się prezentuje i przyciąga wzrok.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z buraczków, by była szybka, pyszna i dobra nawet dla początkujących to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Najlepiej od razu przygotować ją w podwójnej wersji, gdyż szybko znika z talerzy. Choć zupa kojarzy się głównie ze świętami, to w tej wersji sprawdzi się jako sycący posiłek lub dodatek do mięsnego dania. Ze względu na duży udział buraków, które są niskokaloryczne, zupa jest idealna dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Buraki są świetnym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Są naprawdę bardzo zdrowe, a to dzięki betalainom - barwnikom roślinnym, które odpowiadają za ciemny i intensywny kolor buraka. Buraki ze względu na właściwości prozdrowotne powinny jak najczęściej gościć w diecie. Dostarczają dużej ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego zdrowia układu nerwowego i rozrodczego. Buraki ze względu na dużą ilość azotanów wspierają układ krwionośny i regulują ciśnienie krwi. Pomagają również chronić organizm przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, a także nowotworami.
Alergeny w zupce buraczkowej
Lista alergenów dla zupki buraczkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupki buraczkowej
To zdrowa opcja pełna warzyw.
Energia i białka
(508g)
Węglowodany
(508g)
Tłuszcze
(508g)
Witaminy
(508g)
Składniki mineralne
(508g)
-
burak,
ziemniak,
pietruszka,
cebula,
czosnek,
masło,
pietruszka,
śmietana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.