Zupka buraczkowa

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupka buraczkowa udekorowana kleksem z śmietany i posypana koperkiem.
Zupka buraczkowa
Zupka buraczkowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu i niezwykle odżywcza. Wypróbuj koniecznie ten przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 40 min
211 kcal
Kcal w porcji
508 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Burak (400 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Pietruszka (30 g)
  • Cebula (160 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Masło (20 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Sok z cytryny (40 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupkę buraczkową krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku, aż się zeszkli. Następnie wlej do garnka bulion. Gotuj na małym ogniu.

W międzyczasie warzywa umyj i obierz. Pokrój w kostkę (buraki możesz zetrzeć na tarce). Dodaj wraz z czosnkiem do gotującego się bulionu.

Gotuj przez 25 minut pod przykryciem. Dodaj do zupy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz sok z cytryny i dopraw do smaku.

Na koniec dodaj śmietankę i odstaw zupę z palnika.

Jak oceniasz przepis na zupkę buraczkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat zupki buraczkowej

Zupka buraczkowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu i niezwykle odżywcza. Wypróbuj koniecznie tego przepisu na nią.

Przepis na zupę buraczkową to doskonała opcja na obiad. Zupa z czerwonych buraczków sprawdzi się idealnie na co dzień. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować ją w kilka chwil. Sprawdzi się nie tylko dla dorosłych, ale również dzieci. Zaskakuje pysznym kwaskowo słodkim aromatem ze względu na dodatek soku z cytryny. To lepsza alternatywa dla octu, które zwykle ląduje w zupie buraczkowej. Nie każdy jednak może wybierać wersję z octem. Dodatek soku z cytryny sprawdzi się doskonale. Warto wybierać właśnie taką wersję, gdyż jest zdrowsza i łagodniejsza. Do zupy dobrze jest dodać szczyptę cukru, by przełamać kwasowość i wzmocnić słodki smak buraków i ziemniaków. Zupa ta podawana jest z ziemniakami, dlatego jest bardziej sycąca i pożywna. Ma też piękny, czerwony kolor, który po dodaniu śmietany zamienia się w ciemny, intensywny róż. To wszystko sprawia, że wspaniale się prezentuje i przyciąga wzrok.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z buraczków, by była szybka, pyszna i dobra nawet dla początkujących to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Najlepiej od razu przygotować ją w podwójnej wersji, gdyż szybko znika z talerzy. Choć zupa kojarzy się głównie ze świętami, to w tej wersji sprawdzi się jako sycący posiłek lub dodatek do mięsnego dania. Ze względu na duży udział buraków, które są niskokaloryczne, zupa jest idealna dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Buraki są świetnym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Są naprawdę bardzo zdrowe, a to dzięki betalainom - barwnikom roślinnym, które odpowiadają za ciemny i intensywny kolor buraka. Buraki ze względu na właściwości prozdrowotne powinny jak najczęściej gościć w diecie. Dostarczają dużej ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego zdrowia układu nerwowego i rozrodczego. Buraki ze względu na dużą ilość azotanów wspierają układ krwionośny i regulują ciśnienie krwi. Pomagają również chronić organizm przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, a także nowotworami.

Alergeny w zupce buraczkowej

Lista alergenów dla zupki buraczkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupki buraczkowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja pełna warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(508g)
Energia (kcal)
41.59
211.26
Białko (g)
1.17
5.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(508g)
Węglowodany (g)
6.15
31.23
Węglowodany przyswajalne (g)
5.01
25.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
5.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(508g)
Tłuszcz (g)
1.57
7.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.26
6.40
Tłuszcze nienasycone (g)
0.31
1.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.25
1.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.10
15.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(508g)
Witamina A (µg (mcg))
13.35
67.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.59
38.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.61
33.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.37
1.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.87
146.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
80.89
410.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(508g)
Sód (mg)
200.52
1018.63
Potas (mg)
165.19
839.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.53
63.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
23.62
119.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.64
54.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
2.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.19
0.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.12
0.59
Brak danych dla: cebula, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupki buraczkowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupki buraczkowej

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Burak
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Pietruszka
30 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Cebula
160 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Sok z cytryny
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Śmietanka kremowa 30%
40 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 40 g
Koszt składników
54.50