Zupa botwina

Opublikowano: 13.04.2021 r., 14:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa botwina
Zupa botwina
Zupa botwina to przepyszne danie z botwiny, które kusi wszystkich swoim pięknym, głębokim kolorem i wspaniałym aromatem. Ta zupa jest po prostu wspaniała.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 52 min
377 kcal
Kcal w porcji
502 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Botwina 2 pęczki (560 g)
  • Ziemniaki późne 5 dużych sztuk (400 g)
  • Śmietana 18% 3 łyżki (60 g)
  • Masło 2 łyżki (50 g)
  • Marchewka 2 sztuki (90 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Pietruszka 1 szt (70 g)
  • Seler korzeniowy 1 duży plaster (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek, koper, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Przepis na zupę botwinę krok po kroku

Do dużego garnka wlej około 3 litry wody. Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler. Cebulę obierz z pierwszych liści i dodaj do garnka. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną drobno botwinkę i starte na grubych oczkach buraczki. Podsmaż je przez 3 minuty.

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj buraczki i gotuj jeszcze przez 7 minut. Dopraw do smaku pieprzem, solą i mielonym czosnkiem. Dodaj odrobinę octu.

Chochelkę zupy zmieszaj ze śmietaną w małej miseczce, tak by nie było grudek. Dodaj całość do zupy i dobrze wymieszaj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę botwinę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat zupy botwiny

Zupa botwina jest naprawdę przepyszna i jest kwintesencją wiosny i wczesnego lata. Smakuje wybornie i pięknie wygląda. Jej buraczkowy kolor przyciąga wzrok i nie daje o sobie zapomnieć. Najlepiej smakuje obficie posypana świeżą natką pietruszki i koperkiem.

Jeżeli szukasz pomysłu na to jak ugotować zupę z botwiny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W tym wydaniu zupa jest przepyszna, lekko kwaśna i słodka, a dodatek śmietany sprawia, że aromat nie jest zbyt przytłaczający. Smakuje jak wiosna na talerzu.

Zupa z botwiny jest naprawdę pożywna i smaczna. Ma niewiele kalorii więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, czy dla osób dbających o sylwetkę. Jest też idealna dla osób na diecie wegetariańskiej. Weganie mogą zamiast śmietany użyć śmietanki owsianej lub jogurtu sojowego, by też cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

Przepis na zupę z botwiny jest niezwykle łatwy, w kilka chwil można wyczarować tą wspaniałą potrawę, poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący, amator kulinarny.

Ta zupa jest po prostu pyszna. Zgodzi się z tym każdy, kto choć raz jej spróbował. To dobry przepis na pożywny i pięknie prezentujący się posiłek, który nie dość, że jest smaczny, to jeszcze bardzo zdrowy. Zupa z młodej botwiny zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Botwina z której zrobiona jest zupa, to inaczej burak ćwikłowy, który świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, a także do obróbki termicznej. Często mylona jest z boćwiną, choć wcale nie są tym samym warzywem. Boćwina ma duże i mięsiste liście, a botwinka delikatne i dużo mniejsze. Boćwiny i botwiny można używać zamiennie, jednak tylko wtedy gdy ta pierwsza jest młoda. W innym wypadku zupełnie zmienimy smak danej potrawy.

Tą zupę można przygotować i podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako chłodnik. Chłodnik litewski z botwinką jest zresztą bardzo popularną zupą na gorące, letnie dni. W wersji na ciepło sprawdza się równie dobrze, a jej smak jest po prostu wyborny. Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować zupę, by była tradycyjna i pyszna, a przy tym naprawdę szybka, ten przepis sprawdzi się naprawdę świetnie.

Alergeny w zupie botwinie

Lista alergenów dla zupy botwiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy botwiny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(502g)
Energia (kcal)
75.27
377.87
Białko (g)
1.72
8.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(502g)
Węglowodany (g)
9.34
46.89
Węglowodany przyswajalne (g)
7.46
37.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.88
9.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(502g)
Tłuszcz (g)
3.91
19.63
Tłuszcze nasycone (g)
2.64
13.28
Tłuszcze nienasycone (g)
1.26
6.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.07
5.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
1.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietana 18%, masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.28
51.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(502g)
Witamina A (µg (mcg))
207.30
1040.66
Witamina B6 (mg)
0.16
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.08
Witamina C (mg)
19.91
99.95
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.98
4.94
Retinol (µg (mcg))
29.36
147.39
Tiamina (mg)
0.06
0.28
Ryboflawina (mg)
0.06
0.32
Niacyna (mg)
0.61
3.06
Foliany (µg (mcg))
16.64
83.53
Beta karoten (µg (mcg))
2014.06
10110.61

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(502g)
Sód (mg)
98.85
496.22
Potas (mg)
344.31
1728.43
Wapń (mg)
36.68
184.15
Fosfor (mg)
51.97
260.90
Magnez (mg)
43.58
218.75
Żelazo (mg)
1.06
5.30
Cynk (mg)
0.32
1.61
Miedź (mg)
0.12
0.61
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy botwiny 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy botwiny

Koszt składników
36.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Botwina
560 g
2 pęczki
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 560 g
Ziemniaki późne
400 g
5 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Śmietana 18%
60 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 60 g
Masło
50 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
70 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
36.20