Przepis na zupę botwinę krok po kroku

Składniki
  • Botwina 560 g 2 pęczki
  • Ziemniaki późne 400 g 5 dużych sztuk
  • Śmietana 18% 60 g 3 łyżki
  • Masło 50 g 2 łyżki
  • Marchewka 90 g 2 sztuki
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Pietruszka 70 g 1 szt
  • Seler korzeniowy 60 g 1 duży plaster
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek, koper, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Do dużego garnka wlej około 3 litry wody. Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler. Cebulę obierz z pierwszych liści i dodaj do garnka. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.

Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną drobno botwinkę i starte na grubych oczkach buraczki. Podsmaż je przez 3 minuty.

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj buraczki i gotuj jeszcze przez 7 minut. Dopraw do smaku pieprzem, solą i mielonym czosnkiem. Dodaj odrobinę octu.

Chochelkę zupy zmieszaj ze śmietaną w małej miseczce, tak by nie było grudek. Dodaj całość do zupy i dobrze wymieszaj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Zupa z botwiny ze śmietaną podana na dużym głębokim talerzu, udekorowana koperkiem i ugotowanym na twardo jajkiem.
zupa botwina
Koszt przygotowania dania
15.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
377 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Zupa botwina - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie botwinie

Zupa botwina jest naprawdę przepyszna i jest kwintesencją wiosny i wczesnego lata. Smakuje wybornie i pięknie wygląda. Jej buraczkowy kolor przyciąga wzrok i nie daje o sobie zapomnieć. Najlepiej smakuje obficie posypana świeżą natką pietruszki i koperkiem.

Jeżeli szukasz pomysłu na to jak ugotować zupę z botwiny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W tym wydaniu zupa jest przepyszna, lekko kwaśna i słodka, a dodatek śmietany sprawia, że aromat nie jest zbyt przytłaczający. Smakuje jak wiosna na talerzu.

Zupa z botwiny jest naprawdę pożywna i smaczna. Ma niewiele kalorii więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, czy dla osób dbających o sylwetkę. Jest też idealna dla osób na diecie wegetariańskiej. Weganie mogą zamiast śmietany użyć śmietanki owsianej lub jogurtu sojowego, by też cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

Przepis na zupę z botwiny jest niezwykle łatwy, w kilka chwil można wyczarować tą wspaniałą potrawę, poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący, amator kulinarny.

Ta zupa jest po prostu pyszna. Zgodzi się z tym każdy, kto choć raz jej spróbował. To dobry przepis na pożywny i pięknie prezentujący się posiłek, który nie dość, że jest smaczny, to jeszcze bardzo zdrowy. Zupa z młodej botwiny zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Botwina z której zrobiona jest zupa, to inaczej burak ćwikłowy, który świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, a także do obróbki termicznej. Często mylona jest z boćwiną, choć wcale nie są tym samym warzywem. Boćwina ma duże i mięsiste liście, a botwinka delikatne i dużo mniejsze. Boćwiny i botwiny można używać zamiennie, jednak tylko wtedy gdy ta pierwsza jest młoda. W innym wypadku zupełnie zmienimy smak danej potrawy.

Tą zupę można przygotować i podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako chłodnik. Chłodnik litewski z botwinką jest zresztą bardzo popularną zupą na gorące, letnie dni. W wersji na ciepło sprawdza się równie dobrze, a jej smak jest po prostu wyborny. Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować zupę, by była tradycyjna i pyszna, a przy tym naprawdę szybka, ten przepis sprawdzi się naprawdę świetnie.

Wartości odżywcze zupy botwiny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (502g)
Energia (kalorie)
75.27 kcal
377.87 kcal
Białko
1.72 g
8.61 g

Węglowodany w zupie botwinie

Na 100g
Na porcję (502g)
Węglowodany
9.34 g
46.89 g
Węglowodany przyswajalne
7.46 g
37.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.88 g
9.42 g
Brak danych dla: śmietana 18%, masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (502g)
Tłuszcz
3.91 g
19.63 g
Tłuszcze nasycone
2.64 g
13.28 g
Tłuszcze nienasycone
1.26 g
6.35 g
Tłuszcze jednonasycone
1.07 g
5.35 g
Brak danych dla: ziemniaki późne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.20 g
1.00 g

Witaminy w przepisie na zupę botwinę

Na 100g
Na porcję (502g)
Witamina B6
0.16 mg
0.79 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Witamina C
19.91 mg
99.95 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Witamina E
0.98 mg
4.94 mg
Brak danych dla: seler korzeniowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.32 mg
Niacyna
0.61 mg
3.06 mg
Foliany
16.64 µg (mcg)
83.53 µg (mcg)
Beta karoten
2014.06 µg (mcg)
10110.61 µg (mcg)
Brak danych dla: pietruszka, seler korzeniowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę botwinę

Na 100g
Na porcję (502g)
Sód
98.85 mg
496.22 mg
Potas
344.31 mg
1728.43 mg
Wapń
36.68 mg
184.15 mg
Fosfor
51.97 mg
260.90 mg
Magnez
43.58 mg
218.75 mg
Żelazo
1.06 mg
5.30 mg
Cynk
0.32 mg
1.61 mg
Miedź
0.12 mg
0.61 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy botwiny 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie botwinie

Lista alergenów dla zupy botwiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek, koper, ocet jabłkowy.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania zupy botwiny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Botwina
560 g
2 pęczki
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 560 g
Ziemniaki późne
400 g
5 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Śmietana 18%
60 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 60 g
Masło
50 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
70 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Liczba porcji:
Razem
36.20
Łączny koszt
15.36
Jak oceniasz przepis na zupę botwinę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób