Przepis na zupę kimchi z kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, imbir świeży, olej sezamowy, czosnek
To będzie niezbędne
garnek, tarka, praska do czosnku

Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.

W miseczce wymieszaj imbir, czosnek, sos sojowy i olej sezamowy.

Mięso z ud kurczaka pokrój w kawałki i dokładnie wymieszaj z marynatą. Odstaw na minimum 15 minut.

W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę.

Kimchi odsącz, zachowując pół szklanki zalewy. Dobrze odciśnij i posiekaj.

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przez 5 minut mięso z kurczaka.

Dodaj cebulę i smaż razem przez kolejne 5 minut na małym ogniu.

Dodaj kimchi, pastę gochujang i duś razem około 3-4 minuty.

Wlej bulion, pozostały sok z kimchi i doprowadź do wrzenia.

Gotuj około 25 minut na wolnym ogniu.

Tofu pokrusz i dodaj do zupy.

Cebulę dymkę posiekaj i posyp nią zupę przed podaniem.

Zupa kimchi z kurczakiem w czarnym naczyniu
Zupa kimchi z kurczakiem
Koszt przygotowania dania
77.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
287 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
50

Zupa kimchi z kurczakiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie kimchi z kurczakiem

Koreańska zupa kimchi z kurczakiem to pyszny pomysł na obiad. Ta dobra, pikantna zupa cudownie rozgrzewa i zapełnia brzuszek. Ten sprawdzony przepis na zupę kimchi z kurczakiem świetnie sprawdzi się, jeśli potrzebna Ci łatwa w przygotowaniu i pyszna zupa.

Zastanawiasz się na pewno jak zrobić zupę kimchi z kurczakiem. Uspokajam, że to naprawdę prosty przepis. Wystarczy na początku zamarynować mięso i podsmażyć je po około 15. minutach. Następnie dodaje się cebulę by zmiękła. Kolejnym krokiem jest dodanie kimchi i pasty paprykowej. Po pewnym czasie dodaje się bulion i sok z kimchi i tyle! Zupa jest gotowa do serwowania.

Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi, wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.

Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Wartości odżywcze zupy kimchi z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(510g)
Energia (kalorie)
56.39 kcal
287.60 kcal
Białko
5.18 g
26.44 g

Węglowodany w zupie kimchi z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(510g)
Węglowodany
2.33 g
11.86 g
Węglowodany przyswajalne
1.20 g
6.13 g
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
2.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(510g)
Tłuszcz
3.04 g
15.50 g
Tłuszcze nasycone
0.82 g
4.18 g
Tłuszcze nienasycone
2.22 g
11.32 g
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.21 g
6.19 g
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.01 g
5.13 g
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Cholesterol
18.63 mg
95.00 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę kimchi z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(510g)
Witamina A
3.33 µg (mcg)
17.00 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.77 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.61 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.66 mg
3.34 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Witamina E
0.09 mg
0.47 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.96 µg (mcg)
10.00 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.20 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.59 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.49 mg
7.60 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.41 µg (mcg)
78.60 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
15.76 µg (mcg)
80.36 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę kimchi z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(510g)
Sód
367.62 mg
1874.84 mg
Potas
115.36 mg
588.36 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Wapń
41.73 mg
212.84 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Fosfor
54.17 mg
276.26 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.13 mg
61.88 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.23 mg
6.29 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Cynk
0.51 mg
2.62 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.23 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kimchi z kurczakiem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie kimchi z kurczakiem

Lista alergenów dla zupy kimchi z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pasta paprykowa gochujang
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pasta paprykowa gochujang
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania zupy kimchi z kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
500 g
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Imbir korzeń
20 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Olej sezamowy
20 ml
15.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kimchi
600 g
15.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 600 g
Pasta paprykowa gochujang
40 g
3 łyżki
15.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 40 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Cebula dymka
10 g
3.50
Za 175.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Sos sojowy
20 ml
7.00
Za 150.0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
147.00
Jak oceniasz przepis na zupę kimchi z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób