Zupa japońska

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa japońska podana w misce z ugotowanym na twardo jajkiem.
Zupa japońska
Zupa japońska to uproszczona wersja niezwykle popularnej potrawy - ramenu. Jednak, by przygotować tę zupę nie potrzebujesz kilku godzin w kuchni i dużej ilości produktów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
283 kcal
Kcal w porcji
388 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion wołowy (1500 ml)
  • Cebula szalotka (80 g)
  • Imbir korzeń (15 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Sos sojowy (100 ml)
  • Grzyby shitake suszone (30 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Makaron ramen (220 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Szczypiorek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę japońską krok po kroku

Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia. Namoczone grzyby shitake pokrój i podsmaż na oleju, aż będą miękkie.

Bulion zagotuj. Dodaj obrane cebulki, rozgnieciony czosnek i pokrojony na plastry imbir oraz obraną i pokrojoną na kilka części marchewkę. Na koniec dodaj sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Ugotuj jajka na twardo. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Do misek włóż ugotowany makaron, wlej bulion, ułóż grzyby shitake, mięso z bulionu, przepołowione ugotowane jajko, posyp szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę japońską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat zupy japońskiej

Zupa japońska to uproszczona wersja niezwykle popularnej potrawy - ramenu. Jednak, by przygotować tę zupę nie potrzebujesz kilku godzin w kuchni i dużej ilości produktów.

Przepis na zupę japońską to smaczna i łatwa opcja dla wszystkich, którzy chcą przenieść nieco orientu do własnej kuchni. Najlepsza zupa to ta podana z aromatycznymi grzybami, z jajkiem i mnóstwem zieleniny. To jeden z tych przepisów na danie gotowane w jednym garnku, a zastępujące obiad, czy kolację. Zupa jest niezwykle sycąca. Ma mnóstwo smaku i dodatków. Możesz eksperymentować z ulubionymi. Do zupy możesz dodać pokrojone mięso, ale również ulubione warzywa np. kapustę pak choi, suszone grzyby, ugotowane jajko, czy pokrojone orzechy. Dzięki takiemu bogactwu dodatków ta zupa na pewno dostarczy Ci odpowiednich wrażeń smakowych, ale również zaspokoi głód na długo. Jeśli kochasz szaleństwa w kuchni, ale nie masz za dużo czasu na gotowanie, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Jest smaczny, prosty i niezwykle ciekawy. Jedząc tę zupę, na pewno poczujesz się rozgrzany od środka, dlatego idealnie sprawdza się ona jesienią, czy zimą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę japońską, by była pyszna, i dobra dla początkujących ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Od kiedy kuchnia azjatycka staje się coraz bardziej popularna w Polsce, coraz więcej osób próbuje odwzorować klasyki orientu we własnej kuchni. Jednym z nich jest ramen. Niezwykle aromatyczna i bardzo odżywcza zupa. Tradycyjna zupa potrzebuje jednak sporo czasu, by była gotowa i miała swój oryginalny smak. Nie każdy jednak ma tyle czasu, by poświęcić go na gotowanie zupy. Najlepsza alternatywa to prosta zupa japońska, którą przygotujesz w kilka chwil. To dlatego, że do jej stworzenia używa się już gotowego bulionu. Najlepiej sięgnąć po ten mięsny. Dzięki temu zyskujesz gwarancję, że zupa będzie niezwykle aromatyczna i smaczna. Jeśli jednak nie jesz mięsa, możesz zastąpić bulion warzywnym, z dużym dodatkiem suszonych grzybów. Dzięki temu całość wciąż będzie aromatyczna, ale w pełni wege.

Alergeny w zupie japońskiej

Lista alergenów dla zupy japońskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Makaron ramen
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy japońskiej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy sporo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(388g)
Energia (kcal)
72.94
283.03
Białko (g)
4.27
16.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(388g)
Węglowodany (g)
9.27
35.97
Węglowodany przyswajalne (g)
2.20
8.52
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
1.72
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(388g)
Tłuszcz (g)
2.13
8.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.99
3.85
Tłuszcze nienasycone (g)
1.14
4.43
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.78
3.01
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.42
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.44
168.55
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(388g)
Witamina A (µg (mcg))
51.98
201.69
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.28
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.40
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.21
4.69
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
1.10
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.58
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.68
72.49
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.37
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.84
3.25
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.08
46.86
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
333.39
1293.56
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(388g)
Sód (mg)
490.30
1902.38
Potas (mg)
119.98
465.53
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.65
64.58
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
47.46
184.13
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.42
36.57
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
1.85
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.32
1.26
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy japońskiej 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy japońskiej

Koszt składników
99.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion wołowy
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Cebula szalotka
80 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 80 g
Imbir korzeń
15 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 15 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Sos sojowy
100 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
4.67
Za 100 ml
Grzyby shitake suszone
30 g
8.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 30 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Makaron ramen
220 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.87
Za 220 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
99.00