Przepis na zupę klopsową krok po kroku
- Mięso mielone z indyka 400 g
- Jajko 1 szt.
- Marchewka 140 g 2 średnie sztuki
- Seler korzeniowy 60 g 1 plaster
- Pietruszka 80 g 1 sztuka
- Por 35 g 0,25 sztuki
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 40 g 4 łyżki
- Masło 30 g 2 łyżki
- Czosnek 6 g 1 ząbek
- Ziemniaki późne 225 g 3 duże sztuki
W garnku rozpuść masło.
Marchew, selera i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka i smaż na maśle.
Ziemniaki również obierz i pokrój w równą kostkę. Przełóż do garnka z pozostałymi warzywami.
Do warzyw dodaj posiekanego pora, cały ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 liść laurowy, 2-3 ziela angielskie. Smaż warzywa przez 5 minut i zalej 2 litrami wody.
Kiedy warzywa będą się gotowały przygotuj pulpety.
W misce wymieszaj mięso, jajko, sporą szczyptę soli i pieprzu.
Uformuj pulpety i obtocz je w mące.
Obtoczone kotlety w mące i wrzuć do zupy.
Zupę gotuj 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę do podania posyp natką pietruszki lub koperkiem.
Często zadawane pytania
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Klopsiki w sosie koperkowym
-
Klops z jajkiem
-
Klopsy mielone
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Klopsiki z indyka
-
Klopsy w sosie pieczarkowym
-
Spaghetti z klopsikami
-
Klopsiki w occie
-
Klopsy z indyka
-
Klopsy z mięsa mielonego
-
Zupa z klopsikami
-
Klopsy gotowane w sosie pomidorowym
-
Klops domowy pieczony
-
Bigos po cygańsku z klopsikami
-
Klopsiki gotowane
-
Klopsy w sosie własnym
-
Klopsy

(liczba kalorii)
Zupa klopsowa - cechy przepisu
Więcej o zupie klopsowej
Zupa klopsowa to wyjątkowa propozycja na zupę, która łączy w sobie zupę i danie główne. Danie jest łatwe w wykonaniu i możesz je przygotować jako obiad na dwa dni. Pyszna, domowa zupa z warzywami i klopsikami jest fajną propozycją na danie dla dzieci.
Zupę klopsową przygotujesz z ziemniakami, marchewką, selerem, porem, pietruszką i oczywiście klopsikami. Najzdrowszą wersją klopsików będą te z indyka, kurczaka czy cielęciny. Mięsa te są chude, delikatne i łatwo strawne. Dzięki temu, że klopsiki nie są wcześniej smażone, są gotowane w wywarze warzywnym dzięki czemu są lekkie i delikatne. Gotowane klopsiki są świetnym daniem dla osób na diecie łatwo strawnej, dla dzieci i osób starszych. Aby zupa była odpowiednia dla osób na diecie łatwo strawnej należy pominąć w przepisie pora, który jest warzywem cebulowym i ciężkostrawnym. Zupa klopsowa łączy ze sobą wiele smaków, szczególnie słodko ostry. Jeśli dodasz do niej kwaśnej śmietany zrównoważysz smak słodki warzyw korzeniowych, słodko kwaśna zupa będzie równie pyszna. Przepis na zupę klopsową jest łatwy i dość szybki w wykonaniu. Aby ułatwić sobie pracę warzywa możesz pociąć za pomocą robota kuchennego lub mandoliny. Warzywa możesz pokroić dowolnie, wybierz sposób, który jest najszybszy dla Ciebie. Czy to będą plasterki, kostka czy warzywa starte na tarce zupa klopsowa będzie smakować wyśmienicie. Dzięki obtoczeniu pulpecików w mące odrobinę ją zagęścisz i połączysz wszystkie smaki. Zupę możesz wykonać też w odwrotnej kolejności. Możesz podsmażyć na maśle pulpeciki, następnie dodać do nich warzywa i zalać wodą lub bulionem. Utworzysz w ten sposób lekką zasmażkę. Jeśli zupa jest zbyt rzadka a smaki są za mało połączone do zupy możesz dodać odrobinę zasmażki. Delikatnie podsmażona zasmażka pierwszego stopnia, która wciąż ma praktycznie biały kolor jest dopuszczalna w diecie łatwo strawnej. Jak zrobić zupę klopsową dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Prosty przepis na zupę klopsową i jej wyjątkowy sprawi, że zupa ta będzie często gościć na Twoim stole. Na pewno zasmakuje każdemu a szczególnie atrakcyjna będzie ona dla dzieci.
Wartości odżywcze zupy klopsowej
Energia i białka
Węglowodany w zupie klopsowej
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na zupę klopsową
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę klopsową
(250g)
-
mięso,
indyk,
jajka,
marchewka,
seler,
pietruszka,
mąka pszenna,
masło,
czosnek,
ziemniak,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie klopsowej
Lista alergenów dla zupy klopsowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło