Zupa klopsowa

Opublikowano: 30.08.2021 r., 20:43 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa klopsowa podana w białej miseczce na drewnianej desce i białym drewnianym blacie
Zupa klopsowa
Wypróbuj sprawdzony przepis na najlepszą zupę klopsową. Zupa klopsowa jest pyszną, sycącą i zdrową propozycją na jednogarnkowe danie lub kolację.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Obsmażanie 40 min
368 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 13 porcji
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Marchewka 2 średnie sztuki (140 g)
  • Seler korzeniowy 1 plaster (60 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (80 g)
  • Por 0,25 sztuki (35 g)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 4 łyżki (40 g)
  • Masło 2 łyżki (30 g)
  • Czosnek 1 ząbek (6 g)
  • Ziemniaki późne 3 duże sztuki (225 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, obieraczka, miska

Przepis na zupę klopsową krok po kroku

W garnku rozpuść masło.

Marchew, selera i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka i smaż na maśle.

Ziemniaki również obierz i pokrój w równą kostkę. Przełóż do garnka z pozostałymi warzywami.

Do warzyw dodaj posiekanego pora, cały ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 liść laurowy, 2-3 ziela angielskie. Smaż warzywa przez 5 minut i zalej 2 litrami wody.

Kiedy warzywa będą się gotowały przygotuj pulpety.

W misce wymieszaj mięso, jajko, sporą szczyptę soli i pieprzu.

Uformuj pulpety i obtocz je w mące.

Obtoczone kotlety w mące i wrzuć do zupy.

Zupę gotuj 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę do podania posyp natką pietruszki lub koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę klopsową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat zupy klopsowej

Zupa klopsowa to wyjątkowa propozycja na zupę, która łączy w sobie zupę i danie główne. Danie jest łatwe w wykonaniu i możesz je przygotować jako obiad na dwa dni. Pyszna, domowa zupa z warzywami i klopsikami jest fajną propozycją na danie dla dzieci.

Zupę klopsową przygotujesz z ziemniakami, marchewką, selerem, porem, pietruszką i oczywiście klopsikami. Najzdrowszą wersją klopsików będą te z indyka, kurczaka czy cielęciny. Mięsa te są chude, delikatne i łatwo strawne. Dzięki temu, że klopsiki nie są wcześniej smażone, są gotowane w wywarze warzywnym dzięki czemu są lekkie i delikatne. Gotowane klopsiki są świetnym daniem dla osób na diecie łatwo strawnej, dla dzieci i osób starszych. Aby zupa była odpowiednia dla osób na diecie łatwo strawnej należy pominąć w przepisie pora, który jest warzywem cebulowym i ciężkostrawnym. Zupa klopsowa łączy ze sobą wiele smaków, szczególnie słodko ostry. Jeśli dodasz do niej kwaśnej śmietany zrównoważysz smak słodki warzyw korzeniowych, słodko kwaśna zupa będzie równie pyszna. Przepis na zupę klopsową jest łatwy i dość szybki w wykonaniu. Aby ułatwić sobie pracę warzywa możesz pociąć za pomocą robota kuchennego lub mandoliny. Warzywa możesz pokroić dowolnie, wybierz sposób, który jest najszybszy dla Ciebie. Czy to będą plasterki, kostka czy warzywa starte na tarce zupa klopsowa będzie smakować wyśmienicie. Dzięki obtoczeniu pulpecików w mące odrobinę ją zagęścisz i połączysz wszystkie smaki. Zupę możesz wykonać też w odwrotnej kolejności. Możesz podsmażyć na maśle pulpeciki, następnie dodać do nich warzywa i zalać wodą lub bulionem. Utworzysz w ten sposób lekką zasmażkę. Jeśli zupa jest zbyt rzadka a smaki są za mało połączone do zupy możesz dodać odrobinę zasmażki. Delikatnie podsmażona zasmażka pierwszego stopnia, która wciąż ma praktycznie biały kolor jest dopuszczalna w diecie łatwo strawnej. Jak zrobić zupę klopsową dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Prosty przepis na zupę klopsową i jej wyjątkowy sprawi, że zupa ta będzie często gościć na Twoim stole. Na pewno zasmakuje każdemu a szczególnie atrakcyjna będzie ona dla dzieci.

Alergeny w zupie klopsowej

Lista alergenów dla zupy klopsowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze zupy klopsowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa klopsowa jest pyszną, jednogarnkową i sycącą potrawą. Oprócz tego jest zdrową propozycją na szybki obiad.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
147.52
368.79
Białko (g)
12.11
30.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
10.16
25.41
Węglowodany przyswajalne (g)
8.42
21.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
4.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.81
17.02
Tłuszcze nasycone (g)
3.31
8.28
Tłuszcze nienasycone (g)
3.49
8.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.15
5.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.35
3.37
Cholesterol (mg)
59.49
148.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
148.20
370.51
Witamina B6 (mg)
0.37
0.93
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
1.37
Witamina C (mg)
7.19
17.99
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.44
Witamina E (mg)
0.42
1.04
Retinol (µg (mcg))
35.98
89.94
Tiamina (mg)
0.09
0.22
Ryboflawina (mg)
0.13
0.33
Niacyna (mg)
3.88
9.70
Foliany (µg (mcg))
19.95
49.88
Beta karoten (µg (mcg))
1120.54
2801.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
174.45
436.12
Potas (mg)
314.44
786.09
Wapń (mg)
30.15
75.38
Fosfor (mg)
148.59
371.47
Magnez (mg)
27.74
69.34
Żelazo (mg)
1.16
2.90
Cynk (mg)
1.48
3.71
Miedź (mg)
0.12
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy klopsowej 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy klopsowej

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Marchewka
140 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Por
35 g
0,25 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 35 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Masło
30 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Ziemniaki późne
225 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Koszt składników
42.00