Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym

Opublikowano: 26.02.2022 r., 23:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
Oryginalna zupa tajska na mleku kokosowym to bardzo prosta potrawa kuchni światowej, która urozmaici naszą codzienną dietę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
210 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Krewetki (300 g)
  • Mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Czerwona pasta curry 2 łyżki (20 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Sos rybny 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Makaron ryżowy (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
natka pietruszki świeża, chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym krok po kroku

Makaron ryżowy przełóż do miseczki, zalej gorącą wodą i poczekaj, aż napęcznieje.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Wrzuć krewetki, pastę curry i przyprawy. Smaż 5 minut.

Wlej bulion, sos rybny i gotuj 20 minut.

Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.

Jak oceniasz przepis na oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat oryginalnej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym

Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym.

Zupa będzie zawierała mięso, ale będzie bezglutenowa, ponieważ wykorzystany makaron ryżowy należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Jeśli jednak nie masz problemu z tolerancją glutenu, możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem pszennym.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Mój przepis przygotowałam z mleczkiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.

Zatem, jak zrobić oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym?

W pierwszej kolejności przygotuj makaron. Przełóż go do miseczki i zalej gorącą wodą, pozostaw do napęcznienia przez 20 minut.

W tym czasie rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę, wrzuć pastę curry i krewetki.

Pamiętaj, aby je wcześniej umyć i odpowiednio oczyścić.

Smaż całość około 5 minut, wlej bulion i gotuj około 20 minut. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.

Następnie wlej sos rybny i mleczko kokosowe oraz wrzuć przyprawy takie jak curry i papryczka chili. Tak przygotowaną zupę gotuj do połączenia się wszystkich składników, za około 30 minut będzie dobra do podania.

Zupę podawaj z wcześniej przygotowanym makaronem, a całość skropl sokiem z limonki.

Danie posyp obficie posiekaną pietruszką.

Smaczna, orientalna zupa to będzie świetny pomysł na kolację lub na obiad.

Dodatkowo zachęcam do próbowania wielu różnych kuchni Świata i poznawania nowych smaków. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Alergeny w oryginalnej zupie tajskiej z mlekiem kokosowym

Lista alergenów dla oryginalnej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze oryginalnej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym

na 100g gotowej potrawy

Zupa powstanie na mleku kokosowym, śmiało możesz postawić na wersję light, która charakteryzuje się niższą zawartością tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
84.24
210.61
Białko (g)
4.30
10.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.46
31.14
Węglowodany przyswajalne (g)
12.19
30.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.84
4.61
Tłuszcze nasycone (g)
0.71
1.77
Tłuszcze nienasycone (g)
1.14
2.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.93
2.33
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.46
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.58
63.96
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina C (mg)
0.41
1.03
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
371.43
928.57
Potas (mg)
78.44
196.09
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.05
82.62
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
86.38
215.95
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.17
27.91
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.21
0.54
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
0.87
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oryginalnej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oryginalnej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym

Koszt składników
126.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
300 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
36.67
Za 300 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czerwona pasta curry
20 g
2 łyżki
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sos rybny
20 ml
2 łyżki
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 ml
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Koszt składników
126.00