Przepis na oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
natka pietruszki świeża, chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Makaron ryżowy przełóż do miseczki, zalej gorącą wodą i poczekaj, aż napęcznieje.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Wrzuć krewetki, pastę curry i przyprawy. Smaż 5 minut.

Wlej bulion, sos rybny i gotuj 20 minut.

Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.

oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
Koszt przygotowania dania
73.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
210 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
50

Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o oryginalnej zupie tajskiej z mlekiem kokosowym

Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym.

Zupa będzie zawierała mięso, ale będzie bezglutenowa, ponieważ wykorzystany makaron ryżowy należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Jeśli jednak nie masz problemu z tolerancją glutenu, możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem pszennym.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Mój przepis przygotowałam z mleczkiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.

Zatem, jak zrobić oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym?

W pierwszej kolejności przygotuj makaron. Przełóż go do miseczki i zalej gorącą wodą, pozostaw do napęcznienia przez 20 minut.

W tym czasie rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę, wrzuć pastę curry i krewetki.

Pamiętaj, aby je wcześniej umyć i odpowiednio oczyścić.

Smaż całość około 5 minut, wlej bulion i gotuj około 20 minut. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.

Następnie wlej sos rybny i mleczko kokosowe oraz wrzuć przyprawy takie jak curry i papryczka chili. Tak przygotowaną zupę gotuj do połączenia się wszystkich składników, za około 30 minut będzie dobra do podania.

Zupę podawaj z wcześniej przygotowanym makaronem, a całość skropl sokiem z limonki.

Danie posyp obficie posiekaną pietruszką.

Smaczna, orientalna zupa to będzie świetny pomysł na kolację lub na obiad.

Dodatkowo zachęcam do próbowania wielu różnych kuchni Świata i poznawania nowych smaków. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Wartości odżywcze oryginalnej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
84.24 kcal
210.61 kcal
Białko
4.30 g
10.74 g

Węglowodany w oryginalnej zupie tajskiej z mlekiem kokosowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
12.46 g
31.14 g
Węglowodany przyswajalne
12.19 g
30.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.26 g
0.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
1.84 g
4.61 g
Tłuszcze nasycone
0.71 g
1.77 g
Tłuszcze nienasycone
1.14 g
2.84 g
Tłuszcze jednonasycone
0.93 g
2.33 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.18 g
0.46 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol
25.58 mg
63.96 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina C
0.41 mg
1.03 mg
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
371.43 mg
928.57 mg
Potas
78.44 mg
196.09 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń
33.05 mg
82.62 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor
86.38 mg
215.95 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez
11.17 mg
27.91 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo
0.21 mg
0.54 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk
0.35 mg
0.87 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oryginalnej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w oryginalnej zupie tajskiej z mlekiem kokosowym

Lista alergenów dla oryginalnej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania oryginalnej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
300 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
36.67
Za 300 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czerwona pasta curry
20 g
2 łyżki
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sos rybny
20 ml
2 łyżki
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 ml
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Koszt składników
126.00
Jak oceniasz przepis na oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób