Zupa krem z pora

Opublikowano: 17.04.2021 r., 13:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
W bulionówce znajduje się zupa krem z pora. Udekorowana jest pokrojonym porem oraz gałązką koperku. Na miseczce leży mała łyżeczka. Miseczka stoi na białym materiale. Obok miski leżą pory oraz gałązka koperku. Całość leży na drewnianym blacie.
Zupa krem z pora
Krem z pora z dodatkiem serka topionego to pyszna, delikatna kremowa zupa. Idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj tego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
262 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Por 3 średnie sztuki (500 g)
  • Ziemniaki późne 3 małe sztuki (250 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Bulion drobiowy (1500 g)
  • Ser topiony (150 g)
  • Groszek ptysiowy (150 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupę krem z pora krok po kroku

Pora umyj i osusz a cebulę obierz. Pora pokrój w półtalarki a cebulę w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pora z cebulą.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

W garnku zagrzej bulion drobiowy, dodaj do niego pora z cebulą oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotuj około 30 minut.

Następnie dodaj pokrojony w kostkę serek topiony. Zagotuj zupę, aby serek się rozpuścił.

Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Gotową zupę podawaj z groszkiem ptysiowym.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z pora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób

Więcej informacji na temat zupy kremu z pora

Zupa krem z pora z serkiem topionym to doskonały wybór na pyszne i pożywne danie obiadowe. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przyrządzić. Dodatek serków topionych sprawia, że zupa ma charakterystyczną kremową konsystencję. Produkty spożywcze, których potrzebujesz, aby ugotować tą pyszną zupę to: trzy pory, kilka ziemniaków, cebula, bulion drobiowy, serek topiony śmietankowy, groszek ptysiowy, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz i gałka muszkatołowa). Zupa porowa wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest odmianą zupy cebulowej, ponieważ przygotowuje się ją z pora i cebuli, przez co zaliczamy ją właśnie do tego rodzaju kuchni. Na bazie tej zupy możesz przygotować również zupę krem z brokułów - wystarczy, że w trakcie gotowania dodasz brokuł i dokładnie zmiksujesz składniki.

Zupa krem z porów to bogactwo składników mineralnych i witamin. Głównym elementem zupy jest por. Warzywo to stanowi źródło witaminy A, E, K, C, B6, B9, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, błonnika oraz antyoksydantów. Obecność ostatnich wymieniowych związków sprawia, że z organizmu usuwane są wolne rodniki i zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Jest to warzywo niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do diety odchudzającej. Dodatek gałki muszkatołowej wzbogaca zupę w witaminę A, C, niektóre witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz niektóre kwasy tłuszczowe. Jej dodatek do dań przyspiesza i wspomaga produkcję soku żołądkowego przez nasz organizm, wspomaga koncentrację oraz poprawia samopoczucie. Należy jednak uważać z ilością gałki muszkatołowej w naszej diecie, ponieważ jej nadmiar może powodować halucynacje.

Podsumowując zupa serowa z serków topionych z porem to dobry wybór na pyszne danie obiadowe. Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu. Dodatek groszku ptysiowego sprawi, że zupa nie będzie nudna, ponieważ będzie stanowić jej chrupki element. Zupa porowa bogata jest w wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Alergeny w zupie kremie z pora

Lista alergenów dla zupy kremu z pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser topiony
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Groszek ptysiowy

Wartości odżywcze zupy kremu z pora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
80.81
262.64
Białko (g)
2.02
6.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
8.34
27.11
Węglowodany przyswajalne (g)
7.77
25.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.85
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
4.54
14.76
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
5.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.99
9.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.85
6.00
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
0.97
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.23
20.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
32.75
106.45
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.11
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.26
13.85
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.09
Witamina E (mg)
0.51
1.67
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.98
55.19
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
1.16
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.53
47.22
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
190.43
618.91
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
280.62
912.02
Potas (mg)
111.08
361.00
Wapń (mg)
19.00
61.75
Fosfor (mg)
19.94
64.82
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.55
27.78
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.79
2.58
Cynk (mg)
0.12
0.40
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kremu z pora 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kremu z pora

Koszt składników
95.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
500 g
3 średnie sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Ziemniaki późne
250 g
3 małe sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Ser topiony
150 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
4.62
Za 150 g
Groszek ptysiowy
150 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
9.38
Za 150 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
95.00