Pomidorowa z rosołu

Opublikowano: 28.04.2022 r., 9:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomidorowa z rosołu podana z dodatkiem makaronu w białej miseczce.
Pomidorowa z rosołu
Pomidorowa z rosołu to wspaniała propozycja na bardzo aromatyczną zupę. Zupa pomidorowa nie musi być nudna. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę inspirowaną Włochami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
417 kcal
Kcal w porcji
530 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Bulion drobiowy 8 szklanek (2000 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pomidor 5 dużych sztuk (1200 g)
  • Oliwa z oliwek niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Ryż do risotto (200 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pomidorowa z rosołu krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.

Dodaj ryż i podsmaż.

Wlej rosół i gotuj przez 10 minut.

Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do zupy.

Wlej białe wino, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 10 minut.

Zupę wlej w miski.

Dodaj mascarpone, starty parmezan i bazylię.

Jak oceniasz przepis na pomidorowa z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat pomidorowej z rosołu

Pomidorowa z rosołu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i bardzo aromatyczna. Zupa na rosole jest syta i szybka do przygotowania. Zupę pomidorową dobrze podać w letni upalny dzień. Przepis na pomidorową z rosołu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: rosół, pomidory, cebula, białe wino, bazylia, mascarpone, ryż do risotto, sól, pieprz, parmezan, oliwa z oliwek.

Jak zrobić pomidorową z rosołu? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj ryż i podsmaż. Wlej rosół i gotuj przez 10 minut. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do zupy. Wlej białe wino, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 10 minut. Zupę wlej w miski. Dodaj mascarpone, starty parmezan i bazylię.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.

Podsumowując pyszna zupa to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa z pomidorów i rosołu świetnie sprawdzi się jako obiad po pracy. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można wzbogacić także dodatkiem mięsa z rosołu w formie pulpetów z dodatkiem ziół. Pyszna zupa sprawdzi się także dla dzieci.

Alergeny w pomidorowej z rosołu

Lista alergenów dla pomidorowej z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Ser parmezan
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze pomidorowej z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Pomidorowa z rosołu to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Zupa zawiera średnią ilość kalorii. Jeśli masz podwyższony poziom cholesterolu, podaj zupę z jogurtem naturalnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(530g)
Energia (kcal)
78.75
417.39
Białko (g)
1.94
10.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(530g)
Węglowodany (g)
5.96
31.59
Węglowodany przyswajalne (g)
1.83
9.70
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
3.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(530g)
Tłuszcz (g)
5.02
26.62
Tłuszcze nasycone (g)
2.79
14.80
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
11.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.91
10.14
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
1.54
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.05
42.65
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(530g)
Witamina A (µg (mcg))
16.73
88.67
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.19
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.20
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.39
23.27
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.06
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
2.74
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.73
25.07
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.24
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
1.55
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.78
30.62
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
128.87
683.01
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(530g)
Sód (mg)
206.20
1092.86
Potas (mg)
90.39
479.06
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.69
215.68
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
27.67
146.65
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.67
30.05
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.17
0.88
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.16
0.86
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorowej z rosołu 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorowej z rosołu

Koszt składników
130.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidor
1200 g
5 dużych sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 8
16.00
Za 1200 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Ryż do risotto
200 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Koszt składników
130.70