Przepis na zupa krem pomidorowy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.

Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i zalej bulionem warzywnym.

Gotuj do miękkości, a następnie dodaj pomidory z puszki.

Dopraw do smaku i gotuj całość do miękkości, a następnie zmiksuj na gładki krem.

Zupę podawaj ze śmietaną.

zupa krem pomidorowa
Zupa krem pomidorowa
Koszt przygotowania dania
9.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
99 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Zupa krem pomidorowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie kremie pomidorowym

Zupa krem, którą możemy przygotować praktycznie z każdego warzywa, charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją. Takie dania są niezwykle sycące i dostarczają nam energii na długi czas, dlatego zupa krem pomidorowa to idealny pomysł na obiad lub lunch w ciągu dnia. Nie tylko nasyci Cię do następnego posiłku, ale także rozgrzeje od środka, zupa krem to świetne rozwiązanie w okresie jesienno-zimowym, ale także w ciągu ciepłych, upalnych dni. Jest to prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na pomidorową zupę krem.

Do przygotowania zupy będzie Ci potrzebna spora porcja świeżych warzyw takich jak: marchew, pomidory, cebula i czosnek. Dodatkowo odrobina śmietany i bulionu warzywnego.

Jeśli chcesz, aby zupa była ekspresowa, możesz skorzystać z pomidorów w puszcze w wersji krojonej lub w całości. Pamiętaj, aby dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Jeśli dysponujesz większą ilością czasu, skorzystaj ze świeżych pomidorów.

Zatem, jak zrobić pomidorową zupę krem?

Zacznij od rozgrzania oliwy z oliwek w garnku, następnie krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj pokrojone w słupki marchewki i zalej całość bulionem. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.

Gdy marchewka będzie miękka, wlej pomidory z puszki. Nie zapominaj o przyprawach. Koniecznie postaw na świeże zioła takie jak rozmaryn, bazylia czy tymianek.

Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Po tym czasie zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podawaj z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego. Po chwili nasza najlepsza zupa krem jest gotowa do spożycia.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.

Zupa pomidorowa w postaci kremu to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupa będzie pyszna w smaku, podawaj ją z Twoimi ulubionymi dodatkami. Śmiało postaw na ryż brązowy lub gruboziarniste kasze.

Wartości odżywcze zupy krem pomidorowy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
49.70 kcal
99.40 kcal
Białko
1.19 g
2.38 g

Węglowodany w zupie kremie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.21 g
12.42 g
Węglowodany przyswajalne
4.83 g
9.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.38 g
2.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.68 g
5.36 g
Tłuszcze nasycone
0.69 g
1.37 g
Tłuszcze nienasycone
1.99 g
3.98 g
Tłuszcze jednonasycone
1.69 g
3.38 g
Tłuszcze wielonasycone
0.30 g
0.61 g
Cholesterol
1.13 mg
2.26 mg

Witaminy w przepisie na zupa krem pomidorowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
118.60 µg (mcg)
237.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.22 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina C
5.99 mg
11.97 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.95 mg
1.89 mg
Retinol
2.84 µg (mcg)
5.68 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.09 mg
Niacyna
0.70 mg
1.41 mg
Foliany
10.47 µg (mcg)
20.95 µg (mcg)
Beta karoten
1155.19 µg (mcg)
2310.39 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupa krem pomidorowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
171.81 mg
343.61 mg
Potas
199.29 mg
398.58 mg
Wapń
28.68 mg
57.35 mg
Fosfor
26.14 mg
52.28 mg
Magnez
12.38 mg
24.75 mg
Żelazo
0.67 mg
1.34 mg
Cynk
0.20 mg
0.40 mg
Miedź
0.09 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem pomidorowy 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie kremie pomidorowym

Lista alergenów dla zupy krem pomidorowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania zupy krem pomidorowy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Śmietana 12%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na zupa krem pomidorowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób