Ryba usmażona bez panierki

Opublikowano: 19.12.2023 r., 11:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba usmażona bez panierki podana na metalowym talerzu.
Ryba usmażona bez panierki
Ryba usmażona bez panierki to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na rybę smażoną.
Przygotowanie 30 min
277 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Dorsz filet (400 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Cytryna (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, ręcznik papierowy

Przepis na rybę usmażoną bez panierki krok po kroku

Filety z dorsza opłucz pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Następnie rybę oprósz z każdej strony pieprzem cytrynowym oraz solą.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim rybę z dwóch stron na złoty kolor (po około 3-4 minuty na stronę).

Usmażoną rybę podawaj z plastrami cytryny i ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na rybę usmażoną bez panierki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,8% osób

Więcej informacji na temat ryby usmażonej bez panierki

Ryba usmażona bez panierki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczna ryba doskonale smakuje z dodatkiem surówki przygotowanej na bazie kapusty kiszonej oraz z ugotowanymi ziemniakami. Rybę warto podać jako danie obiadowe w okresie postu. Sprawdzony przepis na rybę smażoną bez panierki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: filety dorsza, olej rzepakowy, cytryna, sól oraz pieprz cytrynowy.

A jak zrobić filety rybne smażone na patelni? Filety z dorsza opłucz pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie rybę oprósz z każdej strony pieprzem cytrynowym oraz solą. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim rybę z dwóch stron na złoty kolor (po około 3-4 minuty na stronę). Usmażoną rybę podawaj z plastrami cytryny i ulubionymi dodatkami.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega-3, tak ważnych dla naszego zdrowia. Kwasy nienasycone z rodziny omega-3 wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Dorsz jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie - jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insuliny, prolaktyny czy hormonu wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Podsumowując wiesz już, jak usmażyć rybę bez panierki. Pyszna ryba smażona świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza ryba bez panierki jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Warto podać ją z dodatkiem cytryny, która przełamie delikatny smak mięsa ryby. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w rybie usmażonej bez panierki

Lista alergenów dla ryby usmażonej bez panierki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Wartości odżywcze ryby usmażonej bez panierki

na 100g gotowej potrawy

Ryba usmażona bez panierki to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Ryby stanowią dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
138.88
277.76
Białko (g)
14.11
28.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.28
2.56
Węglowodany przyswajalne (g)
0.89
1.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.41
16.82
Tłuszcze nasycone (g)
0.85
1.70
Tłuszcze nienasycone (g)
7.56
15.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.25
10.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.31
4.62
Cholesterol (mg)
33.73
67.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.71
1.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
42.63
85.25
Potas (mg)
342.86
685.73
Wapń (mg)
16.12
32.24
Żelazo (mg)
0.31
0.61
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby usmażonej bez panierki 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby usmażonej bez panierki

Koszt składników
28.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Cytryna
70 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 70 g
Koszt składników
28.30