- Łosoś filet 400 g 2 filety
- Limonka 60 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Przepis na rybę zapiekaną w piekarniku krok po kroku
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz.
Umieść łososia w płaskim naczyniu.
Wlej przygotowaną marynatę, pozostaw rybę w marynacie przez co najmniej 30 minut w lodówce.
Wyjmij rybę z marynaty umieść polędwiczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz łososia w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.

-
Łosoś w sosie koperkowym
-
Ryba w sosie koperkowym
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Makrela pieczona
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Mrożona ryba z piekarnika
-
Polędwiczki z dorsza pieczone
-
Zielony śledź
-
Solanka do wędzenia ryb
-
Polędwiczki z dorsza smażone
-
Kulebiak z łososiem
-
Kotleciki rybne z dorsza
-
Sandacz w sosie porowym
-
Tajska zupa rybna curry
-
Ryba na obiad
Informacje dietetyczne - ryba zapiekana w piekarniku
Wartości odżywcze ryby zapiekanej w piekarniku
W taki sam sposób możesz przygotować każdy dowolny rodzaj ryby.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rybie zapiekana w piekarniku
Lista alergenów dla ryby zapiekanej w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
Więcej informacji na temat ryby zapiekanej w piekarniku
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na rybę zapiekaną w piekarniku. Musisz zaopatrzyć się tylko w takie składniki jak: łosoś, oliwa z oliwek, sok z limonki, czosnek. Zamiast łososia możesz użyć dowolne filety rybne.
Zatem, jak zrobić rybę zapiekaną w piekarniku, która będzie najlepsza na obiad?
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz. Umieść łososia w płaskim naczyniu. Wlej przygotowaną marynatę, pozostaw rybę w marynacie przez co najmniej 30 minut w lodówce. Wyjmij polędwiczki z marynaty umieść polędwiczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz rybę w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.
Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest moja ryba zapiekana w piekarniku, po kilku minutach będzie dobra do spożycia. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis, a skoro już wiesz, jak upiecz rybę, przygotuj je w swoim domu i zobacz, jaka jest smaczna, z pewnością będzie pyszna dla każdego domownika.
Szacunkowy koszt przygotowania ryby zapiekanej w piekarniku
Data aktualizacji przepisu: 14.09.2023