Zupa rybna na rosole

Opublikowano: 22.04.2022 r., 18:43 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa rybna na rosole w misce
Zupa rybna na rosole
Zupa rybna to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Sprawdzi się także na święta.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 60 min
401 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Dorsz filet (800 g)
  • Marchewka 1 marchewka (50 g)
  • Por (50 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
  • Śmietana 12% (150 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę rybną na rosole krok po kroku

Filety z dorsza dokładnie myjemy, osuszamy oraz kropimy na mniejsze kawałki.

Następnie, jeśli mamy możliwość to opalamy cebulę. Możemy także zeszklić ją na łyżce oleju.

Do garnka wlewamy około 1500 ml wody. Dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Gotujmy całość tak długo, aż warzywa będą miękkie.

Następnie dodajemy rybę oraz sok z cytryny. Zupę gotujemy jeszcze około 20 minut na małym ogniu.

Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę. Całość trzymamy jeszcze kilka minut na palniku.

Jak oceniasz przepis na zupę rybną na rosole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat zupy rybnej na rosole

Pyszna zupa rybna na rosole to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa rybna na wywarze z dodatkiem śmietany i koperku jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zupę rybną na rosole? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku filety z dorsza dokładnie myjemy, osuszamy oraz kropimy na mniejsze kawałki. Następnie, jeśli mamy możliwość to opalamy cebulę. Możemy także zeszklić ją na łyżce oleju. Jak ugotować zupę? Do garnka wlewamy około 1500 ml wody. Dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Gotujmy całość tak długo, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy rybę oraz sok z cytryny. Zupę gotujemy jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę. Całość trzymamy jeszcze kilka minut na palniku.

Sprawdzony przepis na zupę rybną na rosole nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Smaczna zupa rybna odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Alergeny w zupie rybnej na rosole

Lista alergenów dla zupy rybnej na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze zupy rybnej na rosole

na 100g gotowej potrawy

Zupa ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
80.38
401.89
Białko (g)
12.41
62.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
3.10
15.52
Węglowodany przyswajalne (g)
2.67
13.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
2.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.80
9.02
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
5.63
Tłuszcze nienasycone (g)
0.68
3.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.46
2.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
1.10
Cholesterol (mg)
32.50
162.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
62.89
314.43
Witamina B6 (mg)
0.19
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.65
3.24
Witamina C (mg)
3.83
19.14
Witamina D (µg (mcg))
0.61
3.07
Witamina E (mg)
0.52
2.61
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.69
93.44
Tiamina (mg)
0.07
0.35
Ryboflawina (mg)
0.07
0.37
Niacyna (mg)
1.48
7.40
Foliany (µg (mcg))
13.69
68.44
Beta karoten (µg (mcg))
383.20
1915.98
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
54.69
273.44
Potas (mg)
353.74
1768.69
Wapń (mg)
38.66
193.28
Fosfor (mg)
152.89
764.43
Magnez (mg)
27.50
137.50
Żelazo (mg)
0.51
2.55
Cynk (mg)
0.41
2.07
Miedź (mg)
0.04
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy rybnej na rosole 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy rybnej na rosole

Koszt składników
62.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
800 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 800 g
Marchewka
50 g
1 marchewka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
62.20