Przepis na zupę rybną na rosole krok po kroku
- Dorsz filet 800 g
- Marchewka 50 g 1 marchewka
- Por 50 g
- Seler korzeniowy 50 g
- Koperek ogrodowy świeży 20 g
- Śmietana 12% 150 g
- Cebula 100 g 1 cebula
Filety z dorsza dokładnie myjemy, osuszamy oraz kropimy na mniejsze kawałki.
Następnie, jeśli mamy możliwość to opalamy cebulę. Możemy także zeszklić ją na łyżce oleju.
Do garnka wlewamy około 1500 ml wody. Dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Gotujmy całość tak długo, aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodajemy rybę oraz sok z cytryny. Zupę gotujemy jeszcze około 20 minut na małym ogniu.
Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę. Całość trzymamy jeszcze kilka minut na palniku.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Zupa rybna na rosole - cechy przepisu
Więcej o zupie rybnej na rosole
Pyszna zupa rybna na rosole to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa rybna na wywarze z dodatkiem śmietany i koperku jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zupę rybną na rosole? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku filety z dorsza dokładnie myjemy, osuszamy oraz kropimy na mniejsze kawałki. Następnie, jeśli mamy możliwość to opalamy cebulę. Możemy także zeszklić ją na łyżce oleju. Jak ugotować zupę? Do garnka wlewamy około 1500 ml wody. Dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Gotujmy całość tak długo, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy rybę oraz sok z cytryny. Zupę gotujemy jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę. Całość trzymamy jeszcze kilka minut na palniku.
Sprawdzony przepis na zupę rybną na rosole nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.
Smaczna zupa rybna odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Wartości odżywcze zupy rybnej na rosole
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w zupie rybnej na rosole
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na zupę rybną na rosole
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę rybną na rosole
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie rybnej na rosole
Lista alergenów dla zupy rybnej na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%